Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Med novimi kardinali je tudi nadškof Dominique Mamberti (foto: nn)
Med novimi kardinali je tudi nadškof Dominique Mamberti

Nadškof Mamberti: Na članih Katoliške Cerkve v vaši državi je, da živijo in širijo evangeljsko sporočilo

Cerkev na Slovenskem | 06.06.2012, 09:00 Petra Stopar

V teh dneh mineva 20 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem. V počastitev te obletnice in pred bližajočim se dnevom državnosti je bila v rimski baziliki Marije Snežne v ponedeljek zvečer slovesna sveta maša, ki jo je daroval nadškof Dominique Mamberti. Med nagovorom je spomnil na bl. Slomška, ki ga je pokojni papež Janez Pavel II. postavil za zgled pristnega domoljubja.

Tajnik za odnose z državami pri državnem tajništvu Svetega sedeža nadškof Dominique Mamberti je po poročanju Radia Vatikan med pridigo povedal, da se bo vsaka zgradba – tako tista, ki jo naredijo posamezniki, kot tista, ki jo naredi majhna ali velika skupnost ali kar celoten narod – zrušila, če ne bo postavljena na Kristusa in trajne vrednote, ki nas jih on uči. Zato bi moral kristjan, čeprav potopljen v obveznosti in skrbi tega časa, črpati iz Boga, preko molitve in zakramentov, potrebne moči za posvečevanje ne le sebe, ampak tudi vsake stvarnosti, v kateri se znajde.

Nadškof je spomnil na bl. Antona Martina Slomška, ki ga je bl. Janez Pavel II. postavil za zgled pristnega domoljubja, za njegove pobude pa dejal, da so na odločilen način zaznamovale prihodnost slovenskega naroda ter pomembno prispevale k doseganju neodvisnosti. Čeprav je bil škof Slomšek prvi Slovenec, ki ga je Cerkev uradno razglasila za blaženega, pa v večstoletni zgodovini slovenskega naroda mnogi svetniki niso manjkali, je zatrdil nadškof Mamberti. Tako je omenil tudi mnoge mučence iz prejšnjega stoletja, ki so s svojim življenjem in žrtvovanjem utelesili evangeljsko sporočilo na slovenski zemlji in nadaljujejo s posredovanjem v nebesih.

Posvečevanje sedanje stvarnosti in promocija vrednot pa sta po njegovem nalogi današnjih kristjanov kot posameznikov ali kot povezanih v skupnosti. „Na članih katoliške Cerkve v vaši državi je, da živijo in širijo evangeljsko sporočilo ter tako obenem prispevajo k ohranjanju in promociji slovenskega jezika in kulture. Katoliška Cerkev, v povezanosti s Svetim sedežem, želi tudi danes in v prihodnosti dati svoj poseben prispevek za celotno slovensko družbo,“ je zatrdil vatikanski tajnik za odnose z državami.

Spomnil je na besede Benedikta XVI. ob izročitvi poverilnih pisem slovenske veleposlanice pri Svetem sedežu Maje Marije Lovrenčič Svetek. Med drugim so se glasile, da je „posebno poslanstvo katoliške Cerkve, ki ga uresničuje na slovenskem ozemlju, tako kot po vsem svetu, oznanjevanje evangelija in prinašanje vsakemu človeku zveličanja, ki prihaja od Gospoda Jezusa“. Papež je takrat še dejal, da je Sveti sedež naklonjen okrepitvi rodovitnega sodelovanja s slovenskimi oblastmi ter da želi v skladu s spoštovanjem kompetenc in ciljev nadaljevati skupno zavzemanje za iskanje resničnega dobrega za vsako osebo in družbo.

Za petje pri sveti maši je poskrbela vokalna skupina Cantate Domino iz Kočevja.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...