Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

10 let ambulante za nezavarovane v Ljubljani

Sociala | 17.01.2012, 15:32 Petra Stopar

Pred desetimi leti je v Ljubljani svoja vrata odprla ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. Njeni začetki sicer segajo še več let nazaj, v prizadevanja Župnijske Karitas Štepanja vas. Vodja ambulante, zdravnik Aleksander Doplihar, ki delo opravlja prostovoljno, pravi, da so ob odprtju mislili, da je ta rešitev kratkotrajna in da bo država poskrbela za zdravstveno zavarovanje vseh ljudi, a problem ostaja. Še več, število ljudi, ki prihaja v ambulanto,v teh kriznih časih narašča.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Aleksander Doplihar, so v preteklosti med uporabniki ambulante prevladovali brezdomci, Romi in izbrisani. V zadnjem času pa pri njih išče pomoč vse več ljudi, ki so zaradi krize ostali brez službe oz. jim delodajalci niso plačevali zavarovanja in je zato njihova pravica koriščenja obveznega zdravstvenega zavarovanja zamrznjena. Tako so, kot pravi Doplihar, velika kategorija ljudi, ki obiskujejo ambulanto, nekdanji obrtniki.

In medtem ko je novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je bila sprejeta jeseni, poskrbela za obvezno zdravstveno zavarovanje otrok in družinskih članov obrtnikov, ki so bili po njem zavarovani, pa so pozabili na otroke, ki že prej niso bili zavarovani, to so otroci delavcev in Romov, opozarja Doplihar. Pri tem meni, da bi morali biti otroci izvzeti iz zavarovanja in biti samostojno popolnoma zavarovani.

Ambulanta s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja deluje pod okriljem ljubljanskega Zdravstvenega doma, a njeni začetki segajo 16 let nazaj v Štepanjo vas, kjer je imela župnijska Karitas ambulanto za brezdomce. Slednjih je bilo v začetku največ, kar 98 odstotkov, danes pa predstavljajo le še dva odstotka obiskovalcev, je pojasnil dolgoletni sodelavec župnijske Karitas Miro Meden. Stalne kartone ima v ambulanti med 800 in 900 ljudi, a po Dopliharjevih besedah skupaj z mariborsko ambulanto pokrijejo le 30 odstotkov prebivalcev, ki so nezavarovani. Teh je po statistiki okoli 100.000.

Ker ambulanto večinoma financira mestna občina, je praviloma odprta za ljudi iz ljubljanske regije. Tako bi potrebovali dodatne ambulante še v Kopru, Kranju, Celju in Novem mestu. A tudi če se na Mislejevi 3 oglasi kdo iz druge regije, ga ne odslovijo.

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic in predsednik Škofijske Karitas Ljubljana Tone Kompare (levo) pri zdravniku prostovoljcu Aleksandru Dopliharju
Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic in predsednik Škofijske Karitas Ljubljana Tone Kompare (levo) pri zdravniku prostovoljcu Aleksandru Dopliharju © Matic Podržaj

O Ambulanti s posvetovalnico za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja smo spregovorili tudi v decembrski oddaji Karitas na Radiu Ognjišče. Povezavo do posnetka in prispevka najdete na tej povezavi.

Sociala, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...