Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Krofi s. Nikoline (foto: Matjaž Merljak)
Krofi s. Nikoline

Čas pustnih dobrot

| 26.02.2014, 18:47 Matjaž Merljak

Da smo v pustnem času, da bo jutri t.i. debeli četrtek in je pred nami pustna sobota, se je poznalo tudi v oddaji Ponedeljkova 17., v kateri je tokrat na kuharska vprašanja poslušalk in poslušalcev odgovarjala sestra Nikolina SŠ.

Poslušalko Vido je zanimamo, zakaj se krofi med cvrtjem obračajo. "Bolj se obračajo, če so premalo vzhajani," je odgovorila s. Nikolina ter dodala: "Takrat jih toplota, ko jih damo v vroče olje, dvigne in nastanejo luknje. Zato damo najprej ocvret en krof, nato pa ostale. Če so preveč vzhajani, so površine nagubane, ne narastejo toliko in nimajo sledu o vencu."

Pravi še, da jih ne smemo vzhajati na previsoki temperaturi. Enojni vzhajajo od 45 do 60 minut - odvisno je od temperature v prostoru. Pomembno je tudi, da smo med postopkom cvrtja ob štedilniku.

Poslušalko Albino je zanimalo, zakaj krofi 'pijejo' oz. posrkajo olje in sestra Nikolina ji je odgovorila, da je treba v testo, v presejano moko, dati malo pecilnega praška, ki ga tudi presejemo. Pridamo pa tudi alkohol - na 1 kg moke je treba dati 4 - 5 žlic ruma ali žganja. Pomembno je tudi pravilno vzhajanje in pravilno pogreto olje." To preverimo s kroglico testa, ki ga damo v olje. Ta se potopi do dna in nato štejemo čas dvigovanja: "En, dva, tri - če je več, olje še ni dovolj vroče."

Poslušalki Kristini pa je glede vrstnega reda cvrtja svetovala, naj najprej ocvre tiste krofe, ki jih je prve izkrožila ...

V oddaji Ponedeljkova 17. je s. Nikolina dejala, da k pustnim dobrotam sodijo tudi kvašeni flancati (testo je podobno kot za krofe, sicer pa so manj zahtevni in priprava vzame manj časa) in miške (testo se kot žličniki daje v vroče olje), ki so lahko navadne ali iz jogurta ali iz skute.

Vse pustne dobrote potresemo s sladkorjem šele takrat, ko jih postrežemo.

Več receptov in odgovorov sestre Nikoline najdete na posebni spletni strani.

Sestra Nikolina in Matjaž Merljak
Sestra Nikolina in Matjaž Merljak © ARO

Prejemniki odlikovanj Škofije Koper (photo: Blaž Lapanja) Prejemniki odlikovanj Škofije Koper (photo: Blaž Lapanja)

Silvester Čuk prejel najvišje škofijsko odlikovanje

Koprski škof dr. Jurij Bizjak je dopoldne v prostorih škofijskega ordinariata Koper podelil škofijska odlikovanja - medalje sv. Hieronima. Medalja svetega Hieronima, glavnega zavetnika škofije, je ...

br. Dominik Papež (photo: Lojze Mušič) br. Dominik Papež (photo: Lojze Mušič)

Diakonsko posvečenje br. Dominika Papeža

V skupnosti bratov kapucinov je bila včerajšnja nedelja posebej slovesna. Novomeški škof Andrej Saje je namreč v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Ambrusu v diakona posvetil br. Dominika Papeža.

Nataša Ličen in Marko Juhant (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen in Marko Juhant (photo: Rok Mihevc)

Marko Juhant: Ni vseeno, komu najprej postrežemo

V sklopu rednih sobotnih oddaj smo se pogovarjali z Markom Juhantom, specialnim pedagogom. Govorili smo o vzgojnih prijemih ali receptih, ki delujejo in o tistih, ki so bolj prazne obljube. ...

Mag. Andreja Jernejčič (photo:  Lin&Nil, svetovanje in izobraževanje, d.o.o.) Mag. Andreja Jernejčič (photo:  Lin&Nil, svetovanje in izobraževanje, d.o.o.)

Nastop je zame zadetek v polno

Mag. Andreja Jernejčič je z več kot petindvajsetletnimi izkušnjami v komuniciranju, novinarstvu in odnosih z javnostmi, strokovnjakinja za javno nastopanje. Je avtorica sedmih knjig ter dveh ...