Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Zima v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Zima v Clevelandu

Januar v Clevelandu

| 02.02.2014, 15:57 Matjaž Merljak

Z današnjo nedeljo, svečnico, zaključujemo božični čas in s tem se tudi odstranijo božična okrasila, jaslice v cerkvi. Od božiča do danes smo v Clevelandu lepo praznovali rojstni dan Kristusa z raznimi srečanji, katerim pravimo božičnice.

To so izredno lepe prilike se srečati z rojaki in zaželeti praznično praznovanje in obuditi prijateljstva. Skoraj vse slovenske organizacije, bodisi cerkvene ali kulturne pripravijo taka srečanja, vse od upokojenskih društev, pevskih skupin in seveda vse cerkvene organizacije kot so Oltarna društva, cerkveni pevski zbori in podobno.

V mesecu januarju, ki je bil pri nas izredno hladen, saj smo imeli temperature zelo nizke, kot jih še nismo doživeli v zadnjih dvajsetih letih. Zaradi nizkih temperatur so več dni zaprli vse šole in tudi nekateri uradi so zaprli svoja vrata.

V prvih dneh meseca smo praznovali Svete tri kralje na nedeljo 5. januarja. V nekaterih slovenskih domovih še vedno ohranjajo tradicijo blagoslova svojih domov na predvečer, kakor tudi na Sveti večer in na Silvestrovo, le da na predvečer Svetih treh kraljev zapišemo na vrata letnico in kratico G+M+B, imena treh kraljev, Gašper, Miha in Boltežar.

V župniji Marije Vnebovzete so vabili na zajtrk s palačinkami po vseh mašah v dvorano, 12. januarja, kjer je bil obisk zelo lep. Naslednjo nedeljo, 19. januarja je vabila tamkajšnja Slovenska šola na svoje vsakoletno zimsko kosilo, ki so ga pripravili starši z pomočnicami.

Jaslice v Clevelandu
Jaslice v Clevelandu © Tone Ovsenik
Na to nedeljo smo se tudi spomnili slovenskega misijonarja in svetniškega kandidata, Friderika Barage. Friderik Baraga je stopil v večnost 19. januarja leta 1868 v zgornji zvezni državi Michigan, kjer je služil prvotnim ljudem v tem kraju, Indijancem. Rojen je bil v Mali vasi blizu Dobrniča v Sloveniji. Študiral je na Dunaju in se odločil za duhovništvo. Posvečen je bil v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani. Kot mlad duhovnik je bil neomahljiv nasprotnik janzenizma in je v tem času napisal knjiga Dušna paša. Leta 1830 se je odzval vabilu in odšel v Ameriko, kjer je delal med Indijanci in ker je bil spreten v jezikih je tudi napisal prvo slovnico in slovar za tamkajšnje prebivalce. V škofa je bil posvečen v Cicinnatiju, 1. novembra leta 1853 in sluzil v škofiji Sault Saint Marie in to škofijo preseli v Marquette, Michigan. Škof Baraga je veliko pisal in vzpodbujal može kot sv. Johna Neumanna in Franca Kvaserja Pirca, da naj se posvetijo misijonskemu delu v ZDA. Ker ga je večkrat zadela kap je oslabel in končno umrl 19. januarja leta 1868. Molimo da, če je božja volja, bo razglašen za svetnika Cerkve.

V obeh slovenskih župnijah so zaključili leto in smo dobili finančna poročila leta. Priloženo pri teh poročilih sta se župnika tudi zahvalila vsem župljanom, posebno pa prostovoljnim delavcem za lepo praznično okrašene cerkve zunaj in notri. Zahvale so bili deležni pevci na koru, kakor tudi božični zbor pod vodstvom Janeza Sršena za čudovito podana koncerta božičnih pesmi v obeh cerkvah.

Preteklo soboto, 25. januarja, je pa Slovenski narodni dom na St. Clair Aveniji zaživel, ko je Slovenska pristava priredila svojo tradicionalno Pristavsko noč. Čeprav vreme ni bilo naklonjeno, sicer je bilo zelo mrzlo in je padal sneg, so pristavski prijatelji napolnili dvorano in se zabavali ob glasbi dveh ansamblov po okusni večerji.

Pripravljamo se pa pričakovani koncert mladega ansambla Saša Avsenika, ko bo ansambel podal edini koncert v ZDA v Slovenskem narodnem domu v sredo, 19. februarja. V pripravi je pa tudi drugo Kurentovanje v okolici svetega Vida in Slovenskega narodnega doma ter maškeradni ples v dvorani Marije Vnebovzete. Oboje bo na pustno soboto 1. marca.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...