Radio Ognjišče
Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Poleti potrebna previdnost pri kopanju, izpostavljanju soncu in pri ravnanju s hrano

Slovenija

Za ohranjanje zdravja poleti je priporočljivo upoštevati previdnostne ukrepe pri kopanju na kopališčih, previdnost pa ni odveč tudi na piknikih, kjer je treba pozornost posvetiti ravnanju s hrano. Poleg tega je treba poleti poskrbeti tudi za zaščito pred nevarnimi vplivi sonca, na primer s kremo z zaščitnim faktorjem ter oblačili in pokrivali.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje svetujejo, da kopalci za ohranjanje varnosti spoštujejo kopališki red ter vzdržujejo osebno higieno. Priporočajo, da se kopalci izogibajo skakanju v vodo, saj je možnost poškodb precej velika, vodna igrala pa naj uporabljajo pazljivo in po navodilih. Odsvetujejo tudi potapljanje, in sicer zaradi večje možnosti okužbe ter nastanka poškodb.

Še preden odidemo na kopališče, si telo dobro umijemo in tako odstranimo s kože številne mikrobe, znoj, izločke lojnic in propadle celice kožne povrhnjice, svetujejo na zavodu in dodajajo, da ko smo že na kopališču, vstopamo v čisti del kopališča preko higienske pregrade in se vsakič pred vstopom v bazen oprhamo. "Na kopališčih vselej uporabljamo stranišča, teh naj nikoli ne nadomesti kopalna voda," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali še, da mora biti za varno kopanje in zdravje kopalcev voda ustrezna in v skladu z normativi.

Poleti je potrebna tudi pazljivost pri izpostavljanju soncu. Na omenjenem zavodu tako svetujejo, da se v času najmočnejšega sonca zadržujemo v senci in se zaščitimo z oblačili, pokrivalom in sončnimi očali. Sončne kreme naj imajo zaščitni faktor 30 in več, so zapisali in dodali, da dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni.

Svetujejo tudi, da se dojenčkov in malih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavlja soncu. Pozornost je priporočljiva tudi pri odboju sončnih žarkov od peska, vode in drugih površin, zaščita pred soncem pa je potrebna tudi, kadar se odpravimo v gore.

Na celjskem zavodu so pripravili tudi priporočila za čas poletnih piknikov in družabnih srečanj, svetujejo pa pozornost pri zagotavljanju varnosti živil.

"Neprimerna priprava in shranjevanje živil na piknikih, še posebej neustrezna priprava mesnih jedi na žaru, je lahko vzrok za različne okužbe in zastrupitve z živili," so zapisali in dodali, da ima največjo težo toplotna obdelava surovih živil do varnih temperatur. Ta namreč uniči zdravju škodljive mikroorganizme, kot so salmonele in kampilobakter, ki povzročijo večino bakterijskih okužb s hrano. Na zavodu priporočajo tudi uporabo hladilnih torb za živila ter ločeno shranjevanje surovih in gotovih živil ter pijače.

Več

Slovenija
Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica