Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež: Vsak dan lahko postane dan odrešenja

Svet | 27.01.2013, 14:01

K današnji molitvi angelovega čaščenja se je na trgu svetega Petra v Vatikanu zbralo izredno veliko ljudi. Med njimi je bila množica otrok in odraščajočih, članov podmladka Katoliške akcije, ki so se ves mesec januar posvečali razmišljanju o miru. Trudili so se tudi za dejanja, ki pospešujejo mir in razumevanje v njihovi okolici in po vsem svetu. Svoje prizadevanje so ob koncu papeževega nagovora in pozdravov tudi na kratko opisali, nakar je Benedikt XVI. z okna apostolske palače spustil dva bela goloba, simbola Sv. Duha, ki podarja mir vsem, ki sprejmejo Božjo ljubezen.

Papež Benedikt XVI. se je najprej zadržal pri razlagi današnjega evangeljskega odlomka, kjer Jezus v nazareški shodnici prebere del Izaijeve prerokbe, kjer pravi, da se je napoved Odrešenikovega prihoda „danes“ uresničila (prim. 4,14-21). Sveti oče je v nadaljevanju razlage opozoril, da vsebina tega odlomka zastavlja o podobnem „danes“ vprašanje tudi nam. Sprašuje nas zlasti o našem načinu preživljanja nedelje, ki je dan počitka in dan družine, in še prej dan, ki ga posvetimo Bogu s sodelovanjem pri evharistični daritvi, kjer se hranimo s Kristusovim Telesom in Krvjo in z njegovo Besedo življenja.

Ta evangeljski odlomek nas spodbuja tudi k vprašanju o naši zmožnosti poslušanja. Preden lahko govorimo o Bogu in z Bogom ga je potrebno poslušati in bogoslužje Cerkve je „šola“ tega poslušanja Boga, ki nam govori.

Končno pa nam odlomek sporoča, da lahko vsak trenutek postane tisti ugodni „danes“ za naše spreobrnjenje. Vsak dan lahko postane dan odrešenja, saj je odrešenje zgodovina, ki se za Cerkev in za vsakega Kristusovega učenca še vedno nadaljuje. To je krščanski pomen „Devica Marija naj bo vedno naš vzor in vodnica v našem vsakodnevnem prepoznavanju in sprejemanju navzočnosti Boga, ki je naš Odrešenik in tudi vsega sveta.“ je svoj opoldanski nagovor zaključil Benedikt XVI.

Po molitvi in blagoslovu je nato sveti oče opozoril na današnji dan spomina na žrtve nacističnega holokavsta. „Spomin na to strašno dramo, ki je tako ostro zadela zlasti judovsko ljudstvo, mora za vse predstavljati trajen opomin, da se ne bi ponovile grozote preteklosti, da se preseže vsaka oblika sovraštva in rasnega razlikovanja in se pospešuje spoštovanje in dostojanstvo človeške osebe.“

Sveti oče je ob današnji 60-ti obletnici svetovnega dne obolelih za gobavostjo izrazil svojo bližino vsem, ki trpijo zaradi te bolezni in opogumil raziskovalce, bolniško osebje in prostovoljce, zlasti člane katoliškega Združenja prijateljev Raoula Follereauja. Zaželel jim je, naj jih v njihovem služenju podpira priprošnja svetega Damiana de Veustera in svete Marianne Cope, ki sta svoje življenje darovala za gobavce.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.