Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Poleti potrebna previdnost pri kopanju, izpostavljanju soncu in pri ravnanju s hrano

Slovenija | 13.07.2013, 19:35

Za ohranjanje zdravja poleti je priporočljivo upoštevati previdnostne ukrepe pri kopanju na kopališčih, previdnost pa ni odveč tudi na piknikih, kjer je treba pozornost posvetiti ravnanju s hrano. Poleg tega je treba poleti poskrbeti tudi za zaščito pred nevarnimi vplivi sonca, na primer s kremo z zaščitnim faktorjem ter oblačili in pokrivali.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje svetujejo, da kopalci za ohranjanje varnosti spoštujejo kopališki red ter vzdržujejo osebno higieno. Priporočajo, da se kopalci izogibajo skakanju v vodo, saj je možnost poškodb precej velika, vodna igrala pa naj uporabljajo pazljivo in po navodilih. Odsvetujejo tudi potapljanje, in sicer zaradi večje možnosti okužbe ter nastanka poškodb.

Še preden odidemo na kopališče, si telo dobro umijemo in tako odstranimo s kože številne mikrobe, znoj, izločke lojnic in propadle celice kožne povrhnjice, svetujejo na zavodu in dodajajo, da ko smo že na kopališču, vstopamo v čisti del kopališča preko higienske pregrade in se vsakič pred vstopom v bazen oprhamo. "Na kopališčih vselej uporabljamo stranišča, teh naj nikoli ne nadomesti kopalna voda," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali še, da mora biti za varno kopanje in zdravje kopalcev voda ustrezna in v skladu z normativi.

Poleti je potrebna tudi pazljivost pri izpostavljanju soncu. Na omenjenem zavodu tako svetujejo, da se v času najmočnejšega sonca zadržujemo v senci in se zaščitimo z oblačili, pokrivalom in sončnimi očali. Sončne kreme naj imajo zaščitni faktor 30 in več, so zapisali in dodali, da dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni.

Svetujejo tudi, da se dojenčkov in malih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavlja soncu. Pozornost je priporočljiva tudi pri odboju sončnih žarkov od peska, vode in drugih površin, zaščita pred soncem pa je potrebna tudi, kadar se odpravimo v gore.

Na celjskem zavodu so pripravili tudi priporočila za čas poletnih piknikov in družabnih srečanj, svetujejo pa pozornost pri zagotavljanju varnosti živil.

"Neprimerna priprava in shranjevanje živil na piknikih, še posebej neustrezna priprava mesnih jedi na žaru, je lahko vzrok za različne okužbe in zastrupitve z živili," so zapisali in dodali, da ima največjo težo toplotna obdelava surovih živil do varnih temperatur. Ta namreč uniči zdravju škodljive mikroorganizme, kot so salmonele in kampilobakter, ki povzročijo večino bakterijskih okužb s hrano. Na zavodu priporočajo tudi uporabo hladilnih torb za živila ter ločeno shranjevanje surovih in gotovih živil ter pijače.

Več

Slovenija
Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek: In tako sem prišel na svet ...

V več kot 80 državah sveta je danes izšla avtobiografija papeža Frančiška z naslovom Upanje. V slovenščini jo bomo dobili septembra. Izšla bo pri založbi Beletrina v prevodu novinarja in ...

Ljubljanska tržnica (photo: STA) Ljubljanska tržnica (photo: STA)

Tržnica s hladilnicami in garažo?

Ljubljanska mestna občina se je resno angažirala za projekt, ki bi pod osrednjo ljubljansko tržnico umestil garažo. Zdaj je v promocijsko kampanjo umestila besedilo, ki napeljuje k temu, da se ...

Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay) Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay)

Ko aktivisti vladajo ...

Vladi se mudi. Novo leto je jasen opomin, da se čas mandata neizprosno izteka in zato ne čudi, da se v proceduro sprejemanja v teh dneh seli morje predlogov zakonov, pravilnikov in uredb. Tako je ...

Blaž Lesnik (photo: Jaka Korenjak) Blaž Lesnik (photo: Jaka Korenjak)

Videopodkast Globine

V osmo sezono oddaje Globine, ki jo boste odslej lahko spremljali tudi v obliki video podkasta, stopamo tudi z novim ciklom. V svetem letu 2025 želimo odpreti komunikacijo med teisti in ateisti, ...