Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Alen Salihović (foto: ARO)
Alen Salihović | (foto: ARO)

Od petka do petka: 23. - 30. september 2011

| 02.10.2011, 06:21 Matjaž Merljak

43. teden v letu 2011 je poleg razglasitve Drinskih mučenk za blažene in Slomškove nedelje zaznamovala še napoved predsednika države Danila Türka o razpustu parlamenta in predčasnih volitvah ter primer Patria. Novica, ki je skoraj da ni prezrl noben državljan, pa je bila smrt godca vseh godcev Lojzeta Slaka.

Blaženi Slomšek in blažene Drinske mučenke, prosite za nas!

Sveti oče Benedikt XVI. po goreči želji kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskega nadškofa in drugih bratov v škofovski službi ter mnogih vernikov, in potem, ko smo slišali za mnenje Kongregacije za zadeve svetnikov, z apostolsko oblastjo dovoljuje,da se pet božjih služabnic iz Družbe Hčera Božje ljubezni poznane pod imenom Drinske mučenke: s. M. Jula Ivanišević, s. M. Berchmana Leidenix, s. M. Krizina Bojanc, s. M. Antonija Fabjan in s. M. Bernadeta Banja, od sedaj imenujejo blažene in se njihov god obhaja na krajih in po ustaljenih pravnih predpisih vsako leto 15. decembra na dan njihovega rojstva za nebo,“ s temi besedami je na god bl. Antona Martina Slomška, 24. septembra prefekt kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato v Sarajevu razglasil nove blažene, med katerimi sta tudi dve Slovenki iz Dolenjskega konca - sestra Antonija iz župnije Hinje in sestra Krizina iz župnije Šmarjeta.

Blažene sestre Jula iz Hrvaške, Berchmana iz Avstrije, Slovenki Krizina in Antonija ter madžarska Hrvatica Bernadeta so na Palah v Bosni in Hercegovini skrbele za otroke različnih ver in narodnosti in negovale bolnike. Njihov samostan je med drugo svetovno vojno služil za pribežališče vseh pomoči potrebnih. Decembra 1941 so samostan napadli četniki, ga požgali, sestre pa nasilno odvedli v Goražde. Tam so jih nato skušali posiliti, a se niso pustile in so se skušale rešiti s skokom skozi okno. Na koncu so jih četniki pokončali z noži, njihova trupla pa vrgli v reko Drino - zato jih imenujemo tudi Drinske mučenke. Zahvala sveta maša za njihovo beatifikacijo bo tudi v Sloveniji in sicer 22. oktobra v župniji Žužemberk.

Sicer pa je sobota minila v znamenju praznovanja godu bl. Antona Marina Slomška. Posebej slovesno je bilo v nedeljo, na t. i. Slomškovo nedeljo. Problemi sekularizirane zahodne družbe, kjer smo v polnem intelektualnem in etičnem relativizmu, kar ima kot posledice prezir človekovega dostojanstva, nespoštovanje življenja in krizo družine, so tudi problemi slovenskega naroda, je na osrednji slovesnosti ob Slomškovi nedelji pri sv. Jožefu v Celju poudaril kardinal Franc Rode „Vemo, kakšen vpliv ima danes v demokratičnih deželah parlament kot zakonodajno telo. Žal v naših političnih krogih prevladuje moralni relativizem, ki ni samo nevtralen, ampak pogosto naravnost nasproten krščanstvu. To stanje jasno narekuje potrebo po novem političnem rodu, po katoliškem laikatu, ki bo sposoben braniti vrednote krščanske civilizacije v politični areni, se soočati s pozicijami neverujočih na področju kulture, biti navzoč v svetu medijev in vpliven v šolstvu. Evropska unija se ne bi znašla pred zavoro, ki je preprečila priznanje krščanskih korenin njene kulture, ko bi imela ljudi z moralnim in političnim ugledom kot so bili njeni ustanovitelji: Adenauer, Schuman in De Gasperi.“

In še: Boj za materni jezik se danes zastavlja drugače kot v Slomškovem času, nevarnosti prihajajo od drugod in so drugačne narave. „Predvsem pa nam je Slomšek s svojo gorečnostjo in s svojim neutrudnim delom vzor bojevnika za vero in Cerkev. V tem smislu nas skupaj s papežem z Janezom Pavlom II. in papežem Benediktom XVI. poziva k zavzetemu delu za novo evangelizacijo slovenskega naroda. Prav to je ena od poglavitnih nalog Cerkve na Slovenskem v tem zgodovinskem trenutku.“

Letošnja Slomškova nedelja je bila povezana s 160-letnico dveh Slomškovih ustanov - Mohorjeve družbe ter bratovščine Apostolstva sv. Cirila in Metoda. Najpomembnejša zasluga škofa Slomška, ki se je rodil novembra 1800 na Slomu v Ponikvi, je prenos škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Maribor in preureditev škofijskih meja. Slovence na Štajerskem je združil v enotno škofijo, s čimer je zajezil potujčevanje. Papež Janez Pavel II. ga je za blaženega razglasil 19. septembra v Mariboru.

Prvič v zgodovini države na predčasne volitve

Medtem, ko v Sloveniji za ta letni čas vladajo precej nenavadne temperature, tam do 25 stopinj in ko se vinogradniki ter kmetje veselijo svojih pridelkov, je vse bolj vroče tudi v političnem prostoru. Po enotedenskem ugibanju ali bo predsednik države Danilo Türk predlagal mandatarja, je bilo v sredo jasno - razpust parlamenta bo 21. oktobra, predčasne volitve pa 4. decembra. „Pri odločitvi sem upošteval tudi potrebo, da državni zbor zaključi svoje delo v sedanjem sklicu in da se predčasne volitve izvedejo v primerno zgodnjem terminu.“

In tako se je začela predvolilna tekma, ob tem pa odprta vprašanja, kakšne so pristojnosti vlade, ki opravlja tekoče posle in kakšne so pristojnosti parlamenta po tem, ko ga predsednik razpusti. O tem so deljena mnenja, spet nekateri pravniki poudarjajo, da lahko delo opravlja nemoteno, drugi pa da le tekoče posle in nujne zadeve. Podobna razprava je bila pri tem, katerega naloge lahko tako imenovana vlada, ki opravlja tekoče posle. „Ta vlada ne more sprejemati nobenih programskih zadev in tudi ne more predlagati posebnih sistemskih zakonov,“ je za naš radio povedal pravnik dr. Tone Jerovšek.

Veselje, da bo v Sloveniji le prišlo do predčasnih volitev so izrazili tako-rekoč v vseh političnih strankah - naj si bodo v ali izven parlamenta. Za SDS je odločitev za predčasne volitve edina mogoča, v SD poudarjajo, da bo dovolj časa za predstavitev programov volivcem, razpust parlamenta je razumljiv tudi za LDS, Zares in SLS. Presenečeni nad datumom predčasnih volitev so le v SNS. „Glede na to, kako se razporedi konstitutivna seja, se ta razporedi na božični in novoletni čas, kar je slabo,“ je dejal predsednik Zmago Jelinčič.

Politične stranke so se tako začele pripravljati na predčasne volitve. Večina poudarja, da so pripravljeni in da bodo poskušali s svojimi programi prepričati volivce. Politični analitiki pa že poudarjajo, da bo šlo v predvolilni tekmi za politični kanibalizem in spremembe na oblasti. Na to je za oddajo spoznanje več predsodek manj opozoril tudi komentator Janez Juhant, ki vidi novo vlado s strankama SDS in NSi „in morda še SLS, če ne bo preveč navezana na svoja pretekla bremena.“ „Če se ne bo zgodilo, da bi spremenili neke korenite temelje, potem bomo capljali na istem mestu,“ je dejal.

Plače javnih uslužbencev bodo zamrznjene

Vlada, ki opravlja tekoče posle pa se kljub temu sestaja na rednih in dopisnih sejah, kjer potrjuje in ureja zakone, vse dokler še ima mandat. Tako je minuli teden sprejela Zakon o interventnih ukrepih, ki posega na področje zaposlovanja v javnem sektorju ter usklajevanje socialnih transferjev in pokojnin. „Podaljšanje interventnih ukrepov v leto 2012 se med drugim nanaša na transferje posameznikom in gospodinjstvom, ki se v prihodnjem letu ne bi uskladili z inflacijo,“ je pojasnil minister Franc Križanič. Prav tako se ne bi uskladile pokojnine in drugi prejemki, pri čemer Križanič opozarja, da se tudi zmanjšali ne bi. Kljub temu pa se bo po predlogu zvišal minimalni dohodek oziroma denarno nadomestilo, in sicer z 230 na 260 evrov. Osnovni predlog je sicer predvideval zvišanje denarnega nadomestila na 280 evrov, a se je vlada odločila za nekoliko nižji znesek. Kar se tiče plač javnih uslužbencev, se te v letu 2012 prav tako ne bodo uskladile z inflacijo, regres pa ostaja v enaki višini kot letos, torej 692 evrov. Za funkcionarje bo tudi v prihodnjem letu veljalo štiriodstotno znižanje plač, prav tako bodo v prihodnjem letu še vedno zamrznjena napredovanja uslužbencev v javnem sektorju.

Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o javnih financah, s katerim uvaja zgornjo mejo zadolževanja države. Ta znaša 48 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Znižali bonitetne ocene sedmim slovenskim bankam

Bonitetna hiša Fitch je znižala bonitetne ocene sedmih slovenskih bank. Še pred tem je znižala tudi bonitetno oceno Slovenije za eno stopnjo na AA-, in sicer zaradi zaskrbljenosti nad stanjem slovenskih bank. Tako so si nižje bonitetne ocene prislužile Nova Ljubljanska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Abanka Vipa, Gorenjska banka, Banka Celje, Probanka in Banka Koper. Fitch ob tem opozarja na težave v slovenskem bančnem sektorju. Delež slabih posojil je konec prvega letošnjega polletja znašal 14,8 odstotka, banke pa imajo oblikovanih le malo rezervacij. Močno so odvisne od tujega financiranja, vprašanje pa je, ali jim bo Slovenija v pravem času pripravljena zagotoviti potrebno pomoč.

Patria, Patria, Patria, ....

Teden pa ni minil brez primera Patria. Potem, ko bi se morala jutri nadaljevati glavna obravnava v zadevi Patria, ki je bila sprva razpisana za 3. in 10. oktober, je zaradi odločanja o predlogu zagovornikov obtoženih za izločitev dokazov preložena na 17. oktober. To je potrdil odvetnik Janeza Janše Franci Matoz. Meni, da odločitev kaže, da je predlog za izločitev dokazov utemeljen. Sicer pa se je v četrtek s Patrio ukvarjala tudi državnozborska komisija, ki preiskuje ozadje afere. Zaslišala je nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Drago Kos, njegovega brata Milana Kosa in nekdanjega pomočnika poveljnika specialne brigade Moris Darka Njavra. Ta je razložil, da je njegova edina povezava s Patrio ta, da je od uslužbencev Patrie, ki so delovali v Sloveniji, prejel vizitke, ki jih je nato na sestanku s Sistemsko tehniko predal predsedniku uprave skupine Viator & Vektor Zdenku Pavčku. Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pa je pojasnil, da so prijavo o sumu korupcije v zvezi s Patrio podali v LDS.

Da obtožni predlog v primeru Patria stoji na trhlih temeljih pa so opozorili nekateri pravniki. Marko Bošnjak in Matej Avbelj sta prepričana, da dokazi, zbrani na Finskem, v sojenju v aferi ne bodo mogli biti uporabljeni, če so bili pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic. Nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Lovro Šturm, pa je za naš radio še poudaril. „Vsa ta gradiva so na trhlih nogah. In zadeva bi morala pasti na sodišču tudi zaradi neujemanja opredelitve očitkov v obtožnem predlogu in tega kar je zapisano v slovenskem kazenskem zakoniku.“

Šturm je tudi prepričan, da oprostilna sodba v primeru Patria ne bi pomenila neuspeha za pravosodni sitem, ampak bi „utrdila zaupanje v slovenski pravni sistem in da utrdila zaupanje v pravno državo.“

Umrl je Lojze Slak

Slovenijo v četrtek presenetila novica, da nas je v 80. letu starosti zapustil godec vseh godcev, legenda slovenske narodnozabavne glasbe Lojze Slak.

Slak je kot glasbeni samouk igral diatonično harmoniko. Njemu in njegovemu ansamblu gre pripisati zasluge za to, da je slovenska narodnozabavna glasba postala znana tudi v mednarodnem prostoru. V zadnjih letih se je Slak s svojimi nepričakovanimi potezami in koncertnimi nastopi skušal približal tudi mlajšim poslušalcem, ki za narodnozabavno glasbo niso imeli posluha. Slak je znan tudi po tem, da je izpopolnil diatonično harmoniko s šestim gumbom za igranje basov in "Slakovim" gumbom za desno roko. Njegove skladbe, med katerimi je več ponarodelih - Kadar pa mim' hiš'ce grem, Svatje že vriskajo, Raj pod Triglavom, Srečno, mlada Slovenija, Mama, Čebelar - so izšle na več kot 100 zvočnih posnetkih.

V Celovcu je bila v torek proslava ob 160-letnici ustanovitve Mohorjeve s podelitvijo Slomškovih priznanj. Od ustanovitve leta 1851 je Mohorjeva družba izdala že več ko 25 milijonov knjig, svojemu izobraževalnemu poslanstvu pa ostaja zvesta, so poudarili na slavju ob 160-letnici njenega delovanja v Celovcu. Najstarejša ustanova Slovencev na avstrijskem Koroškem in obenem najstarejša slovenska založba je odprla tudi novi prireditveni center.

Šport

Nogometaši Maribora so v drugem krogu evropske lige (skupina H) pred domačimi gledalci izgubili proti angleškemu Birmingham Cityju z 1:2. Mariborčani bodo naslednjo tekmo v tem tekmovanju igrali 20. oktobra, ko bodo v Ljudskem vrtu gostili portugalsko Brago.

Nogometaši Hita Gorice so v 12. krogu 1. slovenske nogometne lige premagali ljubljansko Olimpijo z 2:1, Domžale so z 2:0 doma ugnale Triglav Gorenjsko, lendavska Nafta in Mura 05 pa sta se razšli z remijem 2:2.

Primož Kozmus, olimpijski zmagovalec, je na atletskem mitingu v domačih Brežicah zmagal v metu kladiva z 72,63 m in bil ob koncu sezone razumljivo daleč od svojih najboljših izidov. Drugi je bil Wagner Domingos iz Brazilije, med atletinjami pa je bila v metu kladiva najboljša domačinka Barbara Špiler, mladinska svetovna prvakinja.

S tekmama zadnjega kroga se je na Ptuju in v Slovenski Bistrici končal kvalifikacijski turnir reprezentanc do 19 let za nastop na evropskem prvenstvu 2012. Slovenija je bila uspešna, saj se je uvrstila v nadaljevanje kvalifikacij, v ponedeljek je v Slovenski Bistrici za konec premagala še Wales s 3:2.

Mitja Petkovšek je v finalu na bradlji na Šalamunovem memorialu, svetovnem pokalu v športni gimnastiki uspešno opravil generalko za svetovno prvenstvo. Za finalni nastop je prejel 15,150 točke in zasedel drugo mesto za Kitajcem Wang Guanyinom. Medtem pa je telovadka Adela Šajn pobrala dve kolajni; tretja je bila na gredi in parterju. Izkazal se je tudi Alen Dimic v finalu droga, ki je zasedel peto mesto.

Mariborski mestni svet je sprejel osnovno dokumentacijo za objekte, ki jih v Mariboru načrtujejo za potrebe zimske univerzijade leta 2013. Po besedah predsednika organizacijskega odbora univerzijade Toneta Vogrinca bi se to moralo sprejemati že pred leti in če se zadeve zdaj ne bodo pospešile, ne izključuje možnosti odpovedi univerzijade.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.