Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadja Maganja Jevnikar (foto: ARO)
Nadja Maganja Jevnikar

Znana tretja prejemnica nagrade Nadje Maganja

| 18.02.2012, 08:31 Matjaž Merljak

Tretja prejemnica nagrade Nadje Maganja je tržaška šolnica, socialna in ekumenska delavka Laura Famea. Tako je v tem tednu sporočil odbor, ki podeljuje nagrado in v katerem so predstavniki družine pokojne Nadje Maganja, Skupnosti sv. Egidija iz Furlanije Julijske krajine, Društva slovenskih izobražencev in Slovenske zamejske skavtske organizacije.

71-letna Laura Famea, katere lik sta na tiskovni konferenci predstavila predsednik DSI Sergij Pahor in predstavnica Skupnosti sv. Egidija Rita Corsi, je upokojena profesorica leposlovja, članica Rdečega križa ter aktivna članica Tržaške ekumenske skupine in tajništva za ekumenske dejavnosti, ki deluje v okviru tržaške škofije. V utemeljitvi piše, da vse svoje življenje posveča bližnjemu: tako je že v mladosti, ko je prezgodaj ostala brez staršev, skrbela za pomoči potrebne strice in tete, prav tako je skrbela za invalidno šolnico Gildo Wesek, pred leti pa je svojo hišo dala v začasno uporabo afganistanski muslimanski družini, ki se je sem zatekla iz političnih razlogov, pri čemer je tudi skrbela za majhna otroka in si prizadevala najti službo njunemu očetu.

Kot članica Rdečega križa je do pred nedavnim vsaj enkrat tedensko zahajala v koronejski zapor, da bi nudila zdravstveno nego jetnikom, prav tako je predsednica Vincencijeve konference v župniji sv. Jakoba in izredna delilka obhajila. Sodelovala je tudi pri pošiljanju paketov v Romunijo in pomagala albanski družini. Človekoljubnemu in ekumenskemu delovanju se toliko bolj posveča zdaj, ko je že nekaj let v pokoju ter se lahko popolnoma posveča drugim in pri tem pozablja nase, na tej poti pa jo poganjata naprej izredno močna vera in neomejena radodarnost, piše še v utemeljitvi.

Iz vsega tega je razvidno, da Laura Famea izpolnjuje vse pogoje za prejetje nagrade, katere cilj je spodbujati smisel za vrednote, kot so krščanska vera, molitev, ljubezen za raziskovanje na področju zgodovine in kulture, čut za delo v dobrobit sočloveka, privrženost ekumenskemu in medverskemu dialogu ter solidarnost s potrebnimi in šibkimi.

Gre za vrednote, ki so odlikovale življenje pokojne Nadje Maganja, po kateri je nagrada poimenovana in ki sta jo doslej že prejeli slovenska onkologinja in ustanoviteljica društva Hospic Metka Klevišar ter borka proti smrtni kazni Tamara Ivanovna Čikunova iz Uzbekistana, ustanoviteljica organizacije Matere proti smrtni kazni in mučenju. Drugače je kljub kratki življenjski dobi nagrada postala prepoznavna, saj je letos odbor prejel enajst predlogov tako iz Italije kot iz Slovenije.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...