Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Angelca Klanšek ob prejmu nagrade Nadje Maganja Jevnikar junija 2013 (foto: Matjaž Merljak)
Angelca Klanšek ob prejmu nagrade Nadje Maganja Jevnikar junija 2013

Naš gost: Angelca Klanšek

| 16.09.2013, 15:30 Matjaž Merljak

V soboto, 14. septembra 2013, ste v oddaji Naš gost lahko prisluhnili pogovoru z dolgoletno izseljensko učiteljico, prejemnico zamejske nagrade Nadje Maganja Jevnikar, 90-letno, gospodično Angelco Klanšek.

Najprej je pojasnila, zakaj naziv gospodična učiteljica. Nato se je spominjala svojih otroških let. Rodila se je 30. maja leta 1923 v Boštanju ob Savi. V družini je bilo deset otrok. Po končali osnovni šoli v domačem kraju je odšla na Poljansko gimnazijo v Ljubljani, kjer je bil eden od njenih profesorjev tudi Filip Terčelj. Spominja se, da je bil do študentov naklonjen.

Leta 1944 je kljub težkim razmeram končala gimnazijo, a na univerzo se ni mogla vpisati, je pa univerzo ni bil mogoč, je pod vodstvom dr. Meršola opravila bolničarski tečaj.

Družina je morala bežati z nemškega zasedbenega območja, povojni poboji so ji odtrgali štiri brate, sama pa je nastopila begunsko pot. Že v taborišču Peggez-Lienz je svojo bolečino premagovala z delom za bližnjega in ljubeznijo do otrok in mladih. Začela je s poučevanjem.

Po preselitvi v Argentino l. 1949 je - ob delu za preživljanje v tovarnah in pisarnah - leta 1951 začela s poučevanjem v Buenos Airesu, v okraju San Justo.

Angelca Klanšek v studio RO
Angleca Klanšek v studiu RO © Matjaž Merljak
Od takrat naprej je bila skrb za tamkajšnjo slovensko šolo na njenih ramenih. Vodila jo je skozi polnih 50 let in si znala pridobiti sposobne in požrtvovalne sodelavke in sodelavce ter naslednike. Sami so si morali priskrbeti tudi učne pripomočke, učbenike ... Iz domovine dolgo niso ničesar dobili. V teh letih je sobotno Balantičevo šolo v San Justu obiskovalo več kot 750 otrok.

Pojasnila je, da vse učiteljice svoje delo opravljajo prostovoljno in brez plačila. Želijo mladim vcepiti ponos pripadnosti slovenskemu rodu. Veseli se, da se v šolo kot učiteljice vračajo nekdanje učenke. Sama je poučevala do lanskega leta. Sedanja voditeljica Balantičeve šole je Irena Urbančič Poglajen.

Angelca Klanšek je 10. junija 2013 v Trstu za svoje požrtvovalno učiteljsko delo prejela nagrado Nadje Maganja Jevnikar.

V oddaji je povedala še, kaj čuti do domovine, kaj je čutila pred osamosvojitvijo in potem ter kako je praznovala 90-letnico.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...