Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ana Ovsenik (foto: ARO)
Ana Ovsenik

Od petka do petka: 1. - 7. oktober 2011

| 09.10.2011, 06:33 Matjaž Merljak

V tednu za življenje in tednu za otroka je, medtem ko je potekal svetopisemski maraton, ustavo sodišče razveljavilo poimenovanje Titova cesta v Ljubljani ter prvič obravnavalo o ustavnosti referenduma o družinskem zakoniku. Politično prizorišče so zaznamovali še interventni zakon in rebalans finančnega načrta ZZZS ter zaušnica MOL-u. Iz ZDA pa je prišla vest, da je slovensko podjetje Pipistrel za svojo inovacijo že tretjič dobilo prvo Nasino nagrado.

Svetopisemski maraton v tednu za življenje

V Cerkvi na Slovenskem je bil prvi teden v oktobru posvečen Tednu za življenje, ki ga je že 20. leto zapored pripravilo društvo Gibanje za življenje. Tokrat je bilo dogajanje oprto na svetopisemsko geslo: „Da bo moje razmišljanje vredno prejetih darov.“ Sveto mašo ob začetku tedna, posvečenega življenju, je v narodnem svetišču na Brezjah daroval župnik iz Borovnice Janez Šilar. „Vodilo letošnjega tedna za življenje izraža odkriti, vzljubiti in se zahvaliti in se veseliti neizmernih božjih darov, ki smo jih deležni. Vse to prežene črnogledost, našo grešnost. Odkriva nam smisel, namen in cilj življenja.“ V tednu za življenje so se zvrstila predavanja o tem, zakaj smo kristjani proti kontracepciji in verujemo v ljubezen ter o uporabi matičnih celic iz popkovnične krvi novorojenčka, zvrstilo se je tudi več delavnic za mlade.

V tem tednu je potekal tudi svetopisemski maraton. Vodilo četrtega maratona je bilo „Upaš? Upam!“ Na njem so prvič javno brali Sveto pismo. Svetopisemski maraton se zaključuje danes s prepevanjem in branjem psalmov pod obokom cerkve sv. Jožefa v Ljubljani.

V spominskem parku Teharje je so se minulo nedeljo spomnili žrtev med- in povojnega nasilja. Mašo je daroval celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je v pridigi dejal, da moramo ob spominu na žrtve moliti tudi za preživele in predvsem povojne rodove, za nas in rod, ki prihaja za nami. „Da bi kljub vse večji časovni oddaljenosti, spoznali resnico o naši polpretekli zgodovini in znali ločiti dobro od zla.“ V delu kulturnega programa je zbrane nagovoril Anton Drobnič, predsednik Nove slovenske zaveze. Opozoril je, da je razumevanje resnice tisto, kar nam pomaga pri razumevanju sedanjega stanja in pravilnem odločanju o prihodnosti.

Od Titove ceste do stadiona Stožice

V tednu, ko se je poslovilo še indijsko poletje in je po koledarski tudi v naravi nastopila jesen, so ponovno zaživela visokošolska središča. Minister za visoko šolstvo Igor Lukšič je študentke in študente v novo akademsko leto pospremil z besedami, da to tako imenovano najlepše obdobje v življenju predstavlja veliko mero odgovornosti. „Odgovornost do znanja in izkušenj generacij, ki se nam posredujejo na univerzah. Pomeni tudi možnost, da oplemenitimo lastno znanje. To pa ni le prebiranje knjig, temveč pomeni tudi graditi lastno identiteto, predvsem pa odgovornost za skupnost.“ Prag visokošolskih ustanov je prvič prestopilo 14 tisoč 400 brucev. Tem, predvsem pa dobrim 30 študentom prvega letnika Teološke fakultete je dekan Stanko Gerjolj zaželel, da bi študijska leta dobro izkoristili. „Svetoval sem jim, da že med študijem začnejo aktivno uveljavljati na področju, ki ga študirajo in se tako pripravljajo na obdobje po študiju.

Pripravljajo se tudi politične stranke, in sicer na predvolilno kampanjo. Čeprav se ta uradno še ni začela, se že vrstijo številne obljube, s katerimi politiki želijo volivce potegniti na svojo stran. Med njimi so tudi nekatera nova gibanja, a trenutno najbolje kaže Janševi SDS, ki ji po anketi Centra za raziskovanje javnega mnenja kaže 16 odstotkov glasov. A prvak SDS Janez Janša je kljub temu previden. „Te volitve še niso odločene. Volitve so odločene, ko se preštejejo glasovi. Lahko bo rezultat predčasnih volitev tak, da bomo ponovno dobili koalicijo, ki jo zdaj napoveduje Pahor. Ta koalicija je že bila in če jo bodo ljudje izvolili, potem se morajo pripraviti na naslednja leta drsenja v grški scenarij.“ V pogovoru za Radio Ognjišče je Janša še dejal, da ne vidi možnosti za veliko koalicijo.

Še preden se bo sestavljal nov državni zbor in oblikovala nova koalicija, ki bo v prihodnje krojila slovensko usodo, mora Pahorjeva vlada urediti še nekaj tekočih poslov. A zdi se, da je teh vse manj. Čeprav si je zadala izpeljati vsaj interventni zakon, sta jo pri tem zatrli tudi še edini koalicijski stranki SD in LDS. Gre za zakon, s katerim bi tudi v prihodnjem letu ostale zamrznjene plače v javnem sektorju, pokojnine in socialni transferi posameznikom in gospodinjstvom. Tega je vlada pripravila že prejšnji teden, a ga je želela najprej uskladiti s socialnimi partnerji, kar ji seveda ni uspelo. Zato ga je kot takega poslala v državni zbor, a ga že kolegij predsednika državnega zbora ni potrdil. Tako se bo s tem ukvarjala prihodnja vlada.

Med tekočimi posli je Pahorjeva vlada zavrnila rebalans finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Razlogi? „Neupoštevanje usmeritev in sklepov vlade ter struktura samega rejse s tem spet dvignil precej prahu. Najprej so se seveda oglasili iz Zavoda, kateremu je vlada naložila pripravo novega rebalansa. V zavodu opozarjajo, da to ni možno in hkrati pozivajo, da obstaja možnost, da bo imel zavod konec leta 55 milijonov evrov obveznosti brez kritja. Prvi mož Samo Fakin še opozarja, da bo pri izplačilu plač v bolnišnicah verjetno prišlo do zamika, ker nimajo denarja, da bi 10. decembra zbrali sredstva, potrebna za plače. Najslabše možne posledice pa se bodo najverjetneje zgodile v prihodnjem letu, ko bo zmanjkalo denarja za materialne stroške. Na spor, ki je nastal med vlado in zavodom, se odzval tudi Ekonomsko-socialni svet, ki je vladi predlagal ponoven razmislek o rebalansu.

Mestna občina Ljubljana z Zoranom Jankovičem na čelu – ki se, mimogrede, še ni zjasnil, ali se bo potegoval za poslanski sedež – je minuli teden dobila dve zaušnici. Številka ena je Titova cesta. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da je poimenovanje ulice po Josipu Brozu Titu protiustavno. Sodniki so sporočili, da ime Tito, ki je bil dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim, zato je ponovno uvedbo ulice mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu, je odločilo Ustavno sodišče. Zgodovinar Stane Granda je nad odločitvijo bil glede na sestavo ustavnega sodišča presenečen. Novica je sicer po njegovih besedah izjemna, a posebnih razlogov za veselje po njegovem ni. „Žalostno je, da je slovenska družba potrebovala 20 let, da je prišla do tega, kar je uradno znano že več desetletij. To bi se moralo zgoditi že prej.“ Predsednik Mlade Slovenije, ki je bila že vseskozi kritična do uvedbe Titove ceste, Jernej Vrtovec je dejal, da je odločitev ustavnega sodišča lahko v velik razmislek drugim slovenskim občinam, ki imajo še vedno ulice in trge poimenovane po Titu.

Zaušnica Jankoviću številka dve je športni park Stožice oz. Arena Triglav, kakršno je zdaj uradno ime. Zaradi napak v razpisni vlogi bo morala namreč Mestna občina Ljubljana ministrstvu za šolstvo in šport vrniti skoraj dva od dobrih devet milijonov evrov, ki jih je prejela za dokončanje športnega parka. MOL je namreč v prijavi na razpis za sofinanciranje stadiona Stožice napačno navedel število diskontnega eksponenta, ki upravičuje višino stroškov, in prijavila tudi dela, za katera je vložila terjatev do podjetja SCT zaradi neustreznosti nekaterih del.

V tednu otroka, ki je letos potekal pod geslom „Pojdiva s knjigo v svet“, so ustavni sodniki prvič obravnavali tudi o pravici državljanov, da se izrečemo o družinskem zakoniku. Vendar odločitve še niso sprejeli. Izdali so le sklep, da bodo državni zbor pozvali, naj se dodatno izjasni o navedbah, ki so jih na ustavnem sodišču dobili od pobudnikov referenduma. Vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je namreč dan pred tem vložil svojo strokovno in pravno argumentacijo, ki dokazuje, da bi bil referendum o družinskem zakoniku ustaven. „Ko si boste prebrali našo argumentacijo, boste ugotovili, da je argumentacija državnega zbora, tako kot smo ves čas govorili, na zelo trhlih nogah. Menimo, da bo imelo ustavno sodišče na podlagi naše argumentacije zelo lahko delo, da bo odločilo, da je družinski referendum ne samo dopusten ampak potreben.“ „Ustavno sodišče si bo o zadevi odločiti v razumnem roku, ampak seveda na podlagi ustreznega obravnavanja vseh argumentov,“ je povedal generalni tajnik sodišča Erik Kerševan.

Pipistrel tretjič zapored navdušil Naso

Ajdovska letalska družba Pipistrel je ponovno zmagovalka tekmovanja Nase za energetsko najbolj učinkovito letalo. To je že tretja zmaga zapored. Na razglasitvi zmagovalca v Kaliforniji so Pipistrelu podelili ček za 1,3 milijona dolarjev. Direktor podjetja Ivo Boscarol se zmage veseli, v nagradni sklad za novo tekmovanje pa je namenil 100 tisoč dolarjev. „Srečen sem, da smo dokazali, da je letenje z električno energijo lahko enakovredno letenju na fosilna goriva. Upam, da bomo na tem področju v prihodnjih letih tudi na račun te zmage lahko nekaj naredili tudi za ohranjanje naše atmosfere. Del naše nagrade smo namenili v nagradni sklad, da bi v prihodnjih letih razvili tudi električno nadzvočno letalo.“ Pipistrel je za letalo, ki bo imelo vgrajen sistem s priznanjem Nase, dobil že pred izdelavo veliko prednaročil. Boscarol verjame, da bo v prihodnosti mogoča tudi serijska izdelava teh letal.

Na 50. Linhartovem srečanju v Postojni je jubilejno nagrado matiček za najboljšo predstavo v celoti prejelo Šentjakobsko gledališče v Ljubljani, in sicer za predstavo Mali diktator režiserke Tijane Zinajić in dramaturga Andreja Jakliča.

Šport

Rokometašice Krima-Mercatorja so novo sezono Lige prvakinj začele obetavno. Za uvod je v Koprivnici sicer po težkem in dokaj enakovrednem dvoboju padla Podravka. Selektor Tone Tiselj sicer previdno opozarja, da ena zmaga še ne pomeni nič.
Prvi letošnji superpokal Slovenije so osvojili košarkarji Krke, ki so v Rogaški Slatni z 80:72 nadigrali Union Olimpijo. „To je zelo lepo popotnica. Vsi vemo, kaj smo osvojili v lanski sezoni in to se je ponovilo, spet smo osvojili superpokal. Upam, da bomo šli samo še navzgor in ponovili uspehe lanskega leta,“ je po tekmi dejal košarkar Krke Edo Murič.

Mina Makarovič še naprej žanje uspehe. Izjemno formo je najboljša slovenska športna plezalka prejšnji konec tedna pokazala v belgijskem Puursu, kjer je ponovno nastopila na zmagovalni oder. Markovičeva se v finalu na steni velikanki sicer ni dotaknila vrha smeri, je pa osvojila tretje mesto in ohranila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Z uspehi nadaljuje tudi Katarina Srebotnik. Na močnem teniškem turnirju WTA v Pekingu je v paru s Čehinjo Kveto Peschke napredovala v polfinale, v katerem se bo merila s kazahstansko kombinacijo King/Švedova. V kitajski prestolnici je sicer v konkurenci dvojic nastopila še Andreja Klepač, a je izpadla v osmini finala. V posamični konkurenci sta se preskusila tudi Polona Hercog in Grega Žemlja.

V Pekingu se te dni potijo tudi kolesarji. Slovenske barve zastopa Janez Brajkovič, ki si želi uvrstitve med prvih deset. To je sicer ena njegovih zadnjih tekem za ekipo RadioShacka, saj prihodnje leto prestopa v Astano, kateri se je že septembra pridružil slovenski sprinter Borut Božič. Njun športni direktor bo Gorazd Štangelj.

V petek se je v Tokiu začelo 43. svetovno prvenstvo v gimnastiki, ki velja za glavno sito za nastop na olimpijskih igrah v Londonu prihodnje leto. Na Japonskem nastopa tudi devetčlanska slovenska odprav na čelu z Adelo Šajn, Mitjo Petkovškom in Sašem Bertoncljem. Olimpijski nastopi so glavni cilj slovenske vrste.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.