Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

43. romanje v Einsiedeln

| 04.10.2011, 06:09 Matjaž Merljak

V znanem švicarskem Marijinem romarskem središču Einsiedeln je na Slomškovo nedeljo, 25. septembra 2011, potekalo tradicionalno romanje tamkaj živečih rojakov. Udeležilo se ga je več sto Slovencev in drugih vernikov, slovesna maša v romarski cerkvi se je zaključila s petimi litanijami pred Marijino milostno podobo. Romanje je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Prišli so predvsem tisti rojaki, ki živijo v Švici, pa tudi iz Avstrije in Liechtensteina. Škof Jamnik je ob tem dejal, da so "Slovenci lepo povezani med seboj. Slovenski duhovnik, David Taljat, ki vodi misijo, opravlja izredno, veliko in pomembno delo. Lepo sodeluje s škofom v Thuru in z drugimi duhovniki, ki delujejo v Švici."

V Švici je vse več katoličanov, ki se preselijo iz Nemčije in Avstrije, tako da ima katoliška Cerkev v novih razmerah posebno mesto. Tudi delovanje slovenske misije in župnika Taljata kaže na nove razmere in načine dela. Združuje ekonomsko migracijo, ki se je preselila pred desetletji, z novimi priseljenci, ki prihajajo študirat ali na delo. Obiskuje jih po vseh kantonih in ima v skupnostih slovenske svete maše.

Škof Anton Jamnik se je v nedeljo zvečer srečal z ožjimi sodelavci župnika Davida Taljata, ki so predstavili razmere v Švici. Kot je povedal, župnik Taljat veliko obiskuje bolnike, družine in mlade, kar zahteva veliko truda in potovanj.

V pogovoru so spregovorili tudi o nadškofu Alojziju Šuštarju, ki je v Švici živel 27 let. Švicarji in Slovenci ga spoštujejo kot velikega človeka. Pomembna so tudi njegova prizadevanja pri slovenski osamosvojitvi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.