Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

758. številka Novega glasa

| 01.10.2011, 10:35 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 29. septembra, je namenjena obisku lepe skupine dijakov iz Nove Gorice, ki so jih po sledovih slovenstva v Gorici v Italiji vodili profesorji. V tem tednu je z zanimivimi aktualnimi prispevki o šolstvu, mladih, ljubezni, odvisnostih in še čem izšla tudi priloga Bodi človek.

Zapis pod osrednjo fotografijo obravnava srečanje, ki je bilo prejšnji teden na sedežu slovenskih zborov v Devinu pri Trstu: zasedanje je priredil deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, da bi s slovenskimi izvoljenimi predstavniki in političnimi upravitelji razpravljali o varčevalnih ukrepih italijanske vlade. Ti so namreč usmerjeni v racionalizacijo, ponekod tudi v ukinjanje krajevnih javnih uprav, kar bi močno prizadelo neposredno nit med slovensko narodno skupnostjo in upravljanjem področja, na katerem je manjšina naseljena.

Naslovnica 758. številke Novega glasa
Naslovnica 758. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas
Uvodnik izpod peresa tržaškega časnikarja Igorja Gregorija je posvečen razmišljanju o razmerju med krivdo in sramoto: kaže, da ima italijanski vladni predsednik dokaj oseben odnos do obeh pojmov, ki ju je oblikoval po svoji meri in početjih. Na drugi strani je poročilo o drugem deželnem kongresu Mladih Slovenske skupnosti. Na tretji strani je daljše poročilo s komentarjem o papeževem pastoralnem obisku na rodnih nemških tleh, ki ga je napisal g. Zvone Štrubelj. Na verskih straneh je članek o g. Antonu Žužku, župniku na Katinari v Trstu, ki je prerano umrl prejšnji teden. Goriška kronika poroča o uspeli prireditvi Obmejni okusi, na kateri je bila letos slovenska prisotnost kar potrojena, poleg tega pa je goriška občinska uprava kot osrednji organizator prvič povabila k sodelovanju šest občin iz bližnje Slovenije kar je znatno pripomoglo k razširitvi praznika, ki naj bi ga naslednje leto “prekrstili” v Okuse brez meja. Na goriški strani je tudi članek o razstavi del največje slovenske grafične umetnice, Adriane Maraž, ki so jo – v okviru Kogojevih dnevov – odprli v Kulturnem centru Lojze Bratuž in bo na ogled do 22. oktobra. Tržaške strani prinašajo v branje zapis o novi knjigi Aleksija Pregarca: gre za zbornik poezij, v katerem je ricmanjski pesnik zaobjel dolgo obdobje svojega besednega snovanja; na drugi tržaški strani je članek o predstavitvi novih projektov, ki jih je Slovenski raziskovalni inštitut predstavil ob Evropski noči raziskovalcev.

Na slovenski strani je kot običajno pogled v osrednje tedenske dogodke v matični domovini. Poleg običajnih mnenj, rubrik in potopisnih zapisov je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen zamejskemu košarkarskemu gibanju.

V tem tednu je z zanimivimi aktualnimi prispevki o šolstvu, mladih, ljubezni, odvisnostih in še čem izšla tudi priloga Bodi človek, ki jo pripravljajo štirje mlajši primorski duhovniki s pomočjo sodelavcev. Branja je za vse okuse!

Naslovnica četrte priloge Bodi človek
Naslovnica četrte priloge Bodi človek © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.