Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

FOTO: 18. romanje mariborske metropolije

Radijski utrip | 07.04.2013, 15:01

Tradicionalno že 18. romanje mariborske nadškofije, s turistično agencijo Aritours, je bilo od 4. do 6. aprila 2013, povezano s 1700 obletnico Milanskega edikta. Ta je je dal na zahtevo Konstantina Velikega krščanski in tudi vsem drugim religijam v rimskem imperiju, svobodo. Duhovni vodja romanja je bil mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek, ki je zbrane na šestih avtobusih vabil h globjemu odkrivanju vere. Romanja se je na povabilo agencije Aritours udeležil tudi sodelavec Radia Ognjišče Alen Salihović.

4. april 2013

Prvi dan je nadškof Turnšek romarje, ne zgolj iz omenjene metropolije, v stolnici v Džakovu povabil, da naj to ne bo samo popotovanje, ampak nadaljevanje velike noči. Dodal je še, da naj se ne bojijo Gospoda in naj mu zaupajo vedno in povsod. „Dragi bratje in sestre, ne glede na to, kar se dogaja v vašem življenju se ne vznemirjate. To nič ne koristi. Kristus je že vstal od mrtvih in to je bistveno. Znotraj te vere, da je Kristus vstal od mrtvih je vse drugače, zato smo lahko mirni, ker v Kristusu je človek že dosegel popolni mir. V Kristusu sta Bog in človek združena v popolni harmoniji in to je mir, ki ga svet ne more dati,“ je v nagovoru dejal nadškof Turnšek. V džakovački stolnici je romarje nagovoril tudi tamkajšnji nadškof in metropolit Marin Srakić. V nagovoru je poudaril, kako pomembna so romanja, predvsem v tem letu vere, ko smo še posebej povabljeni, da poromamo na kraje, ki predstavljajo temelje naše vere, to pa Niš, kjer se je rodil Konastantin Veliki, gotovo je. Nadškof Srakić je izrazil tudi veselje, da je lahko gostil mariborskega nadškofa, saj se je prav v Džakovu po drugi svetovni vojni izšolalo veliko slovenskih duhovnikov. Zbrane pa je po sveti maši nagovoril tudi direktor turistične Agencije Aritours Ciril Arih. Izrazil je veselje, da je romanje preraslo meje mariborske nadškofije in da se ga udeležujejo tudi verniki iz drugih škofij ter da je bil duhovni vodja nadškof Turnšek. „Ljudje so ga sprejeli s široko odprtimi rokami,“ je dejal Arih in dodal, da so se v molitvah spomnili tudi upokojenega mariborskega nadškofa Franca Krambergerja, ki je v minulih letih večkrat poromal z njimi.

Pozno popoldne so romarji prispeli v Beograd, prestolnico Srbije in eno najstarejših evropskih mest z bogato zgodovinsko preteklostjo. Najprej so z avtobusom naredili krožni ogled glavnih mestnih znamenitosti zveznega parlamenta, trg Republike, Narodno gledališče in Narodni muzej. Posebej pa so se ustavili pri največji pravoslavni cerkvi Sv. Sava in se sprehodili po parku Kalemegdan.

5. april 2013

Drugi dan romanja se je začel s sveto mašo v Plečnikovi cerkvi sv. Antona Padovanskega v Beogradu. Nadškofu Turnšku in 12. duhovnikom, ki so spremljali romarje se je pri oltarni mizi pridružil tudi beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar. V nagovoru je poudaril pomen romanj v letu vere in jubilejnem letu Milanskega edikta. Romanja na poseben način krepijo našo vero je dejal. „To kar najbolj primanjkuje v cerkvenih skupnostih je prav globoka osebna povezanost, pravo prijateljstvo, odgovornost drug za drugega, navdihovanje in tudi opominjanje, saj brez tega konkretnega sodelovanja, naša vera težko živi,“ je dejal nadškof Hočevar. Prepričan je, da romanje samo po sebi kaže na cilj in nam s tem nakazuje, da je naše življenje namenjeno za večno življenje.

Po maši so se romarji odpeljali v Niš, drugo največje srbsko mesto in pomembno prometno križišče, ki leži ob reki Nišavi na kraju, kjer je bilo nekoč pomembno rimsko mesto Naissus, rojstno mesto Kontanstina Velikega. Prvi krščanski cesar je s socesarjem Licinijem leta 313 izdal Milanski edikt, s katerim je po vsem cesarstvu razglasil versko svobodo. Nadškof Turnšek je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da z romanji na takšne kraje poglabljamo našo vero. „Čeprav je to že 18. romanje mariborske nadškofije, ima v letu vere še poseben pomen. Predvsem zato, ker želimo še posebej letos z romanji poglobiti svojo osebno vero, se srečati tudi s koreninami. To pomeni, ne samo miselno, ampak tudi čisti telesno, konkretno. Kristjani smo od vsega začetka ljudje poti,“ je dejal nadškof Turnšek.

Niš sicer skriva veliko pričevanj njegove burne preteklosti: turška trdnjava, starokrščanska kripta in nekropola iz 4.stol., Ćele-kula z vgrajenimi glavami padlih srbskih vojakov v bitki s Turki leta 1809 in arheološki kompleks Mediana z ostanki poletnih rezidenc rimskih cesarjev. Nekatere od teh zadev so si ogledali tudi romarji. Ker pa je mesto tudi prestolnico kulinaričnih dobrot, so te okušali tudi romarji v eni izmed tipičnih restavracij.

6. april 2013

Zadnji, tretji dan romanja pa je bil v znamenju ekumenizma. Romarje, na čelu z mariborskim nadškofom metropolitom Marjanom Turnškom in beograjskim nadškofom metropolitom Stanislavom Hočevarjem je v saborni oziroma stolni cerkvi, sprejel poglavar srbske pravoslavne Cerkve patriarh Irinej. Pred tem so romarji lahko prisostvovali bogoslužju, mnogi so namreč prvič vstopili v pravoslavno cerkev, še več pa jih je bilo takih, ki so sploh prvič spremljali pravoslavno bogoslužje. „Gre za to, da so romarji okušali bogastvo liturgije, bogoslužja, duhovnosti in umetnosti in obenem srečali predstavnika. Srbska pravoslavna Cerkev ima v celotnem pravoslavnem svetu izjemno vlogo. To pa zato, ker na poseben način povezuje grško in rusko ali grško in slovansko tradicijo,“ je po srečanju povedal nadškof Hočevar, ki ga veseli dobro sodelovanje s pravoslavno Cerkvijo. „Lahko rečem, da me patriarh Irinej, kadarkoli me vidi, na poseben način pozdravi, tudi kot Slovenca in vedno poudarja, kako ima srbska pravoslavna Cerkev izjemno pozitivno izkušnjo s Cerkvijo na Slovenskem in narodom,“ je povedal nadškof Hočevar. Tudi nadškof Turnšek je pozitivno ocenil sprejem pri patriarhu Irineju, ki mu je prenesel tudi pozdrave pravoslavne skupnosti iz Maribora in celotne Slovenske škofovske konference. „Imeli smo srečo in čast, da smo se lahko srečali s srbskim patriarhom Irinejem, ki nas je sprejel. Najprej smo bili prisotni pri njegovi liturgiji, saj v postu pravoslavni ne obhajajo svete maše. Po njej nas je sprejel in nagovoril sam patriarh. To je zelo pomembno, saj je naše osnovno naročilo, ki nam ga je dal Jezus že pri zadnji večerji, da naj bomo vsi eno. Prizadevanje za to edinost mora biti v srcu našega krščanskega življenja. Nam v Mariboru je to še toliko bolj dragoceno, ker je tudi blaženi škof Anton Martin Slomšek storil zelo veliko zato, da bi molili in delali za edinost kristjanov, še posebej z vzhodnimi kristjani,“ je povedal nadškof Turnšek. Patriarh Irinej se je zahvalil nadškofu Turnšku za dobro sodelovanje s srbsko pravoslavno Cerkvijo ter prav tako poudaril pomen edinosti.

Po tem srečanju so se romarji zbrali pri sklepni sveti maši v stolnici Blažene Device Marije v Beogradu. Nadškof Hočevar je v nagovoru dejal, da edinosti ne bo toliko časa, dokler verniki v vsakdanjem življenju ne bomo s svojimi dejanji pričevali za Kristusa. „Edinost se začne pri nas samih,“ je dejal nadškof Hočevar. Nadškof Turnšek pa je ob sklepu svete maše vse povabil, da bi črpali moč za vsakdanje življenje iz sadov, ki so jih nabrali na tem romanju. „Kdor v resnici roma, doživlja s tem, ko se na romanje poda, da zapušča prostor, kjer se počuti dobro in gre nekam v neznano. S tem doživi prav to dejstvo, da smo kristjani na zemlji popotniki, romarji, da naša domovina ni na zemlji ampak v nebesih,“ je povedal nadškof Turnšek.

Ob sklepu svete maše se je direktor turistične agencije Aritours Ciril Arih zahvalil vsem, ki so poromali z njimi. Posebej je omenil nadškofa Turnška ter beograjskega nadškofa Hočevarja. Prepričan je, da bi romanje bilo brez njunega prispevka manj bogato. Zahvalil se je tudi vsem ostalim duhovnikom, sodelavcem in vsem romarjem. Ti pa so pripravili posebno presenečenje, saj so v do zadnjega kotička polni beograjski stolnici Slavici Arih zapeli vse najboljše. Arihova se je zahvalila za presenečenje tako romarjem kot sodelavcem, ki so se Arihovi zahvalili za požrtvovalno delo v omenjeni agenciji.

Po slovesni sveti maši v stolnici v Beogradu in po toplem sprejemu, ki ga je pripravila slovenska skupnost „Sava“ v Beogradu, so se romarji odpravili še v osrčje srbske pokrajine Šumadije, do Topole, kjer je bilo središče srbskega upora proti Turkom. Na hribu Oplenac so si ogledali še mavzolej dinastije Karadjordjević in cerkev, posvečeno sv. Juriju. Njena notranjost je okrašena s čudovitimi mozaiki, ki so kopije fresk iz mnogih srbskih samostanov in cerkva.

Polni lepih doživetij so se romarji po končanih ogledih poslovili z zdaj že tradicionalnim zagotovilom: „Nasvidenje na prihodnjem romanju mariborske metropolije!“

Maša v katoliški cerkvi sv. Antona Padovanskega
Maša v katoliški cerkvi sv. Antona Padovanskega © ARO

Pravoslavna Cerkve sv. Save
Pravoslavna Cerkve sv. Save © ARO

Nadškof Marjan Turnšek na ogledu Mediane
Nadškof Marjan Turnšek na ogledu Mediane © ARO

Maša v beograjski stolnici
Maša v beograjski stolnici © ARO

Romarji
Romarji © ARO

Nadškof Turnšek in nadškof Srakić
Nadškof Turnšek in nadškof Srakić © Nadškofija Džakovo

Romarji v stolnici v Džakovu
Romarji v stolnici v Džakovu © Nadškofija Džakovo

Mavzolej Karadžordžević
Mavzolej Karadžordžević © ARO

Čela kula
Čela kula © ARO

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...