Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Posledice žledoloma na električnem omrežju na Velenjskem; foto: Elektro Celje (foto: Elektro Celje)
Posledice žledoloma na električnem omrežju na Velenjskem; foto: Elektro Celje

Sprejet interventni zakon za odpravo posledic škode po ujmi

Politika | 27.02.2014, 11:27 Petra Stopar

Ovir v postopkih za sanacijo škode po žledolomu vsaj z zakonodajne plati ne bi smelo biti več, saj je Državni zbor sprejel interventni zakon za odpravo posledic ledene ujme. Tako bodo za sanacijo zagotovljena tudi proračunska sredstva in poenostavljeni postopki na področju prostorskih in gradbenih ukrepov.

Kaj prinaša interventni zakon?

Zakon med drugim določa, da odjemalci za čas, ko so bili brez elektrike, ne bodo plačali priključne moči niti ne omrežnine. Pravni subjekti, ki so za svojo dejavnost uporabljali agregate, bodo imeli možnost 50-odstotnega povračila trošarin.

Prav tako je olajšana sanacija škode elektrodistribucijskim podjetjem. Po besedah predsednika uprave Elektra Primorska Uroša Blažica so s sprejemom interventnega zakona zadovoljni. »Predvsem je za nas pomembno, da so definirani postopki javnega naročanja. Kar bomo v naslednjih mesecih gradili v smislu obnove, bomo gradili v skladu z interventnim zakonom, ki odpravlja administrativne ovire in celotni postopki se bodo pospešili. Pomaga nam tudi v smislu pokrivanja stroškov, ki smo jih imeli z dobavo goriva za agregate, kjer sicer zakon še ni čisto natančen, se pričakujejo dopolnila, ampak mi smo z zadovoljni,« je dejal za naš radio.

Z zakonom se omogoča povrnitev neposredno nastale škode, omogočena pa bo tudi oprostitev katastrskega dohodka, ki se lahko uporabi za parcele gozdnih zemljišč, kjer je gozd v celoti uničen. Za gradnjo gozdnih vlak bo zadoščalo zgolj dovoljenje Zavoda za gozdove, ki je odgovoren tudi za pripravo in izvedbo sanacijskega načrta.

Prevoznice do aprila 2015 ne bodo potrebne

Sicer pa je Državni zbor včeraj tudi sprejel novelo zakona o gozdovih, ki poenostavlja postopke za spravilo lesa. Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Tanja Strniša je pojasnila, da novela prinaša poenostavitev in nadgradnjo sistema prevoznice. Prinaša tudi izjemo, saj pri prevozu do šestih kubičnih metrov lesa za lastno uporabo prevoznica ne bo potreba niti po izteku moratorija.

V času sanacije gozdov bo do 30. aprila 2015 za sledljivost namesto prevoznice potrebna samo listina o uporabi in prometu z gozdno-lesnimi asortimenti. To je evidenca, ki jo vodi lastnik doma in jo mora hraniti še pet let. Listino izpolni lastnik, vzorec te listine pa bo objavljen na spletnih straneh ministrstva in zavoda za gozdove. V noveli je tudi pravna podlaga za razdelitev sredstev za vzdrževanje gozdnih cest iz zbranega davka od gozdnih zemljišč na ravni lokalnih skupnosti.

Politika, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...