Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dan kulture v Milanu

| 28.02.2012, 03:46 Matjaž Merljak

Slovenci iz Milana in Lombardije so se v nedeljo, 19. februarja 2012, zbrali na tradicionalnem mesečnem kulturnem popoldnevu. Program se je začel z mašo v cerkvi Corpus Domini. Pogovarjali smo se s tajnico Društva Slovencev v Milanu, Sanjo Husu.

Ob priložnosti Dneva kulture po navadi k vam pride škof iz Slovenije. Kdo je bil letos? Kaj je poudaril g. škof pri pridigi?

Letos je prišel v Milano ljubljanski pomožni škof mons. Anton Jamnik. Med drugim je mons. Jamnik opomnil, da prav kot majhen narod moramo za svoj obstoj gojiti ljubezen do svoje kulture, kulturne dediščine in slovenske besede. In poudaril je tudi važnost, da se istočasno odpremo drugim kulturam, tam kjer smo, ker s tem drug drugega obogatimo in razširjamo naša obzorja.

Program ste po maši nadaljevali v dvorani s kulturnim programom. Kakšen program ste imeli, kdo so bili nastopajoči?

Pesnik in duhovnik Marko Rijavec, je prebral nekatere svoje izbrane pesmi, ki izhajajo iz globokih notranjih doživljanj. Pojasnil nam je, da so “pesmi razmišljanje ob vsem, kar mora človek prehoditi, spoznati in (pre)živeti …“ V tako poezijo – po mojem - se lahko vsak izmed nas tudi zrcali in pojasni … Za njim, smo poslušali nekaj zares zanimivega: nekatere stare in pozabljene balade iz Tolminskega področja, za katere se zanima, jih išče in zbira Danijel Vidmar.. Zapel nam jih je z lepim in umirjenim glasom in nas spremil v nekako skrivnostno dimenzijo.

Še vaše osebno mnenje - kako ste se počutili na tem praznovanju?

Rekla bi, da sta gosta prinesla, v našo skupino, kjer smo že skoraj vsi prekoračili 50. leto, res mladostno svežino in čut prijateljstva.

Z rojaki je bil tudi Karel Bolčina, ki redno mašuje za Slovence v Milanu.

Škof Jamnik v cerkvi Corpus Domini v Milanu
Škof Jamnik v cerkvi Corpus Domini v Milanu © Društvo Slovencev v Milanu

V tem tednu pa ste imeli še Prešernovanje in to v središču Milana. Kdo so bili gostje?

Tudi ta je že tradicija, da se srečujemo člani Društva in tudi italijanski prijatelji v knjigarni Libreria Claudiana, kjer smo imeli letos v programu predstavitev slovenskega književnika Ferija Lainščka. Žal zaradi zdravstvenih razlogov ni mogel v Milano. Profesorica Tatjana Rojc nam je predstavila romana Muriša in Nedotakljivi – obe knjigi prevedeni in v italijanski izdaji. Približala nas je pisatelju in njegovim delom in odsvetlila del Slovenije, ki mi zelo malo poznamo.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...