Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež – vero posredovati z veseljem

Svet | 28.11.2012, 11:37 Marjana Debevec

Papež Benedikt XVI. nadaljuje kateheze ob letu vere. Danes je spregovoril o božji ljubezni, ki je zaradi vere položena v naša srca in nas spodbuja, da se odpremo drugim. Če nas namreč Bog neskončno ljubi, bolj kot oče in mati, bolj kot mož ali žena, je njegova ljubezen namenjena vsem. Samo v Njem je namreč odrešenje, je poudaril sveti oče in dodal, da se nam zato postavlja vprašanje, kako govoriti o Bogu v sodobnem svetu.

Kako prenesti evangelij ljudem današnjega časa, ki so zanj pogosto zaprti?“, se je vprašal papež. Pri tem naj bi po njegovih besedah gledali na Boga, ki je vstopil v odnos s človekom, vse do tega, da se je utelesil. „Iz nebes je prišel, da bi nas naučil umetnosti življenja, poti veselja; da bi nas osvobodil greha in nas v polnosti naredil Božje otroke.“ Da bi ga oznanjali svetu, pa se moramo po papeževih besedah vrniti k preprostosti in poudariti bistveno: veselo novico o Bogu ljubezni, ki nam je blizu v Jezusu Kristusu vse do križa in ki nam v vstajenju daje upanje na večno življenje. Ko želimo nekomu posredovati Boga, mu ne smemo dati samega sebe, je dejal sveti oče, ampak odkrito povedati, kaj smo čutili ob srečanju s Kristusom. Tudi krščanske skupnosti naj bi pokazale preobrazujočo Božjo milost, ki jim je pomagala premagati individualizem, zaprtost, sebičnost ter živeti v vsakdanjih odnosih Božjo ljubezen. „So naše skupnosti res takšne?“, se je vprašal sveti oče. Kot vzor nam je postavil Jezusa, ki se je zanimal za vsako človeško stisko, vse pa je izhajalo iz njegovega globokega odnosa z Bogom. Ob sklepu pa je kot posebno mesto, kjer lahko govorimo o Bogu, izpostavil prav družino. Papež nas vabi, naj bomo pozorni, znamo izbrati pravi trenutek in vero posredovati z veseljem. „Gre za velikonočno veselje, ki ne skriva bolečine, nerazumevanja ali smrti, ampak zna ponuditi merila za razlago vsega tega v luči krščanskega upanja.“ Po papeževih besedah naj bi se naučili na vse stvari gledati z Božjimi očmi. „Vsem članom družine moramo pomagati razumeti, da vera ni nekaj težkega, ampak vir globokega veselja.“ Družina naj bi tudi pomagala razvijati sposobnost poslušanja in dialoga v medsebojnem spoštovanju, da bi bili drug za drugega znamenje usmiljene Božje ljubezni, je še dejal papež.

Svet, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...