Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Brecelj in Cevc: Razlogi za odstop zdravstvenega ministra so zaskrbljujoči

Slovenija | 27.11.2013, 02:14

Odzivi na odstop zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja se še kar vrstijo. Med drugim sta ga komentirala njegova predhodnika na tem mestu. Dorjan Marušič je prepričan, da so spremembe v zdravstvu nujne, a do njih ne bo prišlo brez podpore koalicije. Da koraka naprej ne bo, če bo miselnost ljudi, ki pravzaprav odločajo v zdravstvu, ostala enaka, dodaja Andrej Bručan. Svobodni sindikati poudarjajo, da mora vlada zdravstvo izpostaviti kot osrednji problem slovenske družbe. V Društvu Integriteta opozarjajo na vse pogostejšo zlorabo javnega zdravstva za zasebno korist. Da so razmere zaskrbljujoče, sta za naš radio dejala predstavnik civilne iniciative zdravnikov Erik Brecelj ter predsednik sindikatov v zdravstvu znotraj Pergama in predsednik sindikata ljubljanskega kliničnega centra Matija Cevc.

Da v Sloveniji enostavno ni prave pripravljenosti, da bi zdravstveni sistem postal drugačen, bolj sodoben, bolj primerljiv z ostalimi državami, je med razlogi za svoj odhod z vrha zdravstvenega resorja navedel Gantar. Da to ni le zaskrbljujoče, ampak katastrofalno, je prepričan Brecelj. “Minister je priznal, da ne more nič, in je kapituliral. Glede na to, v kakšnem položaju smo se znašli, lahko namesto urejanja razmer v zdravstvu pričakujemo stopnjevanje težav, več bo plenjenja, kraje, mafija bo imela večji vpliv na to,” je dodal. Obenem je opozoril, da se tako imenovana trojka, ko bo prišla, ne bo ukvarjala z zdravstvom, ampak s tem, kako bo naša država vračala kredite. “Obstaja verjetnost, da bo zdravstvu vzela še tisto, kar ima, tako da sem resnično zaskrbljen nad prihodnostjo zdravstvenega sistema v Sloveniji.”

Razlog Gantarjevega odstopa skrbi tudi Cevca. “Vtis je, da je to že tretji, če ne celo četrti minister, ki je želel izpeljati zdravstveno reformo, a so mu to preprečili lobiji,” je dejal v pogovoru za radio Ognjišče. Zanimalo nas je, kako močan je lahko vpliv lobijev, da zveže roke zdravstvenemu ministru. “Če verjamem podatkom, ki smo jih dobili ob gradnji urgence v ljubljanskem kliničnem centru, ali podobnih projektih, kakšne so bile cene, potem verjamem, da je nekaj na tem,” je odgovoril.

Cevc je prav tako poudaril, da je zdravstvena reforma nujna. “Pod takšnimi pogoji, kot jih imamo zdaj, tako kakovostnega zdravstva v takšnem obsegu, kot ga imamo zdaj, ne bo več,” je pojasnil.

Novi minister bo moral biti po njegovem neke vrste Superman, da bo lahko stopil na prste vsem, ki imajo kakršnekoli interese v zdravstvu, kjer se obrne izredno veliko denarja. Brecelj pa meni, da je vseeno, ali prihaja iz političnih vrst ali iz vrst strokovnjakov. “Imeli smo že ministre, ki niso bili zdravniki, a so, vsaj nekateri, še bolj sodelovali z mafijo, kot sicer,” je pojasnil. “Možnosti sta dve: da bo mafija dala ministra za zdravje, kar je velika verjetnost, ali pa bo vlada na to mesto postavila človeka, na katerega ne bo mogoče vplivati, in mu bo dala vso podporo, kar je precej manj verjetno,” je dodal. Hkrati je dal jasno vedeti, da propada zdravstvenega sistema ne more preprečiti en sam človek. “Zdravstva ne more reševati le minister, ampak vsa vlada. Na to smo že opozarjali, pripravili shod, prosili vlado, premierko, naj ministru za zdravje pomaga urejati zadeve. Ampak se ni premaknilo nič. V tem trenutku predsednica vlade prevzema veliko odgovornost za stanje, v kakršnem smo,” še meni Brecelj.

Kakšno prihodnost napoveduje slovenskemu zdravstvu? “Če ta vlada akutno ne bo ukrepala ter njena predsednica postavila ministra, ki mu bo dala vso podporo in tudi nalogo, naj razbije lobije, potem je prihodnost črna. Lahko pogledamo Grčijo in bo jasno, kaj nas čaka,” je odgovoril Brecelj.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...