Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Višek hrane s trgovskih polic socialno ogroženim

Sociala | 13.02.2014, 10:49 Petra Stopar

Nekateri trgovci imajo že navado, da hrano, ki po zaprtju trgovin ostane na policah, zberejo in dajo v človekoljubne namene. Družin in posameznikov, ki si dandanes ne morejo privoščiti niti kruha, kaj šele drugih osnovnih potrebščin, je čedalje več. Tega se zavedajo tudi v humanitarnem zavodu Pod Strehco v Ljubljani, kjer so začeli projekt zbiranja viškov hrane za socialno ogrožene. Idejo podpira tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Zavod Pod strehco, ki je neprofitna prostovoljna organizacija, je svojo dejavnost začel tudi s prvim izobraževanjem prostovoljcev o zbiranju viškov hrane. V zavodu razvijajo in izvajajo projekte za socialno ogrožene, kot so ljudska kuhinja s toplimi obroki, komunalni vrt in možnost medgeneracijskega druženja.

Prostovoljci, ki so se udeležili izobraževanja, s pristopnico prevzemajo odgovorno nalogo zbiranja, varnega transporta, higienskega ravnanja in delitve živil. Pooblaščenci za zbiranje viškov hrane so zato povsem formalno registrirani in opremljeni z identifikacijskimi izkaznicami.

Vodja Zavoda Pod strehco Natja Škopac je poudarila, da so prevzem viškov hrane že začeli izvajati, namreč prejšnji teden so prvič v Ljubljani prevzeli hrano. Ob tem je povabila tudi nove prostovoljce, da se pridružijo projektu. Dodala je, da za uspešno izvajanje dejavnosti potrebujejo več kot 100 prostovoljcev. V zavodu si mesečno želijo zbrati za 300 paketov viškov hrane v vrednosti po 30 evrov vsak. Poleg delitve hrane neposredno socialno ogroženim bodo del teh viškov uporabili tudi za pripravo toplih obrokov v sklopu ljudske kuhinje, ki jo želijo odpreti že v marcu.

»Hrane ne smemo nikoli metati stran, razen takrat, ko je res uničena in pokvarjena. Sicer pa bi moralo biti osnovno vodilo, da je treba s hrano varčno ravnati,« je Škopacova dejala v pogovoru za Radio Ognjišče. Pojasnila je še, da ljudska kuhinja ne bo končana vsaj še do konca marca. Bodo pa kuhali zgolj za tiste, ki sami ne zmorejo kuhati, za vse ostale bodo namenjeni viški hrane, ki jih bodo zbrali v sklopu omenjenega projekta.

Guvernerka Lions distrikta 129 Alenka Marter je na novinarski konferenci dejala, da kadar slišijo, da otroci nimajo za malico ali da veliko starejših ljudi nima rednih obrokov, se zavejo, da je hrana nekaj pomembnega.

Je pa direktorica zavoda Pod strehco za naš radio še dodala, da bi marsikdo, ki se obrne na humanitarno društvo, poleg hrane in obleke potreboval tudi drugačno pomoč, »zato zelo razmišljamo, da bi poleg hrane lahko nudili tudi razne druge socialne storitve, da bi jim pomagali v odnosu do države, ker včasih nimajo pravih odločb, se jim ne uspe invalidsko upokojit, ne morejo na Center za socialno delo ...«

Projekt se v praksi eno leto odvija v Celju, praksa pa se je razširila tudi v Trbovlje, Zagorje, v Maribor in sedaj tudi v Ljubljano. Pri njem pa sodelujejo tudi Zveza Rotary klubov, Zveza prijateljev mladine Moste-Polje in Slovenska Karitas.

Sociala, Hrana in okolje
Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media) Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media)

Nič več v treh krstah

Vatikan je predstavil prenovljen bogoslužni obrednik za papežev pogreb. Nastal je na Frančiškovo pobudo, ki želi, da obred papeževega pogreba bolje odraža položaj voditelja Katoliške cerkve kot ...

Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...