Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup
Krofi s. Nikoline (foto: Matjaž Merljak)
Krofi s. Nikoline

Čas pustnih dobrot

| 26.02.2014, 18:47 Matjaž Merljak

Da smo v pustnem času, da bo jutri t.i. debeli četrtek in je pred nami pustna sobota, se je poznalo tudi v oddaji Ponedeljkova 17., v kateri je tokrat na kuharska vprašanja poslušalk in poslušalcev odgovarjala sestra Nikolina SŠ.

Poslušalko Vido je zanimamo, zakaj se krofi med cvrtjem obračajo. "Bolj se obračajo, če so premalo vzhajani," je odgovorila s. Nikolina ter dodala: "Takrat jih toplota, ko jih damo v vroče olje, dvigne in nastanejo luknje. Zato damo najprej ocvret en krof, nato pa ostale. Če so preveč vzhajani, so površine nagubane, ne narastejo toliko in nimajo sledu o vencu."

Pravi še, da jih ne smemo vzhajati na previsoki temperaturi. Enojni vzhajajo od 45 do 60 minut - odvisno je od temperature v prostoru. Pomembno je tudi, da smo med postopkom cvrtja ob štedilniku.

Poslušalko Albino je zanimalo, zakaj krofi 'pijejo' oz. posrkajo olje in sestra Nikolina ji je odgovorila, da je treba v testo, v presejano moko, dati malo pecilnega praška, ki ga tudi presejemo. Pridamo pa tudi alkohol - na 1 kg moke je treba dati 4 - 5 žlic ruma ali žganja. Pomembno je tudi pravilno vzhajanje in pravilno pogreto olje." To preverimo s kroglico testa, ki ga damo v olje. Ta se potopi do dna in nato štejemo čas dvigovanja: "En, dva, tri - če je več, olje še ni dovolj vroče."

Poslušalki Kristini pa je glede vrstnega reda cvrtja svetovala, naj najprej ocvre tiste krofe, ki jih je prve izkrožila ...

V oddaji Ponedeljkova 17. je s. Nikolina dejala, da k pustnim dobrotam sodijo tudi kvašeni flancati (testo je podobno kot za krofe, sicer pa so manj zahtevni in priprava vzame manj časa) in miške (testo se kot žličniki daje v vroče olje), ki so lahko navadne ali iz jogurta ali iz skute.

Vse pustne dobrote potresemo s sladkorjem šele takrat, ko jih postrežemo.

Več receptov in odgovorov sestre Nikoline najdete na posebni spletni strani.

Sestra Nikolina in Matjaž Merljak
Sestra Nikolina in Matjaž Merljak © ARO

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...