Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Dejan Valentinčič (foto: Matjaž Merljak)
Dejan Valentinčič

Okolje sprejema večjezičnost

| 19.12.2013, 09:01 Matjaž Merljak

Fakulteta za državne in evropske študije je v ponedeljek, 16. decembra 2013, na Brdu pri Kranju pripravila simpozij Slovenci na avstrijskem Štajerskem: deasimilirana manjšina?

Uvodno predavanje Pogled na zgodovino slovenske skupnosti na avstrijskem Štajerskem je imela zgodovinarka, prevajalka in tolmačka, avtorica knjige Pustiti jezik v vási dr. Andrea Haberl-Zemljič. Opisala je razloge, zakaj se na avstrijskem Štajerskem ni razvila narodna zavest kot se je pri drugih manjšinah in zakaj je govorjenje slovenščine ostalo za zidovi hiš.

Sledila je okrogla miza Slovenstvo v Radgonskem kotu in Gradcu danes in vizija za prihodnost. Nastopili so: Susanne Weitlaner, predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko in vodja Pavlove hiše; Rezka Kanzian, pesnica in igralka, koroška Slovenka živeča v Gradcu; Norma Bale, učiteljica slovenščine v Radgoni (Bad Radkersburg); Sebastian Walcher, prevajalec, bivši predsednik Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu, Boris Jaušovec, novinar časnika Večer, poznavalec manjšinske problematike.

Moderator Dejan Valentinčič je v izjavi za Radio Ognjišče dejal, da je bil simpozij zelo zanimiv za študente fakultete, ki jim je bil v prvi vrsti namenjen. Jasno je bilo videti, da v zamejstvu ni enotne situacije: na avstrijskem Štajerskem je drugačna kot na Koroške mali v Reziji. Dejal je še, da slovenščina danes ni tako ogrožena kot je bila včasih. Podčrtal je, da pred 20 leti, ko so ustanavljali Člen 7, so Slovencem grozili z bombami. Zdaj okolje sprejema večjezičnost in marsikdo odkriva korenine ter se uči slovenščine kot tujega jezika.

Dogodek je sofinanciral Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...