Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pust v Clevelandu 2012 (foto: Tone Ovsenik)
Pust v Clevelandu 2012

Od pusta k postu v Clevelandu

| 27.02.2012, 06:55 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so lepo in veselo zaključili pustni čas in resno stopili v postnega. Na voljo imajo nekaj možnosti za poglabljanje duhovnega življenja. Pred nedavnim pa je bila v Clevelandu ustanovljena tudi Slovensko ameriška gospodarska organizacija.

Predpustni čas je mimo in smo tudi rojaki v Clevelandu lepo in veselo zaključili to dobo z maškeradnim plesom v dvorani Marije Vnebovzete na pustno soboto. Večer se je pričel z okusno večerjo ob okroglih mizah. Nekaj mask je bilo že v dvorani, a večina pustnih šem je prirajala v dvorano takoj po večerji ob zvokih ansambla Dvojčki. Vse maske so bile predstavljene in začelo se je tekmovanje, katera zasluži največji aplavz navzočih. Okrog 250 navzočih je dalo največje priznanje Velikoglavcem. Zmagovalci,se pravi prvi trije, so dobili majhno priznanje za njihov trud, se našemiti za veselo vzdušje.

Na sam pustni torek zvečer se je pa množica zbrala ravnotako v dvorani Marije Vnebovzete ob okroglih mizah in zaužila pristno pustno večerjo, s krvavicami ali riževimi klobasami in pečenicami ter seveda z običajnimi krofi. To pustno večerjo so organizirali člani odbora Slovenskega kulturnega vrta v verigi kulturnih vrtov v Clevelandu. Skoraj vsaka narodna skupnost ima svoj vrtiček v verigi kulturnih vrtov, kjer stojijo spomeniki zaslužnih rojakov. Slovenci svojega vrta nismo imeli do razpada Jugoslavije. Po razpadu te države je jugoslovanski vrt prevzela slovenska skupnost, ki sedaj skrbi, da je vrt lep in urejen s spomeniki velikih Slovencev kot npr: škof Baraga, France Prešeren, Ivan Cankar in podobni. Seveda pa vse to ni lahko, saj vsa taka prizadevanja potrebujejo finančna sredstva. Ta pustna večerja je le eno izhodišče, da si odbor nabere vsaj nekaj sredstev za oskrbo.

Pust v Clevelandu
Pust v Clevelandu © Tone Ovsenik

V sredo smo pa stopili v postni čas, čas priprave na največji krščanski praznik, veliko noč. Na pepelnico, ki je prvi dan svetega postnega časa, smo prejeli pepel v obliki križa. V svetem pismu pepel predstavlja človeško umrljivost in kesanje grehov. V cerkvi Svetega Vida, kakor v cerkvi Marije Vnebovzete sta bili darovani dve sveti maši, zjutraj in zvečer, tako da je vsak imel priložnost prejeti križ iz prahu na čelu in s tem ponovno bil seznanjen z besedami duhovnika: »Pomni, človek da si prah in da se v prah povrneš«.

V postnem času ob petkih bo češčenje Najsvetejšega v kapeli v svetoviške vasice od 9. ure do 16. ure popoldne, nakar bo sledila sveta maša. Vsi farani smo vabljeni k češčenju Najsvetejšega in k popoldanski zaključni maši. Pri Mariji Vnebovzeti je pa izpostavljeno Najsvetejše vsak četrtek od 14. ure do 18. ure zvečer.

V postnem času se tudi moli Križev pot večkrat v tednu. Pri svetem Vidu ob četrtkih, sobotah in nedeljah izmenično v angleškem in slovenskem jeziku. Marija Vnebovzeta pa ima pobožnost križevega pota ob petkih in v nedeljah tudi izmenjajoč v obeh jezikih.

Jurček Žmauc, generalni konzul v Clevelandu
Jurček Žmauc, generalni konzul v Clevelandu © ARO
Na novo pa je bila ustanovljena pred nedavnim družba ljudi, Slovenian American Business Association, ki naj bi pospešila sodelovanje slovenskih in ameriških podjetij z ene ali druge strani. O tem pa je za Radio Ognjišče spregovoril generalni konzul v Clevelandu, Jurček Žmauc. (izjavo lahko slišite v posnetku tega prispevka)

Povedal je še, naj si podjetniki sami tudi pozanimajo o sodelovanju z Slovenian American Business Association o posameznih interesih o sodelovanju z ameriškim trgom.

Na to prvo nedeljo v postu pa vabijo starši Slovenske sobotne šole župnije svetega Vida na dobrodelno kosilo v podporo te važne institucije med nami v Clevelandu, ki se trudi obdržati slovensko zavest med mladino, kar je vedno težje in težje v tem topilnem loncu.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...