Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Novice iz Anglije

| 27.04.2012, 07:33 Matjaž Merljak

Letošnji župnikovi postni in velikonočni obiski rojakov po Angliji in Walesu s slovenskimi mašami in srečanji so odpadli. Slovensko bogoslužje je tokrat potekalo v Londonu. Na veliki teden in veliko noč smo bili v »Našem domu« veseli navzočnosti salezijanskega duhovnika, profesorja klasičnih jezikov na univerzi Salesianum v Rimu, prof. dr. Mirana Sajovica in njegovega sodelovanja pri slovenskem bogoslužju v kapeli Doma. V London je prišel na izpopolnjevanje angleškega jezika.

Na cvetno nedeljo je bilo slovensko bogoslužje kar v kapeli »Našega doma« v Londonu. Bogoslužje je vodil župnik. V Angliji je navada, da je na to nedeljo blagoslov križcev iz palmovih listov ali vej, zato tudi imenujejo cvetno nedeljo Palm Sunday. Katoliški Slovenci živeči v Veliki Britaniji pa po navadi, če je le mogoče, k tem križcem dodajo še nekaj pomladnega zelenja. Krizmena maša v stolnici sv. Jurija v Londonu je bila letos že na veliko sredo. Vsakič je to lep in veličasten dogodek, ko so ob nadškofu vsi nadškofijski duhovniki (kakih 400 do 500) in med mašo pred ordinarijem naredijo obnovitev duhovniških zaobljub ter zvestobe služenju Kristusu in Njegovi Cerkvi.

Duhovnik prof. dr. Miran Sajovic v Londonu
Duhovnik prof. dr. Miran Sajovic v Londonu © Arhiv slovenske misije v Londonu
Blagoslov velikonočnih jedil na veliko soboto ob 4. uri popoldan v kapeli Našega doma v Londonu sta opravila oba navzoča duhovnika, prof. dr. Miran in župnik Stanislav. Ta blagoslov je rojakom še posebej pri srcu, ker je tako zelo domač in se ga je letos udeležilo lepo število rojakov. Pri njem se poleg blagoslovljene vode vedno uporablja tudi kadilo, ki povzdigne slovesnost vstajenjskega praznika. Po blagoslovu so vsi navzoči povabljeni, da skupno zaužijejo jedi: pirhe, šunko in pršut s hrenom, kruh in drugo, potica nikoli ne manjka.

Na veliko noč je bila tokrat slovenska velikonočna maša kar v kapeli »Našega doma » v Londonu. Med mašo smo peli naše lepe vstajenjske pesmi.

 


Zlatoporočenca Tušar

Srečko in Beti Tušar ob 50-letnici poroke, 3. marca 2012
Srečko in Beti Tušar ob 50-letnici poroke, 3. marca 2012 © Arhiv slovenske misije v Londonu
Londonska slovenska rojaka Srečko in Beti Tušar, sta 3. marca 2012 v krogu svojih domačih in slovenskih londonskih prijateljev obhajala svojo zlato poroko.

Srečko je doma iz Reke pri Cerknem in je prišel v Anglijo kot vojni begunec že leta 1947. Beti, njen dekliški priimek Jurjevčič, pa je bila rojena na Vrhniki in je prišla v London leta 1960 za »aupair« ali gospodinjo svojemu stricu duhovniku in prvemu župniku za Slovence v Veliki Britaniji, gospodu Ignaciju Kunstlju, ki je pozneje postal monsinjor. Tako sta se Beti in Srečko spoznala v »Našem domu« v Londonu in se marca 1962 poročila. Se razume, da je njuno poroko blagoslovil in vodil poročni obred Betkin stric Ignacij.

Ustanovila sta si dom v severnem delu Londona in kmalu tudi družino. Že kmalu se jima je rodila hčerka Beti (za božič 1962) in leta 1965 še sin Marko, ki sta danes, po svoji visoki izobrazbi, na vidnih družbenih položajih v Veliki Britaniji.

Betki in Srečku slovenska katoliška skupnost v Londonu in drugod po Veliki Britaniji najprej čestita ob tako častitljivem jubileju skupnega življenja ter jima skupaj z župnikom želi polno božjega blagoslova za zdravje in vse drugo dobro – pa še na mnoga zdrava in srečna leta!

 Tušarjeva ob zlati poroki s slovenskimi londonskimi prijatelji
Tušarjeva ob zlati poroki s slovenskimi londonskimi prijatelji © Arhiv slovenske misije v Londonu

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...