Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Lumen Fidei – Luč vere

Papež in Sveti sedež | 05.07.2013, 13:14 Marta Jerebič

Lumen fidei - Luč vere je naslov prve okrožnice papeža Frančiška, ki so jo danes predstavili v Vatikanu. Dokument – razmislek o letu vere – je začel že Benedikt XVI., tako da je s tem pravzaprav dopolnil trilogijo svojih prvih dveh okrožnic o ljubezni in upanju. Latinsko ameriški papež je dodal nekaj vsebine in jo podpisal na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija. Okrožnica je razdeljena na 60 točk, uvod, 4 poglavja in sklep.

Papež Frančišek je že ob napovedi okrožnice povedal, da gre za delo štirih rok. Dokument v veliki meri vsebuje priljubljene teme Benedikta XVI., od povezanosti vere in razuma do veselja osebnega srečanja z Jezusom. Govori o letu vere, hkrati pa spada v okvir 50. obletnice 2. vatikanskega cerkvenega zbora, ki je znova poudaril osrednjo vlogo vere v medčloveških odnosih. Okrožnica poziva, da odkrijemo luč, ki lahko vse ljudi vodi iz teme sebičnih želja k bolj pravičnemu in bratskemu svetu.

Prvo poglavje nas popelje na pot po Stari in Novi zavezi, od Abrahama, ki je prvi slišal Božji klic, prek Izraelcev, ki so potovali k luči obljubljene dežele, do Jezusove smrti na križu, končnega dejanja Božje ljubezni do človeštva. Bolj ko se nas dotakne preobrazujoča moč te ljubezni, piše papež, bolje lahko razumemo naš odnos do bratov in sestra v Kristusu.

Drugo poglavje govori o vezi med vero in Resnico, brez katere naša prepričanja niso nič drugega kot pravljica, iluzija sreče, ki nas ne more podpreti, ko življenje postane težko. Današnja družba, piše v okrožnici, tehnološki napredek in posameznikova zadovoljstva vidi kot edino objektivno resnico, ki na kakršnakoli širša vprašanja o izvoru našega bivanja gleda sumničavo. Brez ljubezni v naših srcih, resnica postane mrzla, neosebna, nesposobna preobraziti življenja drugih. S poslušanjem in verovanjem v Kristusovo prisotnost v našem življenju lahko širimo naša obzorja in najdemo boljše načine za služenju skupnemu dobremu. Luč vere v Kristusa lahko prav tako prispeva k plodovitemu dialogu z nekristjani in neverniki, piše papež.

Tretje poglavje okrožnice se osredotoča na evangelizacijo, na Cerkev kot prostor, kjer se luč vere ohranja in posreduje na nove rodove. Prek zakramentov krsta in evharistije, izpovedi vere, molitve očenaša in spoštovanja desetih božjih zapovedi, Cerkev uči jezik vere in nas vodi k trinitaričnemu odnosu ljubezni, tako da kdor veruje, ni nikoli sam.

Zadnje poglavje govori o veri in skupnemu dobremu ter kaže na to, kako lahko luč vere spodbuja mir in spravo ter uči spoštovanja Božjega Stvarstva. Okrožnica prav tako obravnava tista področja, ki jih razsvetljuje vera, začenši z družino, utemeljeno na zakonski zvezi med žensko in moškim. Vera, piše papež, ne more odstraniti trpljenja v našem svetu, lahko pa nas spremlja in nam prinaša novo upanje v Božjo ljubezen.

Okrožnica se konča z molitvijo k Mariji, ki nas lahko vodi k luči Božje ljubezni.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.