Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Poleti potrebna previdnost pri kopanju, izpostavljanju soncu in pri ravnanju s hrano

Slovenija | 13.07.2013, 19:35

Za ohranjanje zdravja poleti je priporočljivo upoštevati previdnostne ukrepe pri kopanju na kopališčih, previdnost pa ni odveč tudi na piknikih, kjer je treba pozornost posvetiti ravnanju s hrano. Poleg tega je treba poleti poskrbeti tudi za zaščito pred nevarnimi vplivi sonca, na primer s kremo z zaščitnim faktorjem ter oblačili in pokrivali.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje svetujejo, da kopalci za ohranjanje varnosti spoštujejo kopališki red ter vzdržujejo osebno higieno. Priporočajo, da se kopalci izogibajo skakanju v vodo, saj je možnost poškodb precej velika, vodna igrala pa naj uporabljajo pazljivo in po navodilih. Odsvetujejo tudi potapljanje, in sicer zaradi večje možnosti okužbe ter nastanka poškodb.

Še preden odidemo na kopališče, si telo dobro umijemo in tako odstranimo s kože številne mikrobe, znoj, izločke lojnic in propadle celice kožne povrhnjice, svetujejo na zavodu in dodajajo, da ko smo že na kopališču, vstopamo v čisti del kopališča preko higienske pregrade in se vsakič pred vstopom v bazen oprhamo. "Na kopališčih vselej uporabljamo stranišča, teh naj nikoli ne nadomesti kopalna voda," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali še, da mora biti za varno kopanje in zdravje kopalcev voda ustrezna in v skladu z normativi.

Poleti je potrebna tudi pazljivost pri izpostavljanju soncu. Na omenjenem zavodu tako svetujejo, da se v času najmočnejšega sonca zadržujemo v senci in se zaščitimo z oblačili, pokrivalom in sončnimi očali. Sončne kreme naj imajo zaščitni faktor 30 in več, so zapisali in dodali, da dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni.

Svetujejo tudi, da se dojenčkov in malih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavlja soncu. Pozornost je priporočljiva tudi pri odboju sončnih žarkov od peska, vode in drugih površin, zaščita pred soncem pa je potrebna tudi, kadar se odpravimo v gore.

Na celjskem zavodu so pripravili tudi priporočila za čas poletnih piknikov in družabnih srečanj, svetujejo pa pozornost pri zagotavljanju varnosti živil.

"Neprimerna priprava in shranjevanje živil na piknikih, še posebej neustrezna priprava mesnih jedi na žaru, je lahko vzrok za različne okužbe in zastrupitve z živili," so zapisali in dodali, da ima največjo težo toplotna obdelava surovih živil do varnih temperatur. Ta namreč uniči zdravju škodljive mikroorganizme, kot so salmonele in kampilobakter, ki povzročijo večino bakterijskih okužb s hrano. Na zavodu priporočajo tudi uporabo hladilnih torb za živila ter ločeno shranjevanje surovih in gotovih živil ter pijače.

Več

Slovenija
Svojci žrtev z njihovimi fotografijami (photo: Rok Mihevc) Svojci žrtev z njihovimi fotografijami (photo: Rok Mihevc)

Vigilija pred dnevom, ki ga trenutna oblast ne dovoli

Na Trgu republike v Ljubljani je sinoči slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja Ker smo ljudje. »V resnici je tako, da ni druge možnosti, kot priznati resnico.« Te besede pokojnega ...

Slovesna umestitev papeža Leona XIV. (photo: Vatican News) Slovesna umestitev papeža Leona XIV. (photo: Vatican News)

Slovesni začetek pontifikata Leona XIV. #video

Vabimo k spremljanju slovesnega obreda, s katerim se začenja pontifikat papeža Leona XIV. Obred poudarja vez z apostolom Petrom in njegovim mučeništvom, ki je spodbudilo nastajajočo rimsko ...

Jože in Lidija (photo: Rok Mihevc) Jože in Lidija (photo: Rok Mihevc)

Srečanja: Pot iz brezna steklenice #videopodkast

Alkohol je najbolj razširjena in uradno dovoljena droga pri nas. Vsak dan, zaradi bolezni, povezanih z alkoholom, umreta najmanj dve osebi. Po ocenah imamo v državi vsaj 200.000 alkoholikov. Ko k ...

Skupnost Do nebes (photo: ARO) Skupnost Do nebes (photo: ARO)

Skupnost Do nebes

V času, ko mladi vse več vsebin spremljajo s pomočjo spleta, sta Živa Dobrovoljc in Bina Rednjak začeli z ustvarjanjem nečesa, kar presega virtualnost. Oblikovali sta skupnost mladih deklet, ki ...