Sekularizacija zajela tudi azijske dežele

Cerkev po svetu | 04.10.2011, 15:40 Izidor Šček

S problemom sekularizacije in vprašanjem evangelizacije se spoprijema tudi Cerkev v Aziji. Prejšnji teden je v kraju Pattaya na Tajskem potekal simpozij na temo Evangelizacija v Aziji v okviru sekularizacije in fundamentalizma. Kot je ob tej priložnosti povedal indijski nadškof Thomas Menamparampil, v povezavi s sekularizacijo v azijski družbi vznikajo fundamentalizmi, ki izkoriščajo čustva in potrebe ljudi

Pojav sekularizacije in naraščanje fundamentalizma predstavljata dva večja izziva za evangelizacijo v Aziji, zato je pomembno, da azijski škofje znajo pripraviti ustrezne odgovore za razumevanje teh dveh pojavov, je izpostavil nadškof Menamparampil, sicer vodja urada za evangelizacijo pri Zvezi azijskih škofovskih konferenc, ki je simpozij na Tajskem tudi organizirala. Kot je pojasnil indijski nadškof, so udeleženci srečanja, škofi, teologi in strokovnjaki z različnih družbenih področij, želeli poglobiti in razširiti pojmovanje pojma sekularizacije po angleškem sociologu Stevu Brucu, ki pojav sekularizacije obravnava izključno na podlagi obiska cerkve s strani vernikov. To pa po Menamparampilovem prepričanju ne more biti edini kriterij. Nedvomno se sekularizacijo v Aziji zaznava predvsem med mladimi in družinami. A poleg sekularizacije v mnogih azijskih državah narašča tudi fundamentalizem. Verski fundamentalizem pa je po nadškofovih besedah najnevarnejši. K temu problemu Cerkev lahko pristopa tudi s spodbujanjem razumevanja psiholoških in družbenih motivov za njegovo širjenje.

Sicer pa so na simpoziju o sekularizaciji in evangelizaciji spregovorili tudi o pomenu dialoga med voditelji različnih verskih skupnosti, saj je dialog pomembne tudi pri ohranjanju družbenega miru in preseganju predsodkov.

Cerkev po svetu