Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Tadej Strehovec (foto: Izidor Šček)
Dr. Tadej Strehovec

Dr. Strehovec o aktualnih dogajanjih v Cerkvi

| 11.12.2013, 12:26 Matjaž Merljak

Slovenski škofje so pripravili smernice za zvonjenje, pripravljajo tudi smernice za formalno pravni izstop iz Katoliške Cerkve in navodila za službo izrednega delivca obhajila. O tem je v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem spregovoril generalni tajnik Slovenske škofovske konference p. dr. Tadej Strehovec. V pogovoru se je ustavil tudi pri davku na nepremičnine, vprašalniku za škofovsko sinodo o družini, poročilu Estrela in novih škofih v Ljubljani in Mariboru.

Slovenska škofovska konferenca je imela 25. in 26. novembra 2013 plenarno zasedanje, kjer so se škofje srečali s škofi iz sosednjih škofovskih konferenc. V prvem delu zasedanja so se škofje srečali tudi s tajništvom Slovenskega pastoralnega sveta (SPS) in sklenili, da bo leta 2016 »Pastoralni dan« na temo družine.

Na omenjeni seji so škofje potrdili tudi Smernice za zvonjenje. Za to so se odločali po drugih škofovskih konferencah, ki to že poznajo. Aktualne so tudi zaradi nekaterih obrobnih stališč politikov in medijev. Zapisali so, da zvonjenje ni hrup, ampak glasba in del naše verske in kulturne tradicije. Evropska direktiva iz leta 2002 jasno govori o izvorih hrupa in zvonjenja ne uvršča mednje. Leta 2010 je slovensko Ustavno sodišče odločilo, da zvonjenje ne predstavlja posega v človeške pravice posameznika in da je to del svobode posamezne verske skupnosti. Škofje so zapisali priporočila, kako zvonjenja urediti, da se bo to najbolj primerno vključilo v lokalno okolje. Ta bodo podlago za pripravo škofijskih odlokov. Pričakujejo, da bodo objavljene v prihodnjih sporočilih slovenskih škofij januarja 2014 in na spletni strani Katoliške Cerkve na Slovenskem.

Januarja bodo tudi pripravljene Smernice za formalnopravni izstop iz Cerkve. Te so pripravljali dlje časa, saj so želeli odgovorili na nekatera stališča, ki so se okrepila lansko leto, kako naj izstopi nekdo, ki ne strinja s stališčem in družbenim naukom Cerkve. Vsi smo svobodni člani Cerkve in izstop ima teološke, pravne in pastoralne posledice. Izstopov je na slovenski ravni, lahko govorimo o posameznih primerih. V smernicah je zapisano kdo lahko izstopi iz Cerkve, kakšne so posledice so povezane z izstopom iz Cerkve, kako je v primeru mladoletnih oseb in kako poteka formalni izstop iz Cerkve. Smernice za izstop iz Cerkve bodo javnosti dostopne v mesecu januarju.

Na ravni Slovenske škofovske konference pripravljajo tudi Navodila za službo izrednega delivca obhajila, kjer je opredeljeno, kaj lahko dela izredni delivec obhajila in kdo to lahko postane.

V javnosti še vedno odmeva Zakon o davku na nepremičnine. Cerkve in kapele bodo opravičene plačila davka. Vlada je prisluhnila delu stališča verskih skupnosti, a problem ni v celoti rešen. Obdavčeni bodo župnijski uradi, pastoralni prostori, samostani, prostori, ki so v lasti župnij in v katerih se izvaja Karitas, katoliški vrtci, šole, internati in študentski domovi. Sogovornik je pojasnil, da Cerkev že plačuje davke (konkretno šest davkov: od stavbnih zemljišč, dohodkov pravnih oseb za pridobitne stvari, davek o prodaji nepremičnin, za vzdrževanje gozdnih cest in davek na dodano vrednost za nakup materiala) in bo davke plačevala tudi v prihodnje, tudi davek na nepremičnine, a želi, da je le-ta pravičen in spoštuje temeljno pravico verskih skupnosti, ki je vpisana v ustavo.

 

 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...