Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Urška Hrast (foto: Rok Mihevc)
Urška Hrast

Od petka do petka: 8. - 15. junij 2012

| 17.06.2012, 06:11 Matjaž Merljak

Smo sredi devetdnevnice in posta za domovino pred dnevom državnosti. Na obisku v Sloveniji je dekan Kolegija kardinalov Svetega sedeža Angelo Sodano. Predlagane spremembe zakona o verski svobodi so padle v vodo. Poroštvo za gradnjo 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj še ni zagotovljeno. Usiha še eno gradbeno podjetje, CM Celje. Slovenija se veseli uspeha hokejista Kopitarja, skupne zmage Petkovška v svetovnem pokalu in ženske košarkarske reprezentance.

Cerkev

Kardinal Angelo Sodano v Sloveniji

Od petka se na obisku v Sloveniji mudi dekan Kolegija kardinalov Svetega sedeža in nekdanji državni tajnik pri Svetem sedežu kardinal Angelo Sodano. Visoki gost je želel obiskati kraje, ki so bili v času prve svetovne vojne na območju Soške fronte močno prizadeti, ter tam moliti za mir in spravo med narodi. Njegov oče se je namreč neposredno po nastopu miru osebno srečal z usodo ljudi na Tolminskem in Kobariškem, kamor je bil poslan, da bi poskrbel za dostojen pogreb tedaj še nepokopanih padlih vojakov. Do obiska prihaja po pogovoru kardinala s predsednikom države Danilom Türkom ob lanski počastitvi dneva državnosti in 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Takrat je predsednik kardinalu predstavil projekt Pot miru od Alp do Jadrana . Ob somaševanju z apostolskim nuncijem v Sloveniji Juliuszom Januszem, škofoma Metodom Pirihom in Jurijem Bizjakom ter duhovniki tolminske in kobariške dekanije je v tolminski župnijski cerkvi sinoči daroval slovesno sveto mašo za vse žrtve vojne. Srečal se je tudi s tamkajšnjimi župani, premierjem Janezom Janšo in nekaterimi ministri. Kardinal je danes maševal v novogoriški konkatedrali. Več o obisku bomo poročali v prihodnji oddaji. Povejmo pa še, da se bo kardinal Sodano jutri sestal na kosilu v Ljubljani s predsednikom Türkom. Pogovarjala se bosta o obeležitvi 100. obletnice začetka prve svetovne vojne ter posledicah te vojne na zgodovino 20. stoletja.

Molitev in post za domovino

Slovenci smo se pred praznovanjem dneva državnosti znova povezali v 24-urni molitvi in postu za domovino. V četrtek smo začeli z devetdnevnico, prvič pa smo za domovino molili in se postili lani ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije. Skupina, ki je dala pobudo, je prepričana, da je to obrodilo sadove, obenem poudarja, da delo še ni končano. Pojasnjuje Bogdan Vidmar. „Ko presojamo, kakšne molitve je lani obrodila ta pobuda, je to naša presoja, a Bog je tisti, ki ve in je marsikaj tudi skrivnost. Bog lahko vodi zgodovino tudi preko naših stranpoti. Tudi slabo obrača v dobro. Lani je bilo toliko dobrega, najpomembnejše pri vsem tem pa je, da se kristjani začnemo zavedati svoje odgovornosti, da smo poklicani, da lahko izbiramo in smo odgovorni za svojo izbiro.To je največ, kar je lani prinesla ta pobuda, da smo torej veliko bolj občutljivi za resničnost, v kateri živimo.“

Do prihodnjega petka, ko bomo začeli 24-urno neprekinjeno molitev in post, se bomo trudili še za večjo odgovornost do države, za krepitev medsebojne pomoči in solidarnosti, ovrednotenje pomena dela, bližino brezposelnim ter prošnjo za krepko vero in veselo upanje.

2. obletnica razglasitve Grozdeta za blaženega

Minulo sredo, 13. junija, sta minili dve leti, od kar je bil na evharističnem kongresu v Celju za blaženega razglašen mučenec Alojzij Grozde. Slovesnost razglasitve je takrat vodil državni tajnik Svetega sedeža kardinal Tarcisio Bertone. Za Grozdetov god je določil 27. maj - dan njegovega rojstva in svetega krsta. Kardinal je v nagovoru po evangeliju spregovoril o evharistiji, preko katere Bog postane naša jed, del nas. Tega pa ne smemo zadržati zase. "Prizadevajte si, da boste v okolju, v katerem živite, oznanjali in pričevali za krščansko vero!“ je dejal kardinal in dal za zgled blaženega Grozdeta. Obenem nas je povabil, naj bomo zvesti nedeljski sveti maši, saj je to glavno sporočilo evharističnega kongresa. Na njem se je zbralo več kot 32 tisoč vernikov, sedemsto duhovnikov in sedemnajst škofov. Na dan Grozdetove razglasitve za blaženega se je nanj spomnil tudi Benedikt XVI. pri opoldanskem nagovoru na Trgu sv. Petra.

Dan duhovniškega posvečenja

Letošnji dan duhovniškega posvečenja, ko se duhovniki zahvalijo za dar posvečenja, prosijo za milost stanovitnosti v prihodnje in se obenem srečajo s škofi, je potekal 13. junija. Sprva je bil za ta dan načrtovan obisk prefekta Kongregacije za duhovnike kardinala Maura Piacenze in skupno srečanje v Vojniku. Ker je kardinal obisk odpovedal, so se škofje odločili, da dan duhovniškega posvečenja vsaka metropolija organizira posebej.

Duhovniki in škofje ljubljanske metropolije so se zbrali v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja. Predavanje zanje z naslovom Novi oznanjevalci za novo evangelizacijo je pripravil br. Štefan Kožuh. Kot je poudaril, so duhovniki, ki so poklicani zastaviti svoje življenje za novo evangelizacijo, najprej poklicani, da v sebi pripravijo prostor za rodovitno delovanje Božje besede. Br. Štefan je duhovnikom ljubljanske metropolije zagotovil, da evangeljskega veselega oznanila ne morejo posredovati drugače, kot preko valov ljubezni. Predvsem pa je zatrdil, da ljudje danes bolj kot kdaj koli iščejo učiteljev molitve. Srečanje se je zaključilo z opoldansko sveto mašo in nagovorom nadškofa Antona Stresa. Duhovniki in škofje mariborske metropolije pa so se zbrali v župnijski cerkvi Sv. Duha v Celju. Njih je nagovoril p. Marko Ivan Rupnik na temo Evharističnost duhovništva in evangelizacije.

Notranja politika

Padel zakon o verski svobodi

Novela zakona o verski svobodi, ki so jo predlagali poslanci Socialnih demokratov in Pozitivne Slovenije, med poslanci ni dobila dovolj glasov, zato ni primerna za nadaljnjo obravnavo. Predlagatelji so kot temeljni argument za prenovitev zakona poudarjali odpravo ustavnih neskladij, povezanih s s kriteriji za registracijo verskih skupnosti in zaposlovanjem duhovnikov v javnih ustanovah. Predlagali so odpravo državnega sofinanciranja prispevkov za socialno varnost duhovnikov, za ustanovitev verske skupnosti pa bi bilo dovolj že 10 in ne več 100 članov. Koalicija je v razpravi opozorila, da gre za ideološki boj opozicije. Iva Dimic iz Nove Slovenije je opozorila, da je bila verska svoboda v preteklosti večkrat teptana in da nekateri vero še vedno potiskajo v sfero zasebnega: „Od tod tudi nemoderno razumevanje ustavnega načela ločitve države in verskih skupnosti v smislu izločevanja ali izrinjanja le-teh iz družbenega življenja.“ Poslanka SDS Eva Irgl je ob tem povedala, da v Sloveniji že desetletja obstaja delno plačevanje socialnih prispevkov duhovnikom in da se ustavno sodišče do tega nikoli ni izreklo, da bi bilo to kakorkoli v nasprotju z ustavo. Danes pa se po njenih besedah ukinja tudi to. V SDS zato menijo, da je spreminjanje obstoječe zakonodaje nepotrebno. Irglova je poudarila, da se z obstoječim zakonom strinjajo tudi verske skupnosti, zato ni razloga, da se z njim ne bi strinjali tudi njihovi pripadniki. „Ideološko obremenjena politika poskuša zakon o verski svobodi spremeniti v smislu zniževanja evropsko priznanih standardov verske svobode ter mimo volje tistih, ki jih zakon zadeva,“ je poslanka SDS-a povzela stališče verskih skupnosti.

Dodajmo, da je DZ potrdil sklep o znižanju proračunskih sredstev, ki so namenjena sofinanciranju političnih strank. Tem se sredstva znižujejo skupno za dobrih 24 tisoč evrov na mesec. Najverjetneje pa bodo poslanci oklestili tudi nadomestila, ki bodo nižja in jih bodo poslanci prejemali manj časa. „Ne bomo rešili države, bomo pa s to potezo zanesljivo prispevali k ugledu in verodostojnosti te ustanove,“ je povedal predsednik parlamenta Gregor Virant.

Kaj bo s poroštvom za TEŠ?

Termoelektrarna Šoštanj, ki se zaradi nepodelitve državnega poroštva za šesti blok sooča z ustavitvijo del na gradbišču s strani Alstoma, si želi suspenz zadržati vsaj do 22. junija. Omenjeni dobavitelj glavne tehnološke opreme je sicer napovedal, da bo dela na gradbišču ustavil že danes. Direktor Teša Simon Tot pravi, da bo v primeru 4-mesečnega suspenza za projekt nastalo za 80 do 100 milijonov evrov stroškov, kar bodo pobrali izvajalci po svetu. Pravi, da ne bodo presegli milijarde 300 milijonov evrov. „Pregledali smo stanje. Pred letom in pol cena ni bila določena. To tveganje je bilo postavljeno in največje tveganje je bilo postavljeno na eskalacijski formuli, ki je bila praktično neomejena in bi lahko šla preko 150 milijonov evrov. Prva naloga je bila, da smo z Alstomom omejili te vrednosti na 93 milijonov.“

Državni sekretar Andrej Šircelj pa pravi: „Rad videl pogodbe z vsemi partnerji.“

Nekdanji direktor termoelektrarne Uroš Rotnik pa pravi, da za to, da še ni zagotovila poroštev za projekt, ni kriva vlada, temveč vodstvi Holdinga Slovenske elektrarne in Teš. Rotnik se je vprašal, zakaj namesto da odgovorni govorijo o suspenzu Alstoma, ne izkoristijo garancije HSE-ja za prevzem obveznosti.

Odkrivanje starih zgodb gradnje šentviškega predora

Zadnje dni odmeva obtožnica v zadevi „šentviška čelada“. Specializirano državno tožilstvo je šest nekdanjih članov uprave DARS-a ter gradbenika Dušana Črnigoja in Ivana Zidarja obtožilo povzročitve velike premoženjske škode pri gradnji šentviškega predora. Neuradno gre za več kot 10 milijonov evrov. Minister za obrambo Aleš Hojs, ki je bil takrat pri Darsu odgovoren za vzdrževanje avtocest, je obtožnico zavrnil kot absurdno. Po njegovem je težava v razpisni dokumentaciji. „Razpisna dokumentacija je bila pripravljena tako, da je bilo mogoče vse, dvocevni, trocevni predor s priključki ali brez njih … in v takih pogojih je nemogoče peljati projekt v finančnih okvirjih, ki so bili predvideni.“

Na obtožnico se je odzval tudi minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Ta se boji, da so v obtožnicah v istem košu tisti, ki so problematiko odpravljali, da bi se zgodba zaključila na bolj racionalen način, kot tisti, ki so težave na šentviškem predoru povzročili.

CM Celje v prisilno poravnavo?

Kot kaže bo po Primorju iz Ajdovščine potonil še eden od zadnjih večjih slovenskih gradbincev. Uprava celjske družbe CMC Celje ter svet delavcev in sindikat so v petek seznanili delavce, ki so večinski lastniki podjetja, z zahtevo bank, da se uvede prisilna poravnava. Samo v matični družbi v Celju je ogroženih 400 delovnih mest. Predsednik sindikata Anton Turk: „Podjetje je blokirano in se v tem trenutku ne more prijavljati na razpise. Verjetno ni bilo treba dati takoj nekega denarja, ampak pričakovali bi, da bodo banke podjetja spremljale skozi garancije, da bomo lahko delovali.“ Če jutri delavci CM Celje ne bodo dobili plač za maj, bo sindikat za torek napovedal stavko.

Škoda po toči v Slovenski Istri in na Goriškem

Na koncu povejmo še, da je minuli torek v Sloveniji spet klestilo neurje s točo. Največ škode je povzročilo v Slovenski Istri in na Goriškem, kjer je poškodovanih tudi do 80 odstotkov kmetijskih površin, skupaj 1800 hektarjev zemlje. Ponekod so zelenjadnice, sadovnjaki in vinogradi popolnoma uničeni. Neurje je tako še poslabšalo položaj kmetov na Primorskem, ki so si komaj delno opomogli po februarskih težavah z vetrom in pozebo.

O problematiki zavarovanj zaradi ujm v kmetijstvu pa je Robert Peklaj iz Kmetijsko gozdarske zbornice povedal: „Ne moremo se zanašati povsem na ta zavarovanja, saj nekatere zavarovalnice v preteklosti niso hotele več zavarovati kmetijske proizvodnje, ker jim je to povzročalo preveliko škodo oziroma so bila izplačila previsoka. Zato bi morali na ravni države vzpostaviti drugačen sistem po vzoru sosednjih držav, dodati nove zavarovalniške produkte, kot je zavarovanje proti suši, vetru, ena od rešitev bi lahko bila ustanovitev kakšne vzajemne zavarovalnice ali sklada.“

S takšnim skladom bi kmetom omogočili, da bi bil jim bil povrnjen vsaj del škode, je pojasnil Peklaj.

Družba in kultura

Nov mozaik p. Marka Ivana Rupnika v Račah

Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek je prejšnjo nedeljo v župnijski cerkvi svetega Jožefa Delavca v Račah blagoslovil nov mozaik umetnika p. Marka Ivana Rupnika. Župnik te mlade župnije Robert Emeršič je pojasnil, da sta v ospredju stvaritve Kristus in svetopisemska zgodba o pomnožitvi kruha. P. Rupnik pa je v razlagi mozaika zapisal, da je vsebina mozaika teologija dela in duhovni smisel dela. Človek je ustvarjen po Božji podobi in ga lahko reši samo Ljubezen, je zapisal.

V mozaiku so tudi elementi Dravskega polja, poleg kamnov iz domače gramozne jame se v njem najde še klasje in tudi vinsko trto, p. Marko Ivan Rupnik pa je z veseljem sprejel tudi mlade, ki so lahko položili vsak svoj kamenček v mozaik. Farna cerkev sv. Jožefa Delavca v Račah se lahko sicer pohvali tudi z vitraži akademskega umetnika Staneta Kregarja.

Sovretova lavreata sta Branko Gradišnik in Brane Senegačnik

Sovretovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za največje dosežke na področju prevodne književnosti na Slovenskem, sta prejela Branko Gradišnik in Brane Senegačnik. Gradišnik je bil nagrajen za prevod romana Bledi ogenj Vladimirja Nabokova, Senegačnik pa za dvojezično izdajo slovenskega prevoda Senekovega Ojdipa. Senegačnik je bil nad priznanjem presenečen, a izredno vesel. Razkril je, da je roman prevedel v mesecu dni. „To je bil srečen čas. Včasih so ljudem stvari podarjene, tako je bil ta čas meni. Njegova poetika mi je na nek način blizu ravno zaradi slikovitosti podob, intenzivnosti izraza, močnih in preciznih ristmov, ki so blizu moji pesniški afiniteti.“

Župančičeva nagrajenka Olga Kacjan

Dramska in filmska igralka Olga Kacjan je prejela Župančičevo nagrado za življenjsko delo, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Prvakinja Slovenskega mladinskega gledališča je pred podelitvijo izrazila posebno zadovoljstvo, saj je, kot je dejala, vsaka pohvala zelo vzpodbudna. Kot je dodala, ji veliko pomeni tudi dejstvo, da nagrada nosi ime Otona Župančiča.

Šport

Slovenija se veseli z Anžetom Kopitarjem

Številni Slovenci so se v zgodnjih torkovih urah veselili zmagoslavja hokejskega ekipe Los Angeles Kings, v kateri igra Anže Kopitar. Čestitke za osvojitev Stanleyjevega pokala je prejel tudi od slovenskega državnega vrha in številnih športnikov. Naš izjemni telovadec Miro Cerar mu je ob uspehu čestital in dodal: „Je en dokaz več, kako športni uspeh lahko promovira Slovenijo. Želim mu vse najbolje in poudarjam, da ne gre samo za njegove uspehe, ampak za ta pravi športni odnos, kar je včasih toliko bolj važno.“

Konec julija bodo Kopitarju ob prihodu v rodne kraje pripravili veliki sprejem, saj bo s seboj prinesel tudi sloviti Stanleyjev pokal.

Slovenske košarkarice začele kvalifikacije z zmago

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je uspešno začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2013. V uvodnem nastopu v Bruslju je premagala Belgijo s 63:59. Boris Zrinjski o prvi tekmi varovank, ki naskakujejo premierni preboj na prvenstvo stare celine: „Vsako prvo gostovanje je težko, kar se je pokazalo tudi tu, čeprav smo trenutke igrali v obrambi zelo dobro. Tega nismo znali vnovčiti, največja težava je bilo slabo obračanje, saj smo dobili veliko točk iz protinapada. Na koncu smo kljub temu zasluženo zmagali.“

Slovenija igra v kvalifikacijski skupini C skupaj še z Litvo, Nizozemsko in Slovaško. Na prvenstvo v Francijo potujeta prvi dve reprezentanci.

Dirka po Sloveniji, telovadec Petkovšek sezono končal kot zmagovalec

Po Sloveniji so pedala minule dni poganjali kolesarji svetovnega kova. Na prvi etapi Dirke po Sloveniji od Celja do Novega mesta je zablestel tudi Slovenec Marko Kump iz ekipe Adria Mobil, ki je osvojil 2. mesto.

Telovadec Mitja Petkovšek pa je sezono končal kot skupni zmagovalec svetovnega pokala na bradlji. Zadnjo tekmo v Gentu je sicer končal na 4. mestu. „Fantastična sezona, kaj naj rečem, ko bi le trajalo in bi mi zdravje služilo še naprej!“

Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič je naredil viden skok na lestvici ATP. Ljubljančan je v primerjavi z zadnjim štetjem pridobil kar 19 mest in napredoval na 80. mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v karieri. Pred letom dni se je prebil na 72. mesto.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.