Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

Od petka do petka: 26. oktober - 2. november 2012

| 04.11.2012, 08:20 Matjaž Merljak

Teden, ki je za nami, bi bil lahko praznično počitniški, pa sta se zgodili napovedi referenduma in protestnega shoda nekaterih sindikatov, ki dajo več na dobre stare čase kot pa na skupno iskanje rešitev za državo in njene prebivalce. Kljub temu se bomo na kratko ustavili pri prazniku vseh svetih, jubileju vrhniške župnije, duhovnem kapitlju slovenskih minoritov, simpoziju o pesniku in teologu Vladimirju Truhlarju ... Za konec pa še pri uspešnem začetku smučarske sezone za Tino Maze, ki je dosegla prvo zmago.

Maša za padle v vojni za Slovenijo

Za nami so praznični dnevi, ki jih namenjamo našim pokojnim. Vsi sveti in vernih duš dan sta nas spomnila na to, da so mnogi, ki smo jih leta srečevali doma, v službi in na cestah in še kje, odšli. Prestopili so prag večnosti. Cvetje, svečke in molitev v tem ali obratnem zaporedju smo lahko srečevali na vsakem koraku. Praznične maše, maše za pokojne in molitve na pokopališčih so se vrstile v vseh župnijah in stolnih cerkvah. Nadškof Anton Stres je med drugim na ljubljanskih Žalah daroval mašo za padle vojake in policiste v vojni za Slovenijo. Bogoslužje je bilo v stari cerkvi, nadškofu Stresu pa so se ob oltarju pridružili vojaški in policijski vikar ter vojaški kaplani. Ti, ki so za svobodo in dostojanstvo prebivalcev Slovenije dali življenje, so bili po besedah nadškofa Stresa pripravljeni dati največ, kar človek sme dati in sicer telesno življenje. Ob prazniku vseh svetih vsaka družina poroma na družinski grob in obnovi vezi ljubezni, saj je ljubezen močnejša od smrti, je dejal nadškof Stres in dodal: „Če to velja za vsako družino in vsako drugo skupnost, je še posebej prav, da to stori tudi narodno občestvo in država kot najvišja politična skupnost in se s hvaležnostjo pokloni spominu tistih, ki so zanjo dali življenje.“

Duhovni kapitelj minoritov

Slovenski minoriti so 29. in 30. oktobra 2012 na Ptuju v samostanu Sv. Petra in Pavla obhajali duhovni kapitelj z naslovom: Skrb za vsakodnevno duhovno življenje Frančiškovega brata minorita. Zanj so se odločili, ker vidijo, da je materialni duh sodobne družbe kakor mlačnost, nezainteresiranost, naveličanost… prodrl tudi v življenje redovnikov. To povzroča, da sami niso več v nenehni živi povezanosti z Gospodom in mnogokrat tudi ne žive priče Kristusa ljudem današnjega časa, ki to od njih pričakujejo in potrebujejo. Minoriti so z namenom, da bi na tem področju nekaj spremenili, povabili p. Marka Ivana Rupnika, ki jim je v razmišljanjih odkrival temeljno vsebino duhovnega življenja. Njihovo osrednje spoznanje je naslednje: V vsakemu izmed njih mora biti vsakodnevno prizadevanje, da se odpira Bogu in sprejema Božje delovanje v sebi. Bog je namreč vsakega odrešil, čeprav čuti človeško nepopolnost. Iz tega nadalje izhaja njegovo poslanstvo, ki je v tem, da preprosto razodeva, kakšne milosti mu daje Bog. Se pravi, enostavno pokazati, kako lepo je biti z Bogom. Frančiškovi bratje minoriti so tako kot Sv. Frančišek poklicani živeti evangelij v vsakodnevnem življenju z brati v samostanih kakor z vsemi ljudmi okrog njih ter pričevati z apostolom Pavom: Ne živim več jaz ampak v meni živi Kristus.

Župnija Vrhnika je prejšnjo nedeljo praznovala 160. obletnico posvetitve farne cerkve. Na praznovanje so se duhovno pripravljali s tridnevnico, ki so jo imeli duhovniki, ki so izšli iz te župnije. V soboto pred praznikom so imeli vsi veroukarji oratorijski dan in svojo prireditev ob obletnici posvetitve cerkve. Nedeljsko slovesnost pa je vodil kardinal Franc Rode. Potem ko je orisal duhovno zgodovino Cerkve na Vrhniki, je spregovoril o letu vere, ko naj bi sredi sekulaziranega sveta, ko mnogi zapuščajo Cerkev in jo napadajo, utrdili svojo vero in pripadnost njej. Namen leta vere je poglobiti vero in jo živeti bolj pogumno, je poudaril kardinal Rode. Ta pa se po njegovih besedah oživlja v osebnem srečanju z Jezusom.

Referendum o državnem holdingu

Praznične dni, ki so sprva napovedovali predah na političnem prizorišču, sta dobro razgrela referendum o državnem holdingu in tako imenovanji slabi banki. Oba zakona, s katerima želi vladna koalicija očistiti štiri milijardno brezno, ki zeva v slovenskih bankah in bolj pregledno upravljati s premoženjem države, sta naletela na proteste opozicije, sindikatov in državnega sveta. Ko je kazalo, da so bili pogovori s sindikati uspešni in da državni svet po izglasovanem vetu na oba zakona ne namerava vložiti še referendumov, se je pet minut pred dvanajsto oglasila opozicija, ki je sicer sodeloval pri pripravi obeh zakonov. Negotovosti je bilo konec v petek, ko je predsednik državnega zbora Gregor Virant sporočil, da je referendumska zahteva o slabi banki neveljavna. Premier Janez Janša pa je napovedal, da bo vlada zahtevala ustavno presojo glede referenduma o holdingu, ki bi bil sicer lahko že januarja.

Trideset poslancev, med njimi vsi poslanci PS, nepovezana poslanca Borut Ambrožič in Ivan Vogrin ter poslanec SD Srečko Meh, je v torek, 30. oktobra ponoči tik pred iztekom roka vložilo zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ter Slovenskem državnem holdingu. Ker se je s podpisi za referendum o slabi banki zapletlo, so vsi pričakovali, kaj bo povedal predsednik državnega zbora Gregor Virant. Ta je izjavil: „Reči moram, da je soglasno mnenje pravnikov, da zadeva ni bila vložena v skladu z zakonom in poslovnikom državnega zbora.“ To pomeni, da referenduma o tem zakonu ne bo. Virant se je o tem posvetoval s pravniki Rajkom Pirnatom, Mirom Cerarjem, Janezom Čebuljem in Igorjem Kavčičem. Glede razpisa drugega referenduma pa bo parlament odločal na torkovi izredni seji. Na dogajanje se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah gre za edinstven primer v zgodovini Slovenije, ko je bilo zoper že sprejeto odločitev državnega zbora storjeno vse, da se le ta ne uveljavi. Ob tem je dodal, da je vlada vložila veliko časa in prizadevanj, da bi zakona čim širše uskladila tako z opozicijo, kot z sindikati. Podpisnike preostale veljavne zahteve za razpis referenduma za zakon o državnem holdingu pa je pozval, naj premislijo in umaknejo svojo pobudo, ter se ob tem vprašajo kakšno ceno bo zato plačala celotna država. Sicer pa je še napovedal da bo ša vlada ali vladna koalicija z zahtevo glede referenduma o državnem holidngu na ustavno sodišče. Odzvali so se tudi v nekaterih koalicijskih strankah in pozdravili novico, da bo zakon za sanacijo bančnega sistema lahko zaživel. V SLS-u ocenjujejo tudi, da gre za enega ključnih protikriznih ukrepov. Tudi v N.Si-ju so zadovoljni, da referenduma o tem vprašanju ne bo bo, glede pobude za referendum o državnem holdingu pa so prepričani, da gre za politično nagajanje. O slednjem referendumu bo državni zbor odločal na torkovi izredni seji.

Sindikati 17. novembra na ulico

Nekateri sindikati so za 17 november ob 11. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani napovedali demonstracije zaradi nestrinjanja z načinom reševanja krize v državi. Ob tem je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič sejal, da ekstremni varčevalni ukrepi predstavljajo spiralo, ki poglablja krizo. Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja pa gre za uničevanje socialne države. Poleg obeh sindikalnih central bodo na proteste povabili še v Zvezi reprezentativnih sindikatov in konfederaciji Neodvisnost. Slednji se sicer zavedajo, da stavka v tem trenutku ni rešitev. Predsednik odbora za finance in poslanec v državnem zboru Andrej Šircelj medtem ocenjuje, da so protesti preuranjeni in nepotrebni: „Glede na to, da je vlada zelo resno vzela socialne partnerje in se z njimi pogaja že nekaj mesecev, da ta pogajanja še potekajo, da niso zaključeni projekti kot je pokojninska reforma in spremembe na trgu dela ... dokler so pogajalci za pogajalskimi mizami se je treba pogajat. Pogovori potekajo v smeri, da se različna stališča in vprašanja zbližujejo...“Končni cilj pogajanj sta nova pokojninska zakonodaja in preureditev trga dela, ki naj bi začela veljati z začetkom prihodnjega leta. Na protestih pa ne bo vseh sindikatov. V konfederaciji Pergam in Konfederaciji sindikatov 90 na primer dajejo prednost pogajanjem.

Simpozij o Truhlarju

Septembra je minilo 100 let od rojstva jezuita p. Vladimirja Trúhlarja. Ob tej priložnosti so se ga v župnijski cerkvi v Dravljah spomnili s sveto mašo, 30. oktobra pa je na Teološki fakulteti v Ljubljani potekal znanstveni simpozij, ki je želel opozoriti na Truhlarjevo bogato ustvarjalno delo. Obenem je skušal odgovoriti na vprašanja: Kako naj gledamo na Truhlarjevo življenjsko poetsko delo znotraj slovenske lirike? Znotraj teologije mističnega izkustva? Kako naj vrednotimo njegovo gledanje na različna področja človeške ustvarjalnosti: dela, sociale, vere ...? Kako naj zarišemo njegov portret evropskega teologa in filozofa? Simpozij, v organizaciji Slovenske province Družbe Jezusove in Teološke fakultete je osvetlil tudi njegov pogled na drugi vatikanski koncil, saj ga je Truhlar spremljal kot profesor na Gregoriani v Rimu. Simpozij sta z referati odprla urednik njegovih del France Pibernik in literarni zgodovinar Denis Poniž, ki je prestavil položaj Truhlarjeve poezije v sodobni slovenski liriki. Zatem so o njem spregovorili teolog in filozof Janez Juhant, etnologinja in literarna zgodovinarka Marija Stanonik, teolog in psiholog Mihaly Szentmartoni, teolog pater Ivan Platovnjak, teolog Rafko Valenčič ter sociolog Igor Bahovec. Simpozij sta sklenila Truhlarjeva sobrata teolog p. Marko Ivan Rupnik in p. Lojze Bratina. Ob tem pa je provincial slovenskij jezuitov p. Milan Bizant dejal: „V nekem smislu Truhlar še čaka, da je postavljen v kontekst časa in prostora, še posebej pa, da mi lahko p njem kaj prejmemo. Sedaj z distance nekaj desetletij od njegovega snovanja tudi laže prepoznamo njegovo intuicijo in kako je pronicljivo videl silnice časa in silnice duha.“ Ob Truhlarjevem jubileju sta župnijski urad Dravlje in revija Vzgoja ponatisnila njegovo delo Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju.

Ana Netrebko v Ljubljani

V Cankarjevem domu v Ljubljani je minuli torek v sodelovanju s pevci in orkestrom Slovenske filharmonije nastopila priznana sopranistka Ana Netrebko. V koncertni izvedbi opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega je odpela osrednjo vlogo slepe kraljeve hčere. V Rusiji rojena operna in koncertna pevka, ki danes živi med New Yorkom in Dunajem, je s tem nastopom začela evropsko turnejo. Na njej jo poleg Slovenske filharmonije spremlja dirigent Emmanuel Villaum. Slednji je predlagal, naj pevka namesto sedmih različnih orkestrov vzame s seboj na turnejo Slovensko filharmonijo, kar je tudi storila.

V Ljubljani je 27. oktobra potekal Festival slovenskega šansona. Na njem so predstavili enajst novih tovrstnih skladb. Naslov najboljši šanson 2012 si je prislužila skladba Zadet v izvedbi Tadeje Fatur. Med prvimi slovenskimi šansonjerji je bil humorist in satirik Fane Milčinski - Ježek, zato so na fistevalu podelili tudi nagrado, ki se imenuje po njem. Ježkovo nagrado za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire je prejel Tilen Artač.

Šport

Smučarka Tina Maze je zmagala na uvodnem veleslalomu sezone v avstrijskem Söldnu. To je njena dvanajsta zmaga v karieri in tretja na tej progi. Odlično je smučala tudi Ana Drev, ki je bila trinajsta in je s tem izenačila svojo tretjo uvrstitev v karieri.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo na Danskem leta 2014 minuli torek v Kopru premagala Romunijo s 34:26.

Mina Markovič je prejšnjo nedeljo zmagala na osmi tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Tokiu na Japonskem. To so bile njene četrte zaporedne stopničke ter po treh zaporednih drugih mestih druga letošnja zmaga v svetovnem pokalu v težavnosti.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...