Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Svet slovenskih organizacij (foto: Svet slovenskih organizacij SSO)
Svet slovenskih organizacij

Zavzetost vodstva SSO za slovenskih zamejski tisk

| 04.02.2012, 17:43 Matjaž Merljak

Predsedstvo Sveta slovenskih organizacij je v zvezi s splošno gospodarsko krizo, ki je posredno zajela tudi naš slovenski zamejski tisk imelo v tem tednu vrsto srečanj z uredništvom in upravo prizadetih javnih občil.

Tako se je vodstvo SSO sestalo 30. januarja s predsednikom Zadruge GM dr. Damjanom Paulinom in odgovornim urednikom Novega glasa Jurijem Paljkom in z njima potanko analiziralo težko situacijo tednika, ki se sooča z velikimi težavami in jih skuša premostiti in obstati kot tednik, ki so mu določene etične, verske in demokratične vrednote še posebej pri srcu.

Vodstvo SSO se je še istega dne srečalo z upravo in uredništvom štirinajstdnevnika Dom, glasila beneških Slovencev. Giorgio Banchig in Ezio Gosgnach sta podrobno orisala težave Doma, njegovo vlogo v tem zelo občutljivem narodnem telesu, ki gre od Matajurja preko Rezije do Kanalske doline. Na srečanju so izrazili prepričanje, da bosta tudi vnaprej tako dežela FJK kot tudi slovenska vlada ta dragoceni glas beneških Slovencev podprla z vso iskrenostjo in doslednostjo.

V torek 31. januarja letos pa se je SSO skupaj z drugo krovno organizacijo SKGZ sestal s predstavništvom uprave in uredništva Primorskega dnevnika.

Na sedežu SSO v ul. Donizetti so predsednik Zadruge Jure Kufersin, podpredsednik Livio Valenčič, predsednik PRAE dr. Rado Race ter odgovorni urednik PD Duško Udovič podrobno seznanili predsednika SSO dr. Draga Štoko ter predsednika SKGZ Rudija Pavšiča o nastalem težkem finančnem stanju (govori se o letnem rezanju 250.000 €), ki grozi tudi v prihodnjih letih slovenskemu zamejskemu dnevniku s strani italijanske osrednje vlade.

SSO je izrazil svojo zaskrbljenost nad usodo PD in izrazil obenem željo, da se PD ne samo ohrani kot »manjšinski« dnevnik (zakon št. 250/90), ampak da postane zares vedno bolj skupno in objektivno glasilo vseh Slovencev v Italiji, katerikoli idejnemu in političnemu prepričanju le ti pripadajo.

Iz vseh treh srečanj SSO s predstavniki našega slovenskega zamejskega tiska je izšla skupna želja, da se ne samo Italija (zaščitni zakon št. 38/2001), ampak tudi bodoča slovenska vlada objektivno zavzemata za naš slovenski tisk, ki ne sme biti deležen krčenja, oz. rezanja tako kot žal skuša to napraviti tudi sedanja italijanska vlada pod Montijevim vodstvom in kot je to storil za letos tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je znižal svoje prispevke in tako ohromil polno in nemoteno delovanje tudi slovenskega zamejskega tiska, ki je nujno potreben za obstoj slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...