Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Pobudniki Peticije proti davku na nepremičnine (foto: OZS)
Pobudniki Peticije proti davku na nepremičnine

Pregled slovenskih dogodkov od petka do petka

Slovenija | 29.03.2014, 00:42 Marjana Debevec

Pregled slovenskih dogodkov od petka do petka začenjamo z odločitvijo ustavnega sodišča, ki je včeraj razveljavilo zakon o davku na nepremičnine. Do drugačne ureditve obdavčitve nepremičnin se uporabljajo predpisi, ki so veljali doslej, je na ustni razglasitvi sodbe povedal predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič.

Tokratna odločitev temelji na šestih zahtevah, ki so jih vložili predstavniki občin in nekatere posamezne občine, skupina poslancev in državni svet. Izpodbijali so dele zakona, ki naj bi med drugim kršili ustavna določila glede zasebne lastnine, enakosti pred zakonom, pravnega varstva ter lokalne samouprave in avtonomije lokalnih skupnosti.

Ustavno sodišče je odločilo, da pristojni organi za leto 2014 odmerijo nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest od 1. aprila dalje v celoletni višini, je povedal Mozetič. Obveznost plačevanja davka na premoženje nastopi s 1. aprilom.

Ustavno sodišče je presodilo, da je v neskladju z ustavo tudi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, kolikor se nanaša na množično vrednotenje zaradi obdavčenja nepremičnin.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza se poslavlja s položaja. V ponedeljek je premierki Alenki Bratušek poslala odstopno izjavo, v kateri je zapisala, da odstopa zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki jih je bila deležna sama in njena družina v času ministrovanja. Izpostavila je, da je bila opozorjena na igre v ozadju glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ki ga je napovedala. Rekli naj ji bi, da ga lahko ukine samo, če bo zavarovalnicam kaj ponudila.

Poudarila je, da se je na koncu morala odločiti med kariero in družino, izbrala je družino.

Premierka mora v desetih dneh po prenehanju funkcije predlagati novega ministra oziroma ministrico ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljala sama oziroma drug minister. O tem se je že pogovarjala z Danijelom Bešičem Loredanom, ki je načeloma izziv pripravljen sprejeti.

Ostajamo pri zdravstvu. Na kirurški urgenci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se razmere umirjajo. Podjemno pogodbo za delo v oddelku za travmatologijo je podpisal mladi kirurg. Po besedah predstojnika omenjenega oddelka Mateja Cimermana se bo stanje popolnoma umirilo aprila, ko bodo dobili še več zdravnikov. Stanje se je tako po njegovih besedah sedaj bistveno izboljšalo, povprečno ti bolniki čakajo dve uri, za prvi pregled pa bistveno manj.

Spomnimo, da so na ljubljanski kirurški urgenci prejšnji teden s peticijo opozorili na hudo kadrovsko stisko. Cimerman zdaj pričakuje, da se bo stanje popolnoma normaliziralo v enem tednu. A hkrati opozarja, da tudi ko se bo stanje normaliziralo, še vedno ne bo optimalno za bolnike. Za to namreč potrebujejo novo urgenco. Ta pa naj bi bila dokončana do sredine leta 2016.

Komisija za preprečevanje korupcije je medtem v četrtek objavila sistemsko načelno mnenje, v katerem ugotavlja, da zdravniki, ki hkrati delajo v javnem in zasebnem zdravstvu, pomenijo sistemsko korupcijsko tveganje. Področje čakalnih vrst pa je po mnenju komisije področje z visokim korupcijskim tveganjem, ki ni ustrezno obvladano.

Na podlagi ugotovitev v primeru Ortopedske bolnišnice Valdoltra je komisija konec februarja sprejela še sistemsko mnenje glede korupcijskih tveganj v celotnem zdravstvenem sistemu. Ugotovitve v omenjenem primeru so namreč pokazale sistemske kršitve zakonodaje glede dodatnega dela zdravnikov v ambulantah, v katerih niso redno zaposleni, in pri preskakovanju čakalnih vrst.

Ob vsem teh težavah pa se naša država znova zadolžuje. V ponedeljek je Slovenija začela niz srečanj z vlagatelji po Evropi, ki bi mu lahko sledila izdaja evrskih obveznic. Vlada želi izkoristiti trenutne ugodnejše razmere na finančnih trgih, predstavitve vlagateljem potekajo v Ljubljani, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Münchnu, Frankfurtu in na Dunaju. V javnosti so poteze naletele na kritike, saj gre že za drugo zadolževanje v letošnjem letu. Za naš radio se je oglasil predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič. Moti ga dejstvo, da nihče nima načrta kako se bomo razdolžili.

Odzvali so se tudi iz Slovenske demokratske mladine. V sporočilu za javnost so zapisali, da je samo lani pod taktirko premierke Alenke Bratušek javni dolg narasel za skoraj 8 milijard evrov, kar je celoten proračun. Spomnili so na zadolžitev na zaprtem trgu in na to, da vlada zadolžitve uporablja za tekočo porabo, za plačilo obresti, ne pa za prestrukturiranje, razvoj in vlaganje v podjetja s perspektivo. V SDM pozivajo, da je obdobje brezidejne politike zadolževanja potrebno čim prej ustaviti.

Največja opozicijska stranka je v torek v državni zbor vložila 46.712 podpisov za referendum o arhivski noveli. Če bo predsednik parlamenta Janko Veber ugotovil, da je referendumsko vprašanje ustrezno, podpisov pa dovolj, bo moral državni zbor referendum razpisati v sedmih dneh. Poslanka SDS Eva Irgl je pred tem poudarila, da zadostno število zbranih podpisov pomeni, da se ljudje zelo dobro zavedajo, kako pomembno je, da arhivi ostanejo odprti.

Nova Slovenija in Slovenska ljudska stranka pa sta v tem tednu dokončno sklenili, da bosta na evropskih volitvah nastopili skupaj. Predsednica NSi Ljudmila Novak in prvak SLS Franc Bogovič sta v torek podpisala sporazum o tem. Poudarila sta, da verjameta v dobro sodelovanje in tudi rezultat te koalicije. Po mnenju nosilca skupne liste Lojzeta Peterleta gre za pomladni politični signal tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo.

Novakova je odločitev strank za skupno listo označila za modro odločitev oziroma modro-zeleno koalicijo. Kot je dejala, sta se stranki odločili, da bosta gradili »na povezovanju, na sodelovanju, na dialogu, na novi politični kulturi, ki jo v Sloveniji tako zelo primanjkuje.«

Novakova v prihodnosti pričakuje več sodelovanja tudi znotraj državnega zbora.

Bogovič pa je izrazil prepričanje, da so »postavili še en pomemben dragulj v krono njihovega sodelovanja«.

Od imen kandidatov za evropske poslance so za zdaj uradno znani Peterle kot nosilec liste, medtem ko bosta Novakova in Bogovič na zadnjih dveh mestih. V skladu s sporazumom NSi pripadajo prvo, drugo, peto in sedmo mesto, ostala pa SLS. Novakova je pojasnila, da bodo skupno listo predstavili, ko bodo imena potrjena na organih obeh strank. Po Bogovičevih besedah bo to predvidoma prihodnji teden.

CERKEV:

Apostolska nunciatura v Ljubljani bo po 22 letih svobodne Slovenije vendarle dobila svoje prostore. Predstavništvo Svetega sedeža se bo lahko v nove prostore vselilo čez približno leto dni. Stavbo v ulici Stare pravde 6 bodo preuredili za potrebe diplomatske službe, v ulici Janeza Pavla II. pa bodo bivalni prostori.

V Cerkvi na Slovenskem smo od praznika sv. Jožefa do praznika Gospodovega oznanjenja obhajali Teden družine. V cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani je sveto mašo na materinski dan daroval župnik p. Pavle Jakóp. V nagovoru po evangeliju je izpostavil Marijine lastnosti, ki naj bi jih posnemali tudi vse kristjani v vsakdanjem življenju. Marija nas po njegovih besedah uči biti razpoložljivi za Božje načrte, živeti za druge in ne zase ter biti zvesti.

»Biti možje in žene, ki so razpoložljivi,ki vsak dan rečejo: Tukaj sem Gospod. Biti odprt za življenje, sprejemati življenje. Pomeni biti zvesti, vsak v svoji poklicanosti«.

Marija nas po besedah p. Pavleta Jakopa vabi, naj bomo dobri možje in žene, dobri politiki, dobri učitelji, dobri starši, dobri delavci in kmetje, dobri duhovniki, da bomo svetu prinašali Vstalega med nami in s tem veselje, upanje in odpuščanje.

Na praznik Gospodovega oznanjenja je bilo za stolno župnijo sv. Nikolaja Murska Sobota in celotno murskosoboško škofijo še posebno slovesno. Škof Peter Štumpf je v diakona posvetil bogoslovca petega letnika, Andrej Lažeta iz župnije Prihova.

Škof Štumpf je v nagovoru med drugim dejal: "Tudi, če se duhovniki in redovniki znajdemo v preganjanju vere in se bo zdelo, da so nas vsi zapustili, da nas nihče ne mara, bomo vendar okrog sebe vedno imeli ljudi, ki nas bodo imeli nad vse radi, ki nam bodo darovali zadnji košček kruha, ki bodo pripravljeni celo dati življenje za nas. Ali ni to nekaj, kar lahko prihaja samo od Boga? In do kdaj nas bodo ti plemeniti ljudje tako močno ljubili? Do takrat, dokler bomo izpolnjevali voljo Boga! Jezus ni v svojem življenju počel nič drugega kot to, da je izpolnjeval voljo svojega Očeta, ki je v nebesih. Izpolnjevati Božjo voljo je smisel in namen duhovnega poklica."

Slovesnosti diakonskega posvečenja se je udeležil tudi upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej.

Slovenski redovniki in redovnice so se v sredo v Celju zbrali na študijskem dnevu. Med drugim jim je spregovoril br. Miran Špelič, ki je za osnovo svojega predavanja vzel papeževo apostolsko spodbudo Veselje Evangelija in njegov pogovor z vrhovnimi predstojniki. Za sklep je povedal:

»Papež zelo poudarja nujnost osebnega srečanja z Jezusom. Samo potem, ko se z njim osebno srečamo, ga lahko ponesemo v svet. In zato tudi naše bivanje, naše življenje brez te kristocentričnosti izgubi smisel. Ne smemo biti samo socialni delavci, učitelji, tudi ne samo molivci, zaprti vase, ampak molivci odprti za Kristusa in potem nosilci Kristusa v svet. In ne na neki varnostni razdalji do Boga in do ljudi.«

Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja so v sredo javnosti predstavile spominsko sobo. Prve sestre so iz Gradca v Maribor prispele 15. oktobra 1864. Njihovo prvotno poslanstvo je bilo vzgojno delo v šoli in sirotišnici ter izdelovanje cerkvenih paramentov. Razvoj redovne ustanove od začetkov do danes so sestre skušale zajeti v treh predstavitvenih sklopih. S. Polonca Majcenovič.

»Sestre, ki smo urejale spominsko sobo, smo zajele našo zgodovino in sedanjost v tri predstavitvene sklope. V prvem je na plakatih v fotografiji in besedi predstavljena zgodovina naše province od začetkov do danes. Na zadnjem, največjem plakatu, je grafični prikaz zgodovine naših skupnosti. Plakat s podatki o provincah, številu sester in skupnostih iz leta 2013 smo dodale letos. V spominski sobi so našle svoje mesto tudi fotografije vrhovnih predstojnic in pano o naši ustanoviteljici, prvi predstojnici, m. Margareti Puhar.

V spominski sobi smo želele prikazati življenje in delo naše province. V zadnjih letih, odkar smo obnovile materno hišo na Strossmayerjevi, se sestre iz raznih provinc vračajo, prihajajo v rojstno hišo naše kongregacije. V spominski sobi lahko občudujejo bogato zgodovino mariborske province in delno tudi celotne kongregacije. Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja smo prva redovna ustanova na Slovenskem, ki jo je ustanovila Slovenka, m. Margareta. S svojim delovanjem so sestre skozi leta pustile svoj pečat v Cerkvi na Slovenskem in vseskozi delovale v dobro slovenskega naroda. Seme, ki je bilo zasejano v Mariboru, je zraslo v rodovitno drevo. Spominska soba je iz vseh teh razlogov zanimiva tudi za Mariborčane in vse druge obiskovalce. Zato jo danes predstavljamo tudi javnosti.«

V Domu krajanov v Ajdovščini je preteklo soboto potekal simpozij o Filipu Terčelju. Sodelovali so Janez Juhant, Tino Mamič, Renato Podbersič, Primož Krečič, France Dolinar, Marija Gasser in Bogdan Vidmar, ki je o postopku za Terčeljevo beatifikacijo povedal.

Po predavanjih je sledila še sveta maša v župnijski cerkvi v Šturjah.

Karitas po prvi pomoči začenja z drugim delom pomoči prizadetim ob ledeni ujmi in poplavah, ki so v mesecu februarju in marcu prizadeli Slovenijo. Še posebej se želi osredotočiti na najbolj prizadete zaradi žleda na območju notranjske in primorske ter na prizadete ob poplavah v vaseh ob Planinskem polju. V akciji Ledena ujma je Slovenska karitas do sedaj zbrala 80.408 EUR, ki bodo razdeljeni v drugi fazi pomoči najbolj prizadetim gospodinjstvom. Glede na razpoložljiva sredstva pomoč na gospodinjstvo predvidoma ne bo višja od 1.000 EUR.

ŠPORT:

Za nami je uspešna športna nedelja in tudi uspešna zimska sezona v skoraj vseh zimskih športih. Preteklo nedeljo sta se končali še sezoni v smučarskih skokih in biatlonu.

V dolini pod Poncami je preteklo nedeljo donela tudi Zdravljica. Za to je poskrbel naš Peter Prevc, ki je zmagal na zadnji tekmi v Planici. Med drugim je postavil tudi rekord Bloudkove skakalnice – skočil je kar 142 metrov. Z zmago je napredoval tudi na drugo mesto v svetovnem pokalu. Tako je komaj 21-letni Prevc na najlepši možen način končal izjemno uspešno sezono. "Danes se mi je res vse izšlo po željah, v mojih skokih ni bilo veliko napak. Tudi razmere so bile zelo poštene za vse skakalce, lahko rečem, da smo danes videli eno najbolj 'fair' tekem sezone. Zelo sem zadovoljen," je dejal skakalec iz Dolenje vasi, ki je z zmago prehitel Freunda tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala in sezono končal na drugem mestu.

Zmagovalec sezone Poljak Kamil Stoch, vodilni po prvi seriji, je bil četrti. V finalu je nastopilo kar sedem Slovencev. Med dobitnike točk so se uvrstili še Jernej Damjan, ki je zadnjo tekmo sezone končal na desetem mestu, Jurij Tepeš, ki je s 26. mesta napredoval na končno 19., Nejc Dežman je končal na 20. mestu, Matjaž Pungertar na 23., Cene Prevc na 27. in Tomaž Naglič na 29. mestu.

V Oslu pa se je preteklo nedeljo zaključila tudi biatlonska sezona in to na najlepši možni način za slovenske tekmovalce. Kot prve so nastopile ženske in z odličnim uspehom se lahko pohvali naša Teja Gregorin. Na 12,5 kilometra dolgi preizkušnji s skupinskim startom je bila z dvema zgrešenima streloma stoje, druga. Zmagala je Slovakinja Anastazija Kuzmina, naša druga Slovenka Andreja Mali je bila 30. Gregorinova, ki je največji uspeh vpisala v Sočiju z olimpijskim bronom, je v karieri stopila še četrtič na stopničke. Letošnjo sezono je končala na 13. mestu v skupnem seštevku.

Piko na i pretekle nedelje je prispeval slovenski biatlonec Jakov Fak, ki je sezono svetovnega pokala končal s tretjim mestom. Na tekmi s skupinskim startom na 15 kilometrov v Oslu je zmagal Francoz Martin Fourcade, ki je zgrešil eno tarčo, drugo mesto je osvojil Avstrijec Daniel Landertinger, ki je zadel vseh 20 tarč, Fak na tretjem mestu pa zgrešil dvakrat. Fak je v četrtek zmagal že v sprintu, v sobotni zasledovalni tekmi pa je končal na osmem mestu. V nedeljo je dobro začel, na prvih dveh streljanjih leže zadel vse tarče, nato pa na tretjem in četrtem strelskem postanku zgrešil po enkrat. Po četrtem streljanju je na 11. mestu zaostajal minuto, a nato z odličnim tekom in napadom v pravem trenutku v boju za tretje mesto opravil s štirimi tekmeci. Letošnjo sezono je končal na 12. mestu v skupnem seštevku.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Sociala, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...