Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Banderi Marije Pomagaj in sv. Cirila in Metoda (foto: Mirko Cuderman)
Banderi Marije Pomagaj in sv. Cirila in Metoda

FOTO: Slovenci na Telovski procesiji v Brisbanu

| 27.06.2012, 12:59 Matjaž Merljak

Praznik svetega Rešnjega Telesa se v Avstraliji praznuje na nedeljo po prazniku - kasneje kot v Sloveniji. V letih pred 1973 je bil tukaj v Avstraliji ta praznik zelo spoštovan. Takrat so bile velike procesije ukinjene. Po štirih desetletjih so jih obudili in so obiskane. Tam so vidno prisotni tudi Slovenci.

V Brisbanu kakor tudi drugod so bile vsakoletne procesije na obširnem stadionu – Exhibition ground. Te verske manifestacije se je redno udeleževalo več kot 70 tisoč vernikov iz Brisbana in okolice. Sodelovale so vse župnije, katoliške ustanove, šole kakor tudi različne narodne skupine katoliških narodov. Organizirani so bili posebni vlaki in avtobusi za prevoz množice, saj je bil to poseben praznik. Tudi tukajšnja medija je takrat spremljala in poročala o tem pomembnem praznovanju.

Naša - takrat mlada slovenska skupina emigrantov se je redno udeleževala Telovske procesije. Skupaj s pomočjo Plutove, sedaj že več let pokojne mame, so naprosili sedaj že tudi pokojnega slovenskega duhovnika dr. Ivana Mikula, da jim je preskrbel dve novi banderi: brezjansko Marijo Pomagaj in bratov sv. Cirila in Metoda. Bandera so naredile slovenske sestre na Koroškem in g. Ivan Mikula jih je prinesel osebno v Avstralijo in organiziral brisbanskega škofa, da je nova bandera leta 1959 blagoslovil. Od takrat naprej smo se vedno zbirali za banderi Marije Pomagaj in svetima Cirilom in Metodom, da počastimo evharistijo in prosimo za domovino. Za nas Slovence je bila v tistem času to edina prilika, da smo se lahko tukaj v Avstraliji pred svetom predstavili kot Slovenci, saj smo bili takrat vsi takozvani Jugoslavs.

Telovska procesija Brisbane 2012
Telovska procesija Brisbane 2012 © Mirko Cuderman

Na žalost so bile Telovske procesije po letu 1973 ukinjene. Nekatere župnije so še nekaj let same nadaljevale s tradicijo, a so jo po parih letih opustili. Zato so se posamezni laiki pred 20 leti z nekaterimi upokojenimi duhovniki sami zavzeli in začeli nadaljevati s tradicijo procesije na športnem igrišču katoliškega Nudgee College.

Začeti znova po skoraj štirih desetletjih ni lahko. Zadnja leta število udeležencev počasi narašča. Lani nas je bilo že okrog 3 tisoč. Slovenska prisotnost vernikov pa je vedno navzoča pri tej - nam dragi Telovski procesiji. Istočasno pa slovenska udeležba močno pada, ker naša povojna generacija umira, ali pa se rojaki radi bolezni ne morejo udeleževati. Novih mladih prišlecev iz Slovenije pa ni videti na podobnih prireditvah.

Lepo vidni slovenski banderi
Lepo vidni slovenski banderi © Mirko Cuderman

Pred dobrim mesecem pa smo dobili. Veselo smo bili presenečeni, ko nam je bilo sporočeno, da bo on vodil procesijo z Najsvetejšim. Čeprav je bil deževen dan, se nas je veliko zbralo v športni dvorani. Vsi smo bili zelo navdušeni nad pridigo novega nadškofa, ki se je posebej zahvalil vsem, ki so doslej vzdrževali to vsakoletno tradicijo.

Tako kot vsako leto do sedaj nas naša brezjanska Marija Pomagaj in brata sveta Ciril in Metod predstavljata tukajšnjemu svetu kot slovenska skupina. Banderi sta nosila Mirko Cuderman in Jože Čeh. Brisbanski katoliški tednik Catholic Leader je letos na prvi strani objavil slike in poročilo o Corpus Christi procesiji. Letos so nam bili fotografi še posebno naklonjeni.

Množica na brisbanski telovski procesiji 2012
Množica na brisbanski telovski procesiji 2012 © Mirko Cuderman

Naša slovenska Marija Pomagaj je bila pogostokrat fotografirana in lepo vidna takoj za Najsvetejšim in nadškofom Markom.

Slike tudi pričajo tudi o veliki spremembi udeležencev od včasih – dobe pred 40 leti in sedaj. Zastopanih evropskih narodov je čedalje manj, dočim je vedno več vernikov iz Pacifika in Azije, kakor tudi iz Afrike. Lahko je opaziti tudi močno prisotnost mladih otrok in sploh mladine iz azijskih in afriških držav. Bodočnost tukajšnje Cerkve je vidno v njihovih rokah.

Novi brisbanski nadškof Marc Coleridge
Novi brisbanski nadškof Marc Coleridge © Mirko Cuderman

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...