Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sebastjan Erlah (foto: ARO)
Sebastjan Erlah

Od petka do petka: 16. - 23. september 2011

| 25.09.2011, 05:33 Matjaž Merljak

Padec vlade Boruta Pahorja, znižanje bonitetne ocene Sloveniji za eno točko, dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke in Adrie Airways ter beatifikacija Drinskih mučenk so glavne teme, ki so zaznamovale pretekli teden.

Cerkev

Slovenci se v molitvi lahko zdaj tudi uradno zatekamo k rojakinjama sestri Krizini Bojanc in sestri Antoniji Fabjan. Sta namreč dve od petih drinskih mučenk, ki so včeraj dosegle čast oltarja. Novi blaženi prihajata iz novomeške škofije, prva iz Šmarjete, druga iz Hinj. Novomeški ordinarij škof Andrej Glavan je dejal, da so beatifikacije za škofijo spodbuda.

Glavan upa tudi, da bosta zgleda obeh slovenskih drinskih mučenk spomnila širšo javnost, koliko dobrega so redovnice do zdaj naredile na vseh področjih in kako je bila Slovenija že v minulih stoletjih odprta za širši svet in povezana z Evropo. Zahvalna sveta maša za beatifikacijo Drinskih mučenk bo v soboto, 22. oktobra, ob 10. uri v Žužemberku.

Minuli vikend je ponovno oživelo dvorišče samostana v Stični. Tam so se zbrali mladi in vsi, ki želijo pričevati živo vero. Na največjem katoliškem festivalu mladih pri nas se je letos zbralo osem tisoč ljudi. Geslo festivala je bilo „Ne bi me iskal, če me ne bi že našel.“ Vrhunec festivala je bilo slovesno bogoslužje, ki ga je vodil apostolski nuncij v Sloveniji Julius Janusz. Vernike je po evangeliju nagovoril vrhovni predstojnik salezijancev Pascual Chavez. Mlade je spomnil, da je festival v Stični izraz njihove zavzetosti za iskanje smisla življenja in izvira veselja. Poudaril je, da Bog ni grožnja sreči, ampak njen izvir. Kot je povedal, je Bog najvišjo potrditev za to dal s podaritvijo svojega Sina, da bi po veri vanj imeli večno življenje. Chavez je zbranim še zaupal, da bodo v Kristusu našli tisto luč in moč, da se bodo lahko z zaupanjem in pogumom soočili z izzivi življenja.

Ob nedelji svetniških kandidatov ljubljanske metropolije je v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku potekala slovesnost. V ospredju letošnjega praznovanja je bil salezijanski duhovnik in misijonar Božji služabnik Andrej Majcen. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, homilijo pa je imel novomeški škof Andrej Glavan. Slovesnosti so se udeležili še vrhovni predstojnik salezijancev Pascual Chavez, beograjski nadškof Stanislav Hočevar, upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran in murskosoboški škof Peter Štumpf. Somaševalo je 63 duhovnikov. Škof Glavan je v pridigi orisal lik Božjega služabnika Majcna, ki je deloval na Kitajskem in v Vietnamu: „Tam ga še danes častijo kot misijonsko legendo. Imajo ga za patriarha, ustanovitelja vietnamskih salezijancev in nič manj kot za vietnamskega don Boska. Preživel in uspešno delal je lahko le, ker je skoraj slepo zaupal v varstvo Marije Pomočnice. Kljub temu je leta 1966 doživel še tretji izgon in se kot zadnji tuji misijonar poslovil od Vietnama.“ Po maši je bila v cerkvi še slavnostna akademija, na kateri so postulatorji procesov za beatifikacijo predstavili stanje posameznih postopkov. Poleg postopka za Majcna še postopek za škofe Barago, Gnidovca in Vovka.

Politika

Vlada premiera Boruta Pahorja je predčasno končala svoj mandat. To je že tretja vlada, ki je dočakala takšno usodo v zgodovini samostojne Slovenije. Državni zbor je namreč v torek s 36-imi glasovi za in 51-imi proti zavrnil listo novih kandidatov za izpraznjena ministrska mesta. Ker je Pahor na listo vezal zaupnico, je s tem vlada padla. Izid glasovanja je bil sicer pričakovan, saj se je že na začetku razprave vedelo, da ima Pahor malo podpore. Podprli so ga vsi poslanci SD-ja in LDS-a ter nepovezani poslanci Alojz Posedel, Vili Trofenik in Franc Žnidaršič. Proti so bili v SDS, SLS, SNS, DeSUS in šest poslancev Zares-a. Pri slednjih se je en poslanec vzdržal. Nepovezana poslanca Andrej Magajna in Vili Rezman se glasovanja nista udeležila. Pahor je po glasovanju povedal, da je vse svoje odločitve kot predsednik vlade sprejemal po svoji vesti in prepričanju, da domovini služi po najboljših močeh.
Prvi mož opozicije in največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je po izglasovani nezaupnici dejal, da je to pomemben korak k iskanju rešitev za prihodnji razvoj države. Nezaupnico so pozdravili tudi v zunajparlamentarni Novi Sloveniji. Poudarjajo, da naša država potrebuje močno vlado, s trdno večino v državnem zboru, ki bo sposobna izpeljati ključne reforme. Zaradi padca vlade se je iz New Yorka, kjer je potekalo zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, predčasno vrnil predsednik republike Danilo Türk. Z odhajajočim predsednikom vlade Pahorjem in predsednikom Državnega zbora Ljubom Germičem se je pogovarjal o razmerah, v katerih se je znašla država po padcu vlade in o tem, kako naprej. Türk bo jutri na pogovor povabil še vodje poslanskih skupin in predstavnike parlamentarnih strank. Kot je znano, ima predsednik republike pristojnost, da razpusti parlament in razpiše predčasne volitve, če poslanke in poslanci v 30 dneh od izglasovane nezaupnice ne izvoli novega mandatarja, lahko pa tudi sam predlaga kandidata za novega predsednika vlade. O pozitivnosti nezaupnice za slovensko gospodarstvo, če se z njo odpira pot do nove vlade, ki bo dejavno izvajala reforme, se strinjajo tudi ekonomisti.

Politične stranke pa se medtem že pripravljajo na morebitne predčasne volitve. Izvršni odbor stranke DeSUS je tako že razpravljal o političnih razmerah in volilnem programu stranke. Na vse bolj verjetne predčasne volitve nameravajo s programom, ki vsebuje zlasti odgovore na pereče probleme glede gospodarstva, javnih financ in javnega premoženja. Da bo potrebno nujno zagristi v reforme pa so se na okrogli mizi v sklopu socialne akademije strinjali predsedniki SDS, NSi in SLS. Predsednica NSi Ljudmila Novak je povedala, da bo v prihodnje potrebno večje sodelovanje med vlado, opozicijo in socialnimi partnerji. Po njenem je to ključ za uspešno vodenje države in uspešno okrevanje po posledicah svetovne ekonomske krize. Predsednik odbora za razvoj v strokovnem svetu SDS Žiga Turk je prepričan, da mora nova vlada takoj uvesti nekaj nujnih ukrepov, da vlije optimizem podjetništvu, banke pa mora motivirati, da bodo pripravljene kreditirati projekte z visoko dodano vrednostjo.

Slovenija je doživela hladen tuš s strani bonitetne agencije Moody's. Ta je državi znižala kreditno oceno s tretje najvišje Aa2 na Aa3, torej za eno stopnjo. Kot eno izmed glavnih razlogov za to navajajo težave v podjetniškem in finančnem sektorju v času naraščanja nezanesljivosti glede sposobnosti vlade, da ukroti rastoči dolg. Moody's je prav tako sporočil, da se lahko ocena zniža še bolj. Med razlogi je povečano tveganje, da bo morala vlada dodatno podpreti bančni sistem ter poslabšanje obetov za srednjeročno gospodarsko rast. Da je bilo znižanje kreditne ocene Slovenije pričakovano, glede na trenutno politično nestabilnost, ocenjujeta tudi ekonomista Dušan Mramor in Janez Šušteršič. V Banki Slovenije znižanja bonitetne ocene ne komentirajo.

Kot je znano, Nova Ljubljanska Banka potrebuje dokapitalizacijo v višini 400 milijonov evrov. Njeni delničarji bodo o tem odločali konec oktobra. Kot je razvidno iz objavljenega sklica, uprava lastnikom predlaga, da jo ti s spremembami statuta v petih letih pooblastijo za enkratno ali večkratno povečanje osnovnega kapitala z izdajo največ 5.530.562 novih delnic. Banka Slovenije namreč od NLB zahteva, da do konca tega leta izboljša kapitalsko ustreznost, ciljne količnike kapitalske ustreznosti pa doseže z dokapitalizacijo. To je vlada že podprla.

Vlada soglaša tudi z dokapitalizacijo Adrie Airways v višini slabih 50 milijonov evrov. Njeno soglasje velja ob pogoju, da banke upnice konvertirajo skupno najmanj 25 odstotkov terjatev, skupščina pa danes sprejme ustrezne sklepe o dokapitalizaciji z denarnimi in stvarnimi vložki. Z ministrstva za promet so sporočili, da so ob tem postavili dva dodatna pogoja; da družba in banke sklenejo dogovor o prestrukturiranju preostanka terjatev bank in da družba in reprezentativni sindikati sklenejo kolektivno pogodbo, ki bo znižala stroške poslovanja družbe in zagotavljala finančno vzdržnost in transparenten nadzor nad stroški. Dokapitalizacijo so na skupščini soglasno podprli tudi delničarji. Izvršni direktor Robert Vuga je prepričan, da bo dogovor dosežen.

Družba in kultura

Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo je minuli vikend na Otočcu pripravila zbor kristjanov. Rdeča nit je bila zavzemanje za spremembe, prebujanje volivcev ter večja vloga kristjanov na vseh družbenih in političnih področjih. Zbralo se je več kot 500 ljudi. Svoj pogled na trenutne razmere sta jim najprej predstavila Justin Stanovnik in Žiga Turk ter ob tem razmišljala tudi, kako kot narod iti naprej. Za njima se je zvrstilo še devet govornikov s krajšimi prispevki, ki so se nanašali na področja prava, zgodovine, družine, šolstva, mladih in Evropske unije. Pobudnik civilne iniciative Prebudimo Slovenijo, nekdanji ljubljanski župan Jože Strgar, je uvodoma poudaril, da je namen srečanja utrjevanje državljanske zavesti in dolžnosti. Slovenijo po besedah nekdanjega ljubljanskega župana pesti prenovljena totalitarnost: „Tega procesa in takega stanja, ki nas kot narod in državo onesposablja za sobivanje v družbi civiliziranih, ne moremo več opazovati. Zato smo danes tukaj, da si opomoremo in da se od prevelike odmaknjenosti spet povrnemo na javni oder ter v večji meri soodločamo o naši domovini.“
V tem tednu smo dobili Slovensko popevko leta. Po mnenju strokovne komisije je bilo najboljše besedilo skladbe Drobne slike v izvedbi Bilbi, nagrado za izvedbo je prejela Anika Horvat za skladbo In situ, Samo Budna je dobil nagrado za mladega in perspektivnega izvajalca, najboljša skladba v celoti po oceni strokovne žirije pa je pesem Naj traja Rudija Bučarja. V telefonskem glasovanju pa je največ glasov prejel Marko Vozelj s skladbo Tukaj si.

Šport

Polona Hercog v Seulu nadaljuje izvrstne predstave. V četrtfinalu je s 6:3, 6:1 odpravila 22. igralko sveta, Slovakinjo Dominiko Cibulkovo. 20-letna Mariborčanka se je tako maščevala za letošnji poraz v Wimbledonu, ko ji je Cibulkova prepustila le tri igre.

Primož Kozmus, olimpijski zmagovalec, je svojo uspešno atletsko sezono sklenil v Varšavi na Poljskem, kjer je bil v metu kladiva tretji. Zmagal je domačin Pawel Fajdek , svetovni podprvak Krisztian Pars iz Madžarske pa je bil drugi. Merlene Ottey, druga slovenska reprezentantka, je bila četrta na 100 m.

Slovenska nogometna reprezentanca do 19 let je uspešno začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2012. V Slovenski Bistrici so izbranci Boruta Jarca premagali škotske vrstnike z 2:1.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.