Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Od ideje do inovacije - Erika Drobnič, naša gostja

| 21.10.2011, 14:36 Blaž Lesnik

Erika Drobnič, inovatorka, mati dveh otrok. Na koncu porodniške je nepričakovano izgubila službo in treba je bilo začeti znova.  Po 13-ih letih dela v finančnih ustanovah (večinoma na vodilnih položajih) je začela iskati novo zaposlitev, a službe ni bilo. Začela je razmišljati popolnoma v drugo smer.

Začetek zgodbe
Nekaj mesecev prej sta ji v predalu obležali načrta za dve inovaciji in začelo se je načrtovanje večfunkcijskega otroškega pohištva. Vse skupaj se je od ideje do izvedbe odrvtelo v zelo kratkem času, v dveh letih.
Prva inovacija je zibelka, ki ji je inovatorka podaljšala dobo uporabnosti iz šestih mesecev na šest in več let. Ko namreč dojenček zibelko preraste, je iz nje mogoče sestaviti otroško mizico z dvema stolčkoma in košaro za igrače.
Drugo večfunkcijsko pohištvo in inovacija pa je otroška posteljica, ki prav tako "raste" oziroma spreminja funkcijo z rastjo otroka. A načrti Erike Drobnič se tu niso ustavili, saj ima na področju večfunkcijskega pohištva (lahko bi mu rekli tudi trajnostno) še kar nekaj idej. Nagrade na mednarodnih sejmih (Seul, Nürnberg, Kuvajt) so potrdilo, da gre res za izvirno in dobro inovacijo.
Večnamenska zibka
Večnamenska zibka © ARO


Ideja zrasla iz potreb
Ideja se ji je porodila, ko je sama postala mama. Ima dva otroka in pri tem ne skriva, da se je prvi otrok rodil z Downovim sindromom. "Zame je vsak otrok drugačen, vsak človek je drugačen in s samo diagnozo nisem imela nobenega problema", pravi. Dodaja tudi, da je sicer njen začetek samostojne poslovne poti vnesel spremembe v družinsko življenje, a "Vse je stvar organizacije. Če se znaš organizirati, imaš za vse dovolj časa".

Zastopanost žensk - le 8%
"Ženske imamo toliko idej kot moški, le izpeljemo jih ne". Kot še ugotavlja Erika Drobnič, potrebujejo ženske večjo gotovost in gredo v to, da predstavijo inovacijo šele, ko so 100%, da je to prava inovacija za na trg.
Pridružila se je tudi Združenju aktivnih inovatorjev Slovenije, ki šteje dobrih 200 inovatorjev, ki imajo aktivne inovacije. Sicer pa je inovatorjev veliko več in tudi slovenskih inovacij je veliko. TUdi takih, ki so prinesle velike dobičke. A večina vsega tega je, kritično ugotavlja naša gostja, odšla v tujino.

Inovacija je tisto, kar "zaživi" na trgu
V Sloveniji še vedno vlada prepričanje, da je inovacijo tisto, kar razvija množica strokovnjakov deset in več let, pa čeprav na koncu vse obleži v predalu. Tako nikoli  ne povrne niti vložka, kaj šele, da bi ves ta silen razvoj prinesel dobiček.
"Edino pravo in zdravo inovacijsko okolje je gonilo napredka, ki na dolgi rok prinaša močno gospodarstvo in napredek v državi. Zahodne države to zelo dobro razumejo, v zadnjem času to zelo dobro razume tudi Kitajska, ki ima izredno dober sistem spodbujanja inovatorjev. V Sloveniji pa večina inovacij gre v tujino, tako da ima na koncu samo inovator nekaj od svojega izuma, kar je zelo narobe in žalostno, saj to pomeni, da ima nekdo v tujini delovna mesta zaradi inovacije, ki je nastala v Sloveniji."

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...