Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež avgusta v Južno Korejo

Svet | 11.03.2014, 10:13 Marjana Debevec

Papež Frančišek je za svoje tretje mednarodno potovanje izbral Južno Korejo. Tja se bo odpravil 14. avgusta, ko bo potekal šesti dan azijskih mladih. Vodil pa bo tudi slovesnost beatifikacije korejskih mučencev.

Že na srečanju z novinarji ob odhodu iz Brazilije je papež Frančišek dejal: V Azijo moram odpotovati, ker Benedikt ni imel časa iti tja. Po eni strani je s temi preprostimi besedami poudaril, da je v njegovem srcu vsako obrobje sveta, hkrati pa je gledal dlje. Spomnimo ne besede Janeza Pavla II., ki je dejal, da je bil križ v prvem tisočletju postavljen na evropska tla, v drugem na ameriška in afriška, v tretjem tisočletju pa lahko upamo, da bomo želi oblino žetev vere na obsežni in živi azijski celini. Pokojni papež, ki bo kmalu razglašen za svetnika, je govoril iz svoje izkušnje, saj je Južno Korejo obiskal maja leta 1984 in oktobra 1989. Papež Frančišek pa se pripravlja, da bo po 25-ih letih sledil njegovim stopinjam. Med januarskim sprejemom diplomatskega zbora je jasno povedal, kakšno željo ima v srcu.

»Ob 50. obletnici diplomatskih stikov s Korejo, bi rad od Boga izprosil dar sprave na polotoku. V dobro vsega korejskega ljudstva si želim, da se vpletene strani nikoli ne bi naveličale iskati možnih rešitev. Azija ima namreč dolgo zgodovino miroljubnega sožitja med različnimi narodi in verstvi«, je diplomatom dejal papež.

Ena od osrednjih tem potovanja bo torej mir za to deželo, ki že 50 let živi v hladni vojni. Srečal se bo tudi z mladimi, ki se bodo udeležili neke vrste svetovnega dneva mladih za Azijo. V papeževem srcu pa je predvsem majhna krajevna Cerkev, ki izvira iz velikanov vere. To bo papež izrazil s tem, da bo med blažene prištel božjega služabnika laika Paola Yun Ji-chunga in njegovih 123 tovarišev, ki so jih iz sovraštva do vere ubili med leti 1791 in 1888.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.