Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Novice iz Essna

| 14.01.2014, 12:58 Matjaž Merljak

Z rojaki v nemških škofijah Essen, Aachen, Münster in Paderborn je advent in božične praznike obhajal slovenski župnik Lojze Rajk. Nekaj srečanj je opisal tudi za poslušalke in poslušalce Radia Ognjišče, se pa je v svojem poročilu ozrl tudi v začetek decembra, k Miklavževanju.

Tudi v Moersu smo imeli Miklavža 7. decembra. Za to se vedno potrudijo članice in člani pevskega zbora Slovenski cvet pod vodstvom predsednice Nade Zupan. Najprej smo imeli sveto mašo v cerkvi sv. Jožefa. Nato smo se preselili v Don Boskov dom. Tam je bila dvorana razkošno obložena z mnogim pecivom domače izdelave.

Ko smo se najprej malo okrepčali, je s svojim spremstvom treh »angelčkov« prišel Miklavž. Naj povem, da pri nas nikoli ni kakšnega parkeljna, ki bi strašil radovedne in razigrane otroke. Vsakemu otroku je Miklavž kaj lepega povedal, ga kaj vprašal in mu izročil darilce. Tudi naš župnik Lojze in prijazna mežnarica v cerkvi sv. Jožefa ga. Gorenc, pa zborovodja požrtvovalni Iztok vedno dobimo lepo darilo po »naročilu« zbora Slovenski cvet.

Po Miklavževem odhodu iz kuhinje že prihaja nadvse okusna in bogata večerja – delo prizadevnih pevk in pevcev. Seveda ves večer ne manjka kave in raznovrstnih drugih pijač. Vsekakor – imeli smo se lepo.

V Krefeldu je društvo Slovenski zvon pod vodstvom Rozine Lovrenčič pripravilo prijetno adventno-božično praznovanje. Najprej je v cerkvi sv. Martina bila sveta maša z lepim petjem adventnih pesmi ob orgelski spremljavi naše organistke Danice Ban. Nato smo se preselili v župnijsko dvorano, kjer je zopet bilo tako lepo in prijetno, kakor je to pri nas navada, kadar se zberemo prijatelji. Ni manjkalo različnega peciva, pijač, na koncu pa še večerja na »prekmurski osnovi«. Zakaj pa to? Od nas sta se namreč poslavljala Milka in Ivan Škafar, ki odhajata v domovino - Prekmurje. Peli smo tudi adventne in druge pesmi, tudi božične, saj smo vedeli, da nekateri od navzočih ne bodo mogli k božični maši. – Tudi tukaj so svojega župnika razveselili s praktičnim darilom. Kako so prijazni ti naši ljudje!

V Eschweilerju smo med sveto mašo 22. decembra imeli krst dveh bratcev iz Stolberga. Starša sta zaenkrat še neporočena – Daniel Verhoeven in Melanie Koračin. Daniel Jannis Verhoeven je bil rojen 29. 6. 2011, Julian Niklas Koračin pa 29. 1. 2013. Obema je botrica Giulia Marcon, priča pri krstu pa tudi Sonja Glier, ev. veroizpovedi. Otrokoma in staršem želimo, da bi se božji dar svete vere v njih razvijal, bogatil, dozoreval – tudi ob večkratnem obiskovanju slovenskih sveti maš.

Maša svetega večera v Moersu je bila zelo lepa – ob 19. uri. Že pred mašo sta božične pesmi peli organistka Danica Ban in Daniela Lovrenčič. Pri maši je bilo veliko članic in članov zbora Slovenski cvet, ki so močno podpirali ljudsko petje. Poleg slovenskih rojakov je bilo tudi kar lepo število nemških prijateljev. Temu primerno je pridiga bila v obeh jezikih. O tej maši, kjer se nas je zbralo 75, sem prejel odmeve zadovoljstva in pohvale. Hvala vsem sodelujočim!

Sledila je polnočnica v Essnu ob 22.30. Tukaj je bil obisk nekoliko manjši kot prejšnja leta, saj nas je bilo samo 45. Dobro, da imamo našega dobrega organista 82-letnega g. Geza, drugače bi bilo petje precej ubogo…

Na božični dan smo imeli praznično mašo spet v Essnu ob 9.30, ob 11.15 pa tudi v bolniški kapeli sv. Klementa v Oberhausnu. Ob 16. uri je bila v cerkvi sv. Jakoba v Hildenu zelo lepo obiskana božična maša. Zelo lepo je bilo sodelovanje več kot 70 navzočih. Tukaj premorejo lepo število odličnih pevk in pevcev. Kljub dokajšnji utrujenosti po mnogih dejavnostih v zadnjih dnevih, sem uspel »svež« voditi to lepo sveto daritev Gospodovega rojstva. Gotovo je bilo mnogim všeč, da je po maši sledilo prijateljsko srečanje v dvorani bližnjega mladinskega doma. Gospodinje so pripravile kavo, čaj, pa tudi velik izbor domačega peciva. Možje pa so poskrbeli za raznovrstno kapljico. Sledile so si tudi mnoge lepe božične in druge pesmi. V Hildenu velja: »Glejte, kako dobro je in prijetno, ko bratje in sestre prebivajo skupaj.«

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...