Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Višek hrane s trgovskih polic socialno ogroženim

Sociala | 13.02.2014, 10:49 Petra Stopar

Nekateri trgovci imajo že navado, da hrano, ki po zaprtju trgovin ostane na policah, zberejo in dajo v človekoljubne namene. Družin in posameznikov, ki si dandanes ne morejo privoščiti niti kruha, kaj šele drugih osnovnih potrebščin, je čedalje več. Tega se zavedajo tudi v humanitarnem zavodu Pod Strehco v Ljubljani, kjer so začeli projekt zbiranja viškov hrane za socialno ogrožene. Idejo podpira tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Zavod Pod strehco, ki je neprofitna prostovoljna organizacija, je svojo dejavnost začel tudi s prvim izobraževanjem prostovoljcev o zbiranju viškov hrane. V zavodu razvijajo in izvajajo projekte za socialno ogrožene, kot so ljudska kuhinja s toplimi obroki, komunalni vrt in možnost medgeneracijskega druženja.

Prostovoljci, ki so se udeležili izobraževanja, s pristopnico prevzemajo odgovorno nalogo zbiranja, varnega transporta, higienskega ravnanja in delitve živil. Pooblaščenci za zbiranje viškov hrane so zato povsem formalno registrirani in opremljeni z identifikacijskimi izkaznicami.

Vodja Zavoda Pod strehco Natja Škopac je poudarila, da so prevzem viškov hrane že začeli izvajati, namreč prejšnji teden so prvič v Ljubljani prevzeli hrano. Ob tem je povabila tudi nove prostovoljce, da se pridružijo projektu. Dodala je, da za uspešno izvajanje dejavnosti potrebujejo več kot 100 prostovoljcev. V zavodu si mesečno želijo zbrati za 300 paketov viškov hrane v vrednosti po 30 evrov vsak. Poleg delitve hrane neposredno socialno ogroženim bodo del teh viškov uporabili tudi za pripravo toplih obrokov v sklopu ljudske kuhinje, ki jo želijo odpreti že v marcu.

»Hrane ne smemo nikoli metati stran, razen takrat, ko je res uničena in pokvarjena. Sicer pa bi moralo biti osnovno vodilo, da je treba s hrano varčno ravnati,« je Škopacova dejala v pogovoru za Radio Ognjišče. Pojasnila je še, da ljudska kuhinja ne bo končana vsaj še do konca marca. Bodo pa kuhali zgolj za tiste, ki sami ne zmorejo kuhati, za vse ostale bodo namenjeni viški hrane, ki jih bodo zbrali v sklopu omenjenega projekta.

Guvernerka Lions distrikta 129 Alenka Marter je na novinarski konferenci dejala, da kadar slišijo, da otroci nimajo za malico ali da veliko starejših ljudi nima rednih obrokov, se zavejo, da je hrana nekaj pomembnega.

Je pa direktorica zavoda Pod strehco za naš radio še dodala, da bi marsikdo, ki se obrne na humanitarno društvo, poleg hrane in obleke potreboval tudi drugačno pomoč, »zato zelo razmišljamo, da bi poleg hrane lahko nudili tudi razne druge socialne storitve, da bi jim pomagali v odnosu do države, ker včasih nimajo pravih odločb, se jim ne uspe invalidsko upokojit, ne morejo na Center za socialno delo ...«

Projekt se v praksi eno leto odvija v Celju, praksa pa se je razširila tudi v Trbovlje, Zagorje, v Maribor in sedaj tudi v Ljubljano. Pri njem pa sodelujejo tudi Zveza Rotary klubov, Zveza prijateljev mladine Moste-Polje in Slovenska Karitas.

Sociala, Hrana in okolje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...