Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

P. Lombardi: Papežev obisk na Lampedusi zgodovinski dogodek

Papež in Sveti sedež | 09.07.2013, 09:42 Marta Jerebič

Vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi, je papežev obisk na Lampedusi označil za neverjeten zgodovinski dogodek. Kot je povedal, se je svetega očeta zelo dotaknil sprejem prebivalcev Lampeduse, ki jih je povabil, naj bodo še naprej zgled sprejemanja in odgovornosti do prebežnikov. To je gotovo temeljno sporočilo njegovega potovanja, je dejal p. Lombardi.

Lampedusa je otok upanja za tisoče afriških prebežnikov, ki prečkajo Sredozemlje v iskanju boljše prihodnosti. Tako je bilo tudi za Tunizijca Omarja, ki je na otok prispel leta 2011. Danes dela kot kulturni mediator v sprejemnem centru. O papežu je za Radio Vatikan povedal: „Je kot angel, poslan z neba; kot nekaj, kar smo čakali že dolgo časa .... Gotovo bo po Lampedusi obiskal tudi v Afriko ...“

Predsednik italijanske jezuitske begunske službe, p. Giovanni La Manna, je povedal, da je največji sovražnik, ki ga je treba premagati, brezbrižnost do migrantov. „Papež nas je povabil, naj ne bomo učitelji, ampak pričevalci. Tudi papež to dela in tako nam ostaja njegovo verodostojno pričevanje. Upam, da bo prebudil vest mednarodne skupnosti, da bo končala to sramotno stran, ki traja že predolgo.“

Predsednik Papeškega sveta za migrante in potujoče, kardinal Antonio Maria Veglio, je izrazil upanje, da bo papežev obisk prebudil javno mnenje glede razlogov, ki ljudi prisilijo, da pobegnejo iz svoje države, in da bo spodbudil večje razumevanje in sočutje do prebežnikov.

Papežev obisk so z veseljem sprejeli tudi vojaki na otoku, saj so oni tisti, ki pridejo prvi v stik s prebežniki, jim pomagajo in poslušajo njihove besede bolečine in upanja.

Pozorno so obisk spremljale tudi številne organizacije, ki se ukvarjajo z migranti, med njimi italijanski urad mednarodne organizacije za migracije. Tiskovni predstavnik Flavio Di Giacomo je povedal: "Papeževo sporočilo ob tej priložnosti je zelo pomembno, saj je medijsko pozornost končno preusmeril s številk in t. i. invazije prebežnikov na humanitarne okoliščine. Ljudje, ki pristanejo na Lampedusi namreč predstavljajo le 15 do 20 odstotkov nezakonitih priseljencev. Bolj pomembno je to, da prek morja prihajajo ljudje, ki iščejo azil, bežijo pred revščino ali so žrtve trgovine z ljudmi."

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.