Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski kulturni praznik v Parizu 2013 (foto: Arhiv Društva Slovencev v Parizu)
Slovenski kulturni praznik v Parizu 2013

FOTO: Slovenski kulturni praznik v Parizu

| 19.02.2013, 14:39 Matjaž Merljak

Društvo Slovencev v Parizu je v sodelovanju z veleposlaništvom RS v Parizu, s Hišo slovenske poezije v Franciji in s Slovensko katoliško misijo Châtillon v nedeljo, 10. februarja 2013, organiziralo kulturno prireditev ob Prešernovem dnevu. V dvorani Slovenskega doma v Châtillonu se je zbralo več kot 100 ljudi, največ Slovencev, živečih v Parizu in okolici, pa tudi nekaj Francozov ter ostalih ljubiteljev slovenske kulture.

Pred prireditvijo so se verniki udeležili svete maše, ki sta jo darovala Alek Zwitter in pater Edvard Kovač v strežbi domačega diakona Cirila Valanta. Nato so se gostje preselili v dvorano, kjer se je ob zvokih slovenske himne harmonikaša Marjana Slavíča in recitiranju Zdravljice začela slovesnost.

Dogodek je odprla predsednica društva Slovencev Ana Stegu Vičič z besedami: »Da bi lahko še naprej posredovali svojo kulturno dediščino svojim potomcem in tudi drugim, je treba to dragoceno vrednoto in dobrino še naprej vztrajno gojiti, tudi za ceno žrtev. Danes smo se zbrali na tem kulturnem prazniku, ker v srcu dobro mislimo, kot pravi Prešeren. V duhu prijateljstva in medsebojnega spoštovanja vam želim radosten slovenski kulturni praznik ...«.

Zbrane je nagovorila veleposlanica
Zbrane je nagovorila veleposlanica © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Predsednica je v svojem govoru omenila tudi letošnje nagrajence Prešernovega sklada in se zahvalila vsem sodelavcem ter partnerjem prireditve. Prisotne je v uvodu nagovorila tudi slovenska veleposlanica v Parizu Veronika Stabej, ki je poudarila pomen kulturnega praznika za naš narod in našo državo. Slovesnosti so se udeležili še drugi sodelavci veleposlaništva RS v Parizu in slovenski veleposlanik pri OECD Andrej Rant s soprogo.

Vsi otroci na odru Slovenskega doma v Chatillonu
Vsi otroci na odru Slovenskega doma v Chatillonu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Program so popestrili številni slovensko-pariški otroci in učenci, ki obiskujejo verouk pri slovenski misiji. Navdušeni so peli, brali in recitirali slovenske pesmi pod naslovom Govorim, pojem in berem tudi slovensko.

Nato so odrasli v slovenščini oziroma francoščini priredili recital Naši utrinki in naše besede, ki ga je pričela Stegu Vičičeva z besedami: «Vsak človek nosi v srcu svojo popotnico, velikokrat nevidno za druge. Naši čustveni odtenki so obarvani s pokrajino in z življenjskimi izkušnjami ter z okoljem, kjer živimo ali od koder izhajamo. Naše življenjske in izseljenske poti si niso podobne, različna so naša narečja in naše besede ne zvenijo enako… »

Recital je na kitaro spremljal Alek Zwitter
Recital je na kitaro spremljal Alek Zwitter © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Mateja Bizjak Petit se nam je predstavila kot pesnica, ki v pesmi ujema brezčasnost vsega kar sicer prehitro mineva in se utelesi v trenutek ter se ob branju malo po malo spreminja v sanjsko bitje. Alek Zwitter je v svojih pesmih izpovedal svoje neizmerno zaupanje v Boga, Milan Matejčič nas je popeljal v svoj izgubljeni kotiček raja, Ana Stegu Vičič je izkazala spoštovanje do prednikov in svojo stisko ob izgubi svojih domačih ter idilično predstavo o domovini. Alenka Zver nam je v svojih pesnitvah zaupala svojo pretresljivo petdesetletno življenjsko in izseljensko zgodbo. Recital je spremljal z melodijami Alek Zwitter s kitaro in solo petjem, z izvirnimi lastnimi skladbami in besedili.

P. dr. Edvard Kovač v Parizu
P. dr. Edvard Kovač v Parizu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

V pesniškem duhu je nadaljeval prof. dr. Edvard Kovač, ki je v svojem predavanju spregovoril o dveh velikanih slovenstva, Prešernu in Slomšku. Nakazal je, da gre za različni osebnosti, ki pa ju druži domoljubje in svetovljanstvo, antično in biblično izročilo, predvsem pa ljubezen do slovenske besede ter vera, da je z njo mogoče izraziti največje globine človeškega srca. Po kulturnem programu je sledilo še prijetno druženje ob slovenskih dobrotah.

Nedeljsko popoldne v Parizu je bilo vsekakor slovensko obarvano, v vseh pomenih besede, je ob koncu druženja še dodala Ana Stegu Vičič.

Ob kulturnem prazniku v Parizu
Ob kulturnem prazniku v Parizu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Napisala: Simona Gotal, lektorica slovenščine na Nacionalnem inštitutu za orientalske jezike in civilizacije (INALCO) v Parizu

Foto: Petra Bodlovič

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...