Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Ministrica Ljudmila Novak (foto: www.uszs.gov.si)
Ministrica Ljudmila Novak

Ministrica rojakom ob svetovnem dnevu materinščine

| 21.02.2013, 20:16 Matjaž Merljak

Vodja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, ministrica brez listnice, podpredsednica Vlade RS Ljudmila Novak se je ob svetovnem dnevu maternih jezikov (21. februarju) slovenskim rojakom namenila posebno izjavo. V njej se jim je zahvalila za ohranjanje slovenščine in prenašanje svojega znanja na mlajše rodove. Izjavo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Materni jezik nam je položen v zibelko in je za vedno z nami; v njem se po navadi tudi najlažje izražamo, zato je to tudi največja in najbogatejša dediščina naših staršev. Slovenci se lahko pohvalimo, da imamo lep in bogat jezik, ki je tudi narečno zelo razvejan. Tudi narečja so pomemben del jezika in jih je potrebno ohranjati. V preteklosti smo se morali boriti za ohranitev slovenščine. Danes pa moramo predvsem paziti, da je ne zanemarimo in jo prepustimo vplivom večjih svetovnih jezikov.

Ključno vlogo pri tem preko nacionalnih ustanov opravlja država (izobraževalne ustanove, knjižnice, mediji ipd.) Med temi ustanovami je tudi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu - ena od njegovih temeljnih nalog je skrb za ohranjanje slovenščine med zamejci, izseljenci in zdomci. Konkretne dejavnosti Urada v zadnjem letu so:

  • zbiranje knjig za Slovensko združenje France Prešeren Skopje;
  • sofinanciranje projekta »Slika jezika« - Urad je poskrbel, da so ali še bodo slikovno gradivo za poučevanje slovenščine kot drugega/tujega jezika (izdal ga je Center za slovenščino) dobili vsi učitelji slovenščine po svetu, razen v zamejstvu;
  • izdajanje revije za Slovence po svetu Moja Slovenija;
  • izvedba in financiranje seminarjev za učitelje slovenskega jezika v sobotnih šolah po svetu;
  • podpora pouku slovenščine v Varaždinski županiji (projekt stekel decembra lani, ki ga obiskuje 450 otrok);
  • finančne spodbude za izmenjave oz. gostovanja učencev osnovnih in srednjih šol iz Slovenije in tujine;
  • sofinanciranje manjšinskih medijev;
  • podpora pri izidu nekaterih knjig in publikacij

Večjezičnost je pomembna, ker nam daje znanje in moč ter odpira nove priložnosti, a maternega jezika zaradi tega ne smemo nikoli zanemariti. Zato podpiramo prizadevanja slovenskih društev, medijev in drugih organizacij v zamejstvu in tujini, da bi tam živeči Slovenci lahko ohranjali svojo materinščino. Še posebej pa je pri tem pomembno, da se slovenščina kot vsakdanji pogovorni jezik ohranja in uporablja v družini, če je to le mogoče.

Kot ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu se zahvaljujem vsem tistim, ki z veliko ljubeznijo do materinščine ohranjajo slovenščino in svoja znanja prenašajo tudi na mlajše rodove.

Vir: USZS

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...