Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof v pokoju Alojz Uran (foto: ARO)
Nadškof v pokoju Alojz Uran

Štuhec za Radio Ognjišče: v javnosti je veliko napačnih tez o Uranu

Cerkev na Slovenskem | 28.07.2012, 16:43 Tanja Dominko

Moralni teolog dr. Ivan Štuhec je v kratkem pogovoru za informativni program Radia Ognjišče dejal, da sam ne ve, kdaj se bo zgodba o premestitvi upokojenega ljubljanskega nadškofa Urana razčistila, saj je to izključno v pristojnosti Kongregacije za škofe. Je pa priznal, da je v javnosti veliko zgrešenih tez o tej začasni premestitvi in zavrnil navedbe, da gre za rezultat neke širše politike do naše države.

„Po eni strani gre za eno osebo, ki ima pravico, da njeno dostojanstvo ščitimo tako dolgo, dokler ni tej osebi kaj za očitati. Na drugi strani pa imamo opraviti za institucijo, za katero velja pregovor, da njeni mlini počasi meljejo. Kakšen bo končen izid, ta trenutek ne more nihče povedati niti vedeti. Tisto, kar je treba vedeti, je nesporno dejstvo, da se vse, kar se dogaja v zvezi s škofi, se dogaja na relaciji med škofom in kongregacijo za škofe ali pa kako drugo pristojno kongregacijo v Rimu. Samo na tej relaciji teče komunikacija.“ Po Štuhečevih besedah noben škof ni podrejen ordinariju, ampak kongregaciji, kar je treba upoštevati. V tem primeru tako lahko govorita le škof, ki ga zadeva, in kongregacija ali nunciatura. „Vse drugo je samo bolj ali manj iskanje takšnih ali drugačnih hipotez, ki lahko delno držijo, mnoge pa sploh ne.“

dr. Ivan Štuhec
dr. Ivan Štuhec © Škofija Novo mesto

Slovenska javnost premestitev nadškofa v pokoju Alojzija Urana razume kot kazen za nekaj, kar sploh še ni potrjeno. Prepričana je, da mu je s tem krateno dostojanstvo. Dr. Štuhec pravi, da je možna tudi taka interpretacija, „druga interpretacija pa je, da je umik narejen zato, da se stvar razjasni, razčisti, in sicer tako, da se človek umakne iz prostora, v katerem se je to zgodilo, da se potem lažje ugotovi, kaj je na stvari. To je vedno stvar interpretacije.“ Štuhec je ponovno poudaril, da so kompetentni za pojasnila samo na kongregaciji ali pa če bi spregovoril nadškof v pokoju Uran. „Vsi drugi lahko iz tistega, kar poznamo, nekaj sklepamo, vsega pa ne poznamo, zato moramo biti pri sklepanju previdni in počasni.“ A vendar je dr. Štuhec mnenja, da je prav, da slovenski verniki in javnost kot taka po vsem, kar se je dogajalo, nekega dne dobijo karte na mizo.

Da bi bili škofje izseljeni iz države, ni pogosta praksa, se pa dogaja, pravi Štuhec. Se pa vsaj v novejši zgodovini po njegovem védenju to še ni zgodilo. Poleg tega je naš sogovornik poudaril, da nadškofu Uranu niso prepovedali vračati se v domovino, le določili so pogoje, pod katerimi je to mogoče. Ali je imel sam vpliv na izbor lokacije selitve, odhaja namreč v Trst, dr. Štuhec pravi, da ne ve.

Dr. Štuhec bo z ljubljanskim nadškofom metropolitom dr. Antonom Stresom in župnikom Karlom Bolčino gost prihodnje oddaje Pogovor o, ki pa jo bomo zaradi aktualnosti teme na spored uvrstili že v ponedeljek ob 17. uri. Vabljeni k poslušanju.

Cerkev na Slovenskem
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...