Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Anja Kopač Mrak, Polonca Komar, Metka Zevnik in Vesna Vilčnik; soočenje o družinskem zakoniku (foto: ARO)
Anja Kopač Mrak, Polonca Komar, Metka Zevnik in Vesna Vilčnik; soočenje o družinskem zakoniku

Referendumsko soočenje: Družinski zakonik

| 15.03.2012, 10:23 Petra Stopar

V sredini oddaji Pogovor o smo mnenja zagovornikov družinskega zakonika soočili z mnenji nasprotnikov. Z nami so bile nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, poslanka Liste Virant Polonca Komar, Vesna Vilčnik iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Metka Zevnik iz Slovenske ljudske stranke.

Kot predstavnica pobudnikov referenduma, ki bo 25. marca, je Vesna Vilčnik iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok glede pristojnosti Centrov za socialno delo, ki bodo lahko v primeru hude ogroženosti otroka staršem odvzeli, povedala, da je treba paziti, da zakon ne bo po nepotrebnem ustvarjal v samih družinah težav in stisk, predvsem otrok. „Kajti 181. člen, ki določa, da lahko centri za socialno delo brez navedbe, utemeljenih razlogov in pogojev, sami, na podlagi lastne ocene, zaslišujejo otroka, in to brez vednosti in soglasja staršev in celo tako, da starši ne bi imeli pravice vpogleda v to, kaj se center z otrokom pogovarja, je naravnost katastrofa.“ Kot nadaljuje, to po njenem pomeni, „da lahko center za socialno delo o razmerah v družini lahko otroka zasliši kadarkoli hoče, vsakega, brez posebnega razloga. To pa je izjemno hud poseg v družinsko zasebnost“.

Nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je zavrnila, da bodo centri otroke zasliševali po svoji volji in kadar bodo hoteli. „Kadar pa gre za ogroženost otroka, pa se moramo vprašati, ali se imamo družine, ki živimo normalno življenje, za bati tega, da bo kdo naše otroke zasliševal, ali je ta zakonik namenjen tistim otrokom, ki so ogroženi.“

Metka Zevnik iz SLS-a glede pristojnosti centrov za socialno delo verjame, da je imel zakonodajalec dober namen, „ampak nobenih pravnih varovalk ni, torej lahko se dogodijo zlorabe in to je problematično, namreč v 184. členu je tudi dolžnost obveščanja, kar ni nič spornega, to zahteva tudi za ostala kriminalna dejanja tudi kazenski zakonik. Vendarle, če gledamo skupaj s členom 181., kjer se pogovori lahko opravijo brez prisotnosti staršev, lahko pride do zlorab, tudi do staršev“. Pozvala je k glasovanju proti zakoniku.

Polonca Komar iz Liste Virant je k udeležbi na referendumu in glasovanju za zakonik pozvala predvsem mlade družine, saj da si bodo na podlagi družinskega zakonika „lahko v bodoče urejali družino po svoji meri“. O aferi Ciciban in na dejstvo, da se v slovenskih šolah že izvajajo delavnice, na katerih učitelji otroke poučujejo tudi o skupnostih istospolnih in otrok, tudi brez vednosti staršev, pa je dejala, „da je nesmiselno, da si zatiskamo oči. O tem se je treba pogovarjati. Ne vem, zakaj bi ustvarjali tabu teme“.

Soočenju lahko prisluhnete na posnetku ali v ponovitvi v četrtek, 15. marca ob 23. uri.

V ponedeljek, 19. marca ob 18.15 pa na Radiu Ognjišče prisluhnite oddaji o vrednoti družine. V njej bosta zakonska para Dani in Vilma Siter ter Tadej in Polona Stegu spregovorila o pomenu očetovstva in materinstva za današnji čas ter o daru in zaščiti otrok.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...