Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
P. Federico Lombardi (foto: Izidor Šček)
P. Federico Lombardi

P. Lombardi o obtožbah o korupciji v vatikanskem governatoratu

Papež in Sveti sedež | 27.01.2012, 12:40 Marta Jerebič

Italijanska televizija La 7 je v sredo predvajala oddajo, ki naj bi razkrivala finančno korupcijo v Vatikanu. Pokazala je pismo, ki naj bi ga nadškof Carlo Maria Viganò, 27. marca lani, ko je bil še generalni tajnik vatikanskega governatorata, napisal papežu Benediktu XVI. V njem ga je prosil, naj ga ne imenuje za apostolskega nuncija v ZDA, dokler izvajajo nove ukrepe, s katerimi bi sanirali položaj, ki je nastal zaradi primerov korupcije, ki so že dlje časa zakoreninjeni pri upravljanju različnih uradov governatorata.

Sem med drugim spadajo tudi vatikanski muzeji in vrtovi. Zapisal je, da je governatorat utrpel od 50 do 60 odstotno izgubo. Na oddajo se je včeraj odzval vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.  

Nadškof Viganó, ki je položaj v governatoratu zasedal približno 2 leti, naj bi odkril različne nepravilnosti v pogodbah, ki so Vatikan stale še enkrat več, kot bi jih lahko sicer. Leta 2009 so na primer stroški za postavitev jaslic na trgu sv. Petra znašali 550 tisoč evrov, za leto 2010 jih je znižal na 300 tisoč evrov. Skratka s takšnim zniževanjem stroškov naj bi si nadškof nakopal sovražnike, ki naj bi bili krivi za njegovo premestitev.

Vatikan sicer ni odgovoril na te konkretne trditve, ki so bile objavljene v oddaji. Tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je v izjavi za javnost izrazil obžalovanje glede objave zaupnih dokumentov in pod vprašaj postavil novinarske metode, ki so jih uporabili v oddaji. Sicer pa Lombardi pojasnjuje, da so finančni ukrepi nadškofa Viganòja vsekakor prinesli pozitivne rezultate in da uradnike Svetega sedeža še naprej vodijo standardi 'zdravega upravljanja in preglednosti', katerim se je zavezal nadškof Viganò. Ob tem je opozoril, da je upravljanje Vatikana zelo kompleksno in da je oddaja položaj predstavila neobjektivno, samo zato, da bi povzdignila 'negativne vidike'. Če bi želeli zares natančno ovrednotiti stanje, bi morali upoštevati razmere na finančnem trgu in upoštevati tudi druge pomembne spremembe, kot na primer večji prihodek od Vatikanskih muzejev, ki je s podaljšanjem odpiralnega časa privabil več obiskovalcev, hkrati pa spomniti tudi na 'znatne izdatke', ki jih terja pomemben neekonomski cilj Svetega sedeža za podporo vesoljni Cerkvi.

P. Lombardi je poudaril, da je imenovanje nadškofa Viganòja za nuncija v ZDA pokazalo, da mu papež zelo zaupa, saj je to mesto eno najpomembnejših v vatikanski diplomaciji. Dodal je, da si bodo tudi s pravnimi sredstvi prizadevali, da ubranijo ugled vatikanskih uradnikov, omenjenih v oddaji. Ta je sicer predvajala tudi izjavo nekdanjega predsednika prefekture za ekonomske zadeve Svetega sedeža, kardinala Velasia de Paolisa, ki je na vprašanje o utemeljenosti obtožb o korupciji menil, da ni prihajalo do dejanske korupcije, ampak je morda prihajalo do 'primerov pomanjkanja natančnosti', kar se lahko zgodi povsod.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...