Rok MihevcRok Mihevc
Travniški sadovnjak (foto: Janez Ocepek)
Travniški sadovnjak

KD v korakih po 10% navzgor?

| 22.08.2013, 18:26

Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje se je sestal Svet za kmetijstvo in podeželje Republike Slovenije. Sestanka se je udeležil tudi pristojni minister mag. Dejan Židan. Osrednja tema zasedanja je bila razprava o novi določitvi katastrskega dohodka zemljišč, ki že dolgo povzroča vročo kri kmetom ter buri kmečke stanovske organizacije in združenja.

Kot so sporočili z Ministrstva za kmetijstvo in okolje so bile glavne ugotovitve ob pregledu predloga Uredbe o določitvi kalkulacij za ugotavljanje katastrskega dohodka zemljišč in pavšalne ocene dohodka na panj ter predloga Uredbe o določitvi lestvic katastrskega dohodka in pavšalne ocene dohodka na panj za leto 2014 naslednje:

  • v izračunih je še vedno veliko pomanjkljivosti
  • novi izračuni so za nekatere vrste rabe prinesli tudi večkratno povečanje katastrskega dohodka

Letos največ 10% dvig, tudi v prihodnjih letih največ koraki po 10%

Člani Sveta so tudi ugotovili, da se slovensko kmetijstvo nahaja v težkem položaju zaradi naravnih nesreč in izpostavili, da lahko predloga obeh uredb podprejo le ob pogoju, da se katastrski dohodek za leto 2014 ne poveča za več kot 10 odstotkov v primerjavi z letošnjim letom, prav tako naj bi se tudi v prihodnjih letih lahko povečeval le po 10 odstotkov.

Svet za kmetijstvo in podeželje ministru Dejanu Židanu tudi predlaga, da se nadaljuje strokovno delo s ciljem zasnove "bolj pravičnih izračunov katastrskega dohodka", in svetoval, da se pri algoritmih izračuna uporabijo bolj kakovostni podatki, da se ponovno pregleda metodologija samega pristopa določanja katastrskega dohodka in po potrebi tudi predlagajo ustrezne spremembe zakona.

Bo minister Židan pri glasovanju na vladi upošteval svoje posvetovalno telo?

Svetu za kmetijstvo in podeželje, ki je bil formiran kot posvetovalno telo resornega ministra, sicer predseduje prof. dr. Franci Štampar. Člani so še predsednik KGZS Cvetko Zupančič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, agrarni ekonomist dr. Miroslav Rednak, Franc Režonja, Franci Veršič, dr. Jernej Turk, dr. Tatjana Zagorc, Srečko Čater in Tone Hrovat.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...