Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škofijska Karitas Koper (foto: Slovenska Karitas)
Škofijska Karitas Koper

"Ni dovolj samo dati hrano, treba je tudi prisluhniti"

Cerkev na Slovenskem | 04.10.2011, 18:40 Petra Stopar

V oddaji Karitas nam je predsednik Škofijske Karitas Celje Rok Metličar pripovedoval o boju proti revščini v Sloveniji ter se ob tem še posebej zahvalil „armadi“ prostovoljcev, ki aktivno sodelujejo po celjskih župnijskih Karitas.

Smo v novem pastoralnem letu socialne pravičnosti pod geslom Pravičnost v ljubezni, za nami pa je pastoralno leto krščanske dobrodelnosti in solidarnosti. V tem času je bilo veliko aktivnosti usmerjenih v izkoreninjenje revščine in boju proti socialni izključenosti. Poudarjali smo, da ne obstaja le materialna, ampak tudi duhovna revščina. Kot je v oddaji Karitas povedal predsednik Škofijske Karitas Celje Rok Metličar, so „geslo Nositi bremena drug drugemu v slovenski Cerkvi v minulem letu vzeli zares, da se je Cerkev tukaj znašla ravno ob pravem času kot občestvo, da je lahko priskočila v vsej naraščajoči krizi“.

V zadnjih dveh letih je bila v okviru Karitas in Teološke fakultete v Ljubljani izpeljana raziskava o revščini in socialni izključenosti v Sloveniji. Z rezultati so bili seznanjeni pastoralni delavci vseh škofij in širša javnost. Metličarja se je najbolj dotaknila anketa o tem, kako so vprašani zadovoljni z delom Karitas. „Mislim, da pozabimo – kar se v Cerkvi velikokrat zgodi – pohvaliti in se zahvaliti ljudem, ki skrito delajo, ki sicer ne računajo na te pohvale.“ Ob tem je omenil okrog 1000 prostovoljcev vseh 86 župnijskih Karitas v Celju, ki so prva vrata, na katera potrkajo prosilci in ki potrpežljivo poslušajo izpovedi ljudi v stiski ter usklajeno sodelujejo s Karitas na škofijski ravni.

V letu 2009 je pod pragom tveganja revščine živelo 11,3 odstotka prebivalcev ali približno 223.000 oseb. Če damo primer: Štiričlanska družina, torej starša in dva otroka, je morala imeti vsaj 1.246 evrov na mesec, da je bila nad pragom revščine. Na vprašanje, kako to komentira, je predsednik Škofijske Karitas spodbudil, „da bolj kot neka splošna revščina, ki bi vladala v državi, pokažemo na tiste družine ali posameznike, ki se znajdejo v nezavidljivi situaciji ravno zaradi nepravičnosti v tem smislu, da za svoje delo niso plačani“. To je tisto, za kar bi morala pravna država toliko bolj poskrbeti, je prepričan.

Škofijska Karitas Celje je lani pomagala 32.000 prejemnikom pomoči, razdelila pa je 13 ton kruha. „Človeka preprosto strese, ker da se postaviš v vrsto za kruh, moraš dati veliko skozi, da opraviš to pot,“ razmišlja Metličar. Sicer pa so porasle stiske družin z otroki in stiske starejših – obe skupini sta tudi med najbolj tveganimi.

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...