Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

V družini uporabljajte besede: „Ali smem?“, „Hvala!“ in „Oprosti!“

Svet | 29.12.2013, 17:52 Tone Gorjup

Praznik Svete družine je zaznamoval tako vesoljno Cerkev kot Cerkev na Slovenskem, kjer so pri mašah marsikje blagoslavljali otroke. Tudi opoldansko srečanje papeža Frančiška z množico, zbrano na Trgu sv. Petra v Vatikanu, ki je segala daleč nazaj po Cesti sprave, je potekalo v tem duhu. Ob zgledu Svete družine je spomnil, česa se morajo naše družine zavedati, da bodo živele v medsebojni ljubezni in v miru. Zbrane je povabil, naj si prikličejo v spomin tri besedice, o katerih je nekoč že govoril. Te so: „Ali smem?“ „Hvala! in „Oprosti!“ Skupaj z vsemi jih je naglas ponovil in svetoval, naj v družinah najdejo svojo veljavo. Beseda „Smem?“ prerašča našo vsiljivost, besedica „Hvala!“ v nas premaguje sebičnost in beseda „Oprosti!“ izravnava spodrsljaje ter gradi mostove, je še razložil sveti oče.

Papež Frančišek se je oprl na vsebino evangeljskega odlomka današnje nedelje, ki govori o Sveti družini na poti v izgnanstvo, v iskanju zavetja v Egiptu. Tudi dandanes se milijoni družin nahajajo v podobno žalostnem položaju strahu, negotovosti in stisk, ko bežijo zaradi lakote, vojne ali zaradi drugih velikih nevarnosti in iščejo primerno preživetje. Nadalje je dejal, da begunci v tuji deželi tudi v primeru, ko najdejo delo, žal niso vedno primerno sprejeti, upoštevani in cenjeni kot nosilci določenih vrednot. Papež Frančišek zato poziva, naj ob tem, ko smo zazrti v sveto družino na begu v Egipt, mislimo na stisko tolikih beguncev in migrantov, ki doživljajo zavrnitev in izkoriščanje. Hkrati naj se ozremo tudi na „pregnance“, ki se morda nahajajo znotraj naših družin, kot so to ostareli, ko z njimi ravnamo kot z nekom, ki je v napoto. Dejal je, da večkrat pomisli, da je stanje družine mogoče oceniti prav ob pogledu na njeno ravnanje z otroki in ostarelimi ljudmi.

Papež Frančiške je v nadaljevanju zagotovil, da je Jezus hotel živeti v družini, ki je okusila takšne težave, da se nihče ne bi čutil izključen iz Božje ljubeče bližine. Beg v Egipt zaradi Herodovih groženj nam govori o tem, kako je Bog blizu človeku, ki se nahaja v nevarnosti, kjer trpi, kamor beži, kjer doživlja zavrnitev in zapuščenost. Bog pa je tudi tam, kjer človek sanja, upa na vrnitev v domovino v svobodi, načrtuje in izbira v prid osebnemu in družinskemu življenju in dostojanstvu.

Nato je papež Frančišek izrekel svojo veliko željo: „Rad bi spodbudil družine, da bi se zavedale velikega pomena, ki ga imajo znotraj Cerkve in družbe. Oznanjevanje evangelija se namreč dogaja predvsem v družinah, da more potem doseči različna področja vsakdanjega življenja.“ Ob koncu je sveti oče prosil, naj priprošnji svete družine izročamo vse družine sveta, da bi mogle v dostojanstvu in z vedrino živeti poslanstvo, ki jim ga je Bog zaupal.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...