Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kristjani v Siriji pod vse večjimi pritiski

Svet | 13.12.2012, 12:59 Marjana Debevec

Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada proti upornikom zdaj uporablja tudi raketne izstrelke in naftne sode, napolnjene z eksplozivom. Kemičnega orožja še ni uporabil, ameriški predsednik Barack Obama pa je Damasku zagrozil s posledicami, če se bo to zgodilo. Zmedo, ki vlada zaradi vse ostrejšega nasilja, so izkoristili islamski skrajneži in kriminalne skupine, ki napadajo krščanske skupnosti.

Maronitski škof Elias Sleiman iz Latake je v pismu izrazil velik strah za vse kristjane v Siriji. Kristjani, ki jih je približno desetina sirske populacije, se po njegovih besedah niso postavili niti na eno niti na drugo stran. Želijo si namreč samo miru, dialoga in obnovitve države. „Zaradi naše vere ne verjamemo v nasilje, ampak v spravo“, je zapisal škof. Povedal je še, da se bojijo islamskih skrajnežev, ki bi radi spremenili naravo sirskega naroda in sprožili versko vojno. „Kristjani, tudi če so ogroženi, ne primejo za orožje, saj ne želijo oblasti“, je povedal škof. Ob tem je izrazil svoj strah, da bo Sirija postala drugi Irak, od koder so morali pobegniti številni verniki. Povedal je še, da je sirska Cerkev solidarna z vsemi, ki želijo ostati v državi. Zato pomagajo beguncem, ki jih je več kot 100 tisoč. „Naša dežela je dežela mučencev“, je zatrdil škof Sleiman, „in ne bomo je zapustili, tudi če bodo pritiskali na nas“. Zatrdil je, da kljub preizkušnjam ostajajo trdni v veri. Zato bodo vedno iskali povezovalne točke in znamenja sprave v sirski družbi.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...