Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Parlament potrdil izhodišča za arbitražo o meji s Hrvaško

Slovenija | 05.02.2013, 10:15

Državni zbor je podprl slovenska izhodišča za arbitražo o meji s Hrvaško, ki jih je pripravilo zunanje ministrstvo. Vladi predlaga, naj memorandum v Haag pošlje pravočasno, to je do prihodnjega ponedeljka. Poslanci so sprejeli tudi izjavo, da mora arbitražno sodišče določiti ozemeljski stik teritorialnega morja naše države z odprtim morjem.

Za predlog, ki ga je zunanje ministrstvo pripravilo v sodelovanju z domačimi in tujimi strokovnjaki, je glasovalo 70 poslancev, proti jih je bilo pet, šlo naj bi za poslance SLS. "Po dolgem času je slovenski parlament z velikansko večino z nekaj rahlih pomislekov sprejel odločitev v zvezi s predmetom spora, ki mora določiti mejo med Slovenijo in Hrvaško," je po izredni seji, ki je bila zaprta za javnost, povedal premier Janez Janša. Vlada po njegovih zagotovilih v besedilo dokumenta, ki bo romal v Haag, ne bo posegala. "Gradivo je dobro pripravljeno, strokovno utemeljeno. Pomisleki oziroma nejasnosti so bili le glede nekaj odstotkov vsega besedila. Te nejasnosti so s sklepi državnega zbora povsem odpravljene." Janša je tako prepričan, da je z memorandumom, ki je bil pripravljen, in s sklepi, ki so jih sprejeli poslanci, Slovenija maksimalno izkoristila manevrski prostor, ki ga še daje arbitražni sporazum med državama, in zavzela stališče, ki obeta uspeh pri najbolj vitalni točki spora.

"Zelo sem zadovoljen s sklepom državnega zbora. Praktično soglasen je bil. Le ena stranka ni podprla predloga odbora za zunanjo politiko in vladnega predloga. Mislim, da bomo lahko memorandum poslali v kratkem, pravočasno," je medtem pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. O dodatni izjavi, da mora arbitražno sodišče določiti stik Slovenije z odprtim morjem, je vodja naše diplomacije dejal: "Če tega ne bo storilo, pomeni, da arbitražno sodišče ni razsodilo tako, kot je to določeno v arbitražnem sporazumu, in tako, kot so pričakovali državljani Slovenije, ki so arbitražni sporazum podprli na referendumu tudi s to okoliščino, da tretji člen določa zanesljivo stik Slovenije z odprtim morjem."

Sklep državnega zbora, da bo naša država kakršno koli odločitev arbitražnega sodišča, ki tega ne bo zagotovila, štela kot odločitev v nasprotju z mandatom sodišča, ima potencialno večji notranjepolitični kot mednarodnopravni učinek, medtem pravi profesor mednarodnega prava na ljubljanski fakulteti za družbene vede Milan Brglez. Gre namreč za enostranski akt, sporazum o arbitraži pa določa, da takšni akti niso zavezujoči. "Na drugi strani je treba vedeti, da je ta stvar bolj ali manj opredeljena že v samem arbitražnem sporazumu," je dodal. Z izjavo po njegovem ni nič narobe. Kot dodaja, lahko pripomore k razčiščevanju slovenske pozicije.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...