Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Obisk zdravilišč večji za štiri odstotke

Slovenija | 25.01.2012, 12:00 Petra Stopar

Petnajst slovenskih naravnih zdravilišč je v letu 2011 obiskalo več kot pol milijona turistov. Število prenočitev in gostov – največ jih pride iz Avstrije in Italije – se je povečalo za štiri odstotke. V občinah, ki imajo zdravilišča, naj bi lani ustvarili 32 odstotkov vseh turističnih prenočitev v Sloveniji.

Naravna zdravilišča že 20 let ohranjajo vodilni položaj v slovenskem turizmu z največ ustvarjenimi prenočitvami, ki so se v tem obdobju 100-odstotno povečale, je na torkovi novinarski konferenci dejala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer pa je spregovoril o konkretnih skupnih številkah domačih in tujih turistov: „Po podatkih, ki jih imamo zbrane za vseh 12 mesecev, smo zabeležili 680.910 gostov, kar je porast za 4 odstotke v primerjavi z letom 2010, in prvič presegli mejo 2.865.130 prenočitev in tudi tu smo zabeležili štiriodstoten porast.“

Altbauer je ocenil, da je slovenski turizem v dobri kondiciji, še posebej v primerjavi s preostalimi sektorji slovenskega gospodarstva. Po njegovem mnenju je razveseljivo predvsem dejstvo, da se ne glede na gospodarske razmere v Sloveniji povečuje tudi delež slovenskih gostov. „Vemo, v kakšnem duhu, stanju ali gospodarstvu smo se nahajali v letu 2011, vendar tudi domači gostje so za dva odstotka več obiskali slovenska naravna zdravilišča in zabeležen je bil odstotek več prenočitev,“ je pojasnil. Razmerje med domačimi in tujimi gosti se tako vse bolj približuje polovici, čeprav s 56 odstotki še vedno vodimo Slovenci.

Pri tujih gostih po besedah direktorja skupnost zdravilišč izstopajo Rusi, saj jih kar polovica tistih, ki pridejo na obisk v Slovenijo odide v zdravilišča, tam pa povprečno ostanejo deset dni. „Kar se Rusov tiče, so to predvsem 'shopping' ture.“ Dejstvo pa je, da v ponudbah čedalje bolj najdemo stik z naravo: „Pohodne poti in bivanje v zdraviliščih – koriščenje zdraviliške infrastrukture za prenočitev in tudi za razvajanje ali regeneracijo, čez dan pa so ti gostje na pohodnih turah,“ je še dejal Altbauer.

Približno 12 odstotkov gostov se v 'toplice' odpravi na zdraviliško zdravljenje ali terapijo, prav to področje pa bo v prihodnjem letu z odprtjem evropskega trga za mobilnost bolnikov poseben izziv, je za konec poudaril predsednik skupščine Skupnosti zdravilišč Jože Duh.

Slovenija, Svet, Sociala
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...