Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Poleti potrebna previdnost pri kopanju, izpostavljanju soncu in pri ravnanju s hrano

Slovenija

Za ohranjanje zdravja poleti je priporočljivo upoštevati previdnostne ukrepe pri kopanju na kopališčih, previdnost pa ni odveč tudi na piknikih, kjer je treba pozornost posvetiti ravnanju s hrano. Poleg tega je treba poleti poskrbeti tudi za zaščito pred nevarnimi vplivi sonca, na primer s kremo z zaščitnim faktorjem ter oblačili in pokrivali.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje svetujejo, da kopalci za ohranjanje varnosti spoštujejo kopališki red ter vzdržujejo osebno higieno. Priporočajo, da se kopalci izogibajo skakanju v vodo, saj je možnost poškodb precej velika, vodna igrala pa naj uporabljajo pazljivo in po navodilih. Odsvetujejo tudi potapljanje, in sicer zaradi večje možnosti okužbe ter nastanka poškodb.

Še preden odidemo na kopališče, si telo dobro umijemo in tako odstranimo s kože številne mikrobe, znoj, izločke lojnic in propadle celice kožne povrhnjice, svetujejo na zavodu in dodajajo, da ko smo že na kopališču, vstopamo v čisti del kopališča preko higienske pregrade in se vsakič pred vstopom v bazen oprhamo. "Na kopališčih vselej uporabljamo stranišča, teh naj nikoli ne nadomesti kopalna voda," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali še, da mora biti za varno kopanje in zdravje kopalcev voda ustrezna in v skladu z normativi.

Poleti je potrebna tudi pazljivost pri izpostavljanju soncu. Na omenjenem zavodu tako svetujejo, da se v času najmočnejšega sonca zadržujemo v senci in se zaščitimo z oblačili, pokrivalom in sončnimi očali. Sončne kreme naj imajo zaščitni faktor 30 in več, so zapisali in dodali, da dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni.

Svetujejo tudi, da se dojenčkov in malih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavlja soncu. Pozornost je priporočljiva tudi pri odboju sončnih žarkov od peska, vode in drugih površin, zaščita pred soncem pa je potrebna tudi, kadar se odpravimo v gore.

Na celjskem zavodu so pripravili tudi priporočila za čas poletnih piknikov in družabnih srečanj, svetujejo pa pozornost pri zagotavljanju varnosti živil.

"Neprimerna priprava in shranjevanje živil na piknikih, še posebej neustrezna priprava mesnih jedi na žaru, je lahko vzrok za različne okužbe in zastrupitve z živili," so zapisali in dodali, da ima največjo težo toplotna obdelava surovih živil do varnih temperatur. Ta namreč uniči zdravju škodljive mikroorganizme, kot so salmonele in kampilobakter, ki povzročijo večino bakterijskih okužb s hrano. Na zavodu priporočajo tudi uporabo hladilnih torb za živila ter ločeno shranjevanje surovih in gotovih živil ter pijače.

Več

Slovenija
Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela ) Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela )

Od tovarne do oltarja

Ob 70. osebnem jubileju duhovnega pomočnika v Župniji Ljubljana Koseze Štefana Pavlija, smo ga povabili k pogovoru v oddaji Naš gost. Ob tej življenjski obletnici smo se ozrli na prehojeno pod od ...

p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko) p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko)

Ideologija politične korektnosti je terjala žrtev

Tragedija v Novem mestu, v kateri je ugasnilo življenje priljubljenega občana, je med drugim odmevala v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na našem radiu. Moški, ki je umrl, potem ko ga je ...

Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela) Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela)

Poročni dan mine, zakon pa ostane za vse življenje

Zazrti v podatke Statističnega urada Republike Slovenije o sklenjenih poročnih zvezah in razvezah, vidimo zanimive številke (Sklenitve in razveze zakonskih zvez, 2022). V letu 2022 je bilo 6.768 ...

Avdio player - naslovnica