Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Ob dnevu boja proti korupciji opozorila o pomanjkanju etičnega ravnanja

Slovenija | 09.12.2013, 15:23 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 2003 je bila v mehiški Meridi podpisana Konvencija Združenih narodov proti korupciji, zato je 9. december tudi mednarodni dan boja proti korupciji. Ob tej priložnosti so nekatere slovenske ustanove, ki sledijo konvenciji, predstavile svojo dejavnost na tem področju. Med drugim so opozorili na pomanjkanje etike tako v javnem kot zasebne sektorju.

Konvencija svetovne organizacije proti korupciji je pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji, ki ga je podpisalo že 140 držav. med njimi tudi Slovenija. Glavni poudarki konvencije so: dosledno preganjanje in kaznovanje koruptivnih dejanj ter mednarodno sodelovanje na področju preprečevanja in boja proti korupciji. Slovenija je glede tega dobila v zadnjih dneh dve jasni opozorili: objava lestvice o indeksu korupcije v javnem sektorju po svetu, je pokazala na občuten zdrs Slovenije; isti dan je odstopilo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije. Slednja je v zadnjem času opozarja na sistemsko korupcijo, za katero je značilen prodor koruptivnih praks v politične elite. Ob tem so se v politiki in stroki poenotili v stališču, da so spremembe zakonodaje na tem področju potrebne. Stroka ob tem poudarja, da boj proti korupciji ni učinkovit, če gre za 'solistične' akcije, ampak le, če gre za naravnanost vseh.

V tem duhu je ob letošnjem dnevu boja proti korupciji nekaj organizacij podalo skupen, širši pregled aktivnosti boja proti korupciji pri nas. Namestnica predsednika protikorupcijske komisije Liljana Selinšek je povedala, da se večina korupcijskih dejanj še vedno dogaja v razmerjih med javnim in zasebnim sektorjem in pri tem pojasnila, da gre pogosto za prelivanje javnih sredstev v zasebna podjetja. Komisija ima trenutno pod drobnogledom Telekom, Teš in obe največji državni banki. Dejan Turk iz združenja Manager je ob tem predstavil izsledke raziskav, ki povezujejo etiko in poslovanje. Te dokazujejo, da podjetja, ki poslujejo etično, poslujejo bolje. V njihovem združenju so za etični menedžment in odločen „ne“ sistemski korupciji. Oglasila se je tudi Irena Prijović iz Združenja nadzornikov. Po njenih besedah je naloga civilnodružbenih organizacij, da oblikujejo svoje notranje kodekse in počistijo v svojih vrstah, pregon pa je naloga državnih organov, civilna družba pa naj jim pri tem pomaga. Društvo Integriteta Transparency International je zastopal generalni sekretar Vid Doria. Meni, da je za dejansko uvedbo programa etičnega in odgovornega poslovanja v neki organizaciji nujna podpora vodstva in nadzornikov. Če tega ni. trpi tudi gospodarstvo. V društvu so prepričani, da je sedanje stanje gospodarstva Sloveniji tudi posledica korupcije. Danica Purg iz Slovenske sekcije Združenih narodov za trajnostni razvoj pa je spomnila na ustanovitev iniciative Etos, katere rezultat je tudi Deklaracija o poštenem sodelovanju.

Jutri bo v prostorih ljubljanske Ekonomske fakultete še posvet o obvladovanju gospodarske kriminalitete in korupcije v poslovnem okolju.

Viri: STA, Finance

Slovenija, Svet, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...