Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Genova (foto: Helena Škrlec)
Genova

1. dan - Počitnikarji so se v Genovi zbrali pri prvi skupni sveti maši

Radijski utrip | 16.06.2012, 22:45

14 avtobusov počitnikarjev se je, preden so se vkrcali na trajekt proti Barceloni, zbralo pri sveti maši v genovski stolnici svetega Lovrenca. Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak je počitnikarje pozdravil in jim zaželel obilo dobre volje v času počitnic. Poudaril je, da se bodo tako radijci kot sodelavci Kompasa trudili, da bo potovanje potekalo nemoteno in da bo prijetno za vse.

Stolnico svetega Lovrenca so zidali od 12. do 15. stoletja. Ima marmornato pročelje, dva zvonika iz leta 1522 in 1427, tri bogate gotske portale iz 13. stol. z reliefi: Kristus v slavi in Mučeništvo sv. Lovrenca. Stene v notranjosti so obložene z marmorjem. V desni ladji je lep relief Križanja iz leta 1443 in granata, ki so jo Angleži izstrelili ob bombardiranju z morja dne 9. februarja 1941, a ni eksplodirala.

Nad prezbiterijem se boči kupola Alessija, na obeh straneh so bogato okrašene kapele s kipi in nagrobnimi spomeniki, ki so tudi v levi ladji, kjer pridemo do kapele sv. Janeza Krstnika. Kapelino pročelje je iz marmorja, delo Cagginija iz 15. stol., znotraj v izdolbinah so kipi, delo Civitalija in Sansovina.

Genova je glavno mesto pokrajine Genova in dežele Ligurija s približno 600.000 prebivalci, med tem ko ima metropolsko območje približno 800.000 prebivalcev. Pristanišče Genova je največje v Italiji in drugo največje v Sredozemlju. Mesto je pomembno trgovsko in industrijsko središče, ki se razteza v obliki amfi teatra ob istoimenskem zalivu. Mogočne palače in cementni bloki, ki so vsekani v bližnje gore, ter vrtovi in parki ji in parki ji dajejo upravičeno ime: „Ponosna”. Mesto je doživljalo svojo najsijajnejšo dobo, ko je bilo pomorska republika (od 11. do 14. stol.). Leta 1284 je Genova premagala Piso in razširila svoj vpliv v Tirenskem morju ter si ustvarila kolonije od Korzike do severne Afrike, od Egejskih otokov do Sirije in Krima.

Katedrala v Genovi
Katedrala v Genovi © Wikipedia
18-urna plovba po morju

Po maši so se počitnikarji vkrcali na trajekt Majestic, ladijske družbe Grandi Navi Veloci. Dolžina trajekta je 188 metrov, širina 28 metrov, teža 32.777 ton, sprejme pa lahko 1800 gostov. Na trajektu so restavracije, kavarna, bar, nakupovalno središče, bazen pod milim nebom, masažni salon, kongresna dvorana in celo kapela. Počitnikarji bodo noč preživeli na trajektu, v Barcelono naj bi prispeli jutri ob 12. uri.

Avtobusi pred vkrcanjem na ladjo
Avtobusi pred vkrcanjem na ladjo © Rok Mihevc

Vkrcavanje na trajekt proti Barceloni
Vkrcavanje na trajekt proti Barceloni © ARO

Še nekaj utrinkov prvega dne ... Za večino fotografij je poskrbel Rok Mihevc.

Zbor počitnikarjev na Dolgem mostu
Zbor počitnikarjev na Dolgem mostu © ARO

Na 10. radijske počitnice je peljalo 14 avtobusov
Na 10. radijske počitnice je peljalo 14 avtobusov © Rok Mihevc

Počitnikarji pri sveti maši v katedrali sv. Lovrenca v Genovi
Počitnikarji pri sveti maši v katedrali sv. Lovrenca v Genovi © Rok Mihevc

Sestanek radijcev in vodnikov
Sestanek radijcev in vodnikov © Rok MIhevc

Večer na trajektu
Večer na trajektu © Rok Mihevc

Pridružil se nam je Dario Žvrga
Pridružil se nam je Dario Žvrga © Rok Mihevc

 

Radijski utrip, Radijske počitnice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...