Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

756. številka Novega glasa

| 17.09.2011, 07:14 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 15. septembra 2011, je posvečena enemu izmed osrednjih dogodkov v zamejstvu, spominski svečanosti na bazovski gmajni.

Letos je Odbor za proslavo Bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici povabil italijansko zgodovinarko Marino Rossi in predsednika Društva slovenskih izobražencev iz Trsta Sergija Pahorja. Slednji je v svojem razmišljanju poudaril dejstvo, da razsodba zloglasnega posebnega sodišča, ki je štiri mlade zapisalo smrti, še velja: “Državni interesi po vojni niso dovolili in aparat ni hotel, demokratične sile si niso upale, Jugoslavija in Slovenija nista zahtevali in tudi manjšina se do danes ni zavzela za revizijo procesa, ki bi gotovo izbrisal obtožbo terorizma. Ta obtožba še danes preprečuje, da bi bil spomenik deležen uradnega priznanja, čeprav iz Slovenije prihajajo uradne delegacije z vladnimi predsedniki in ministri na čelu. Obsodbe terorizma si tigrovci niso zaslužili, čeprav so se zatekli k sili”. Danijel Devetak v uvodniku razmišlja o prenovljenem vzdušju v civilni družbi v Italiji in Sloveniji in o smernicah, ki jih Cerkev na različnih ravneh narekuje vernikom v tem hudem času propadanja moralnih in političnih vrednot.

Naslovnica 756. številke Novega glasa
Naslovnica 756. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Na tretji strani je intervju, ki ga je Nace Novak imel z etnologinjo in svetovno popotnico Magdo Rejo. Na verski strani je zapis o podpori slovenske Karitas družinam v Afriki; nadaljuje se obenem objava govora, ki ga je ljubljanski nadškof Anton Stres imel na letošnjih Študijskih dnevih Draga na Opčinah pri Trstu. Goriška kronika poroča o sklepu letošnjih Poletnosti, ki jih je prirejalo društvo Madinski dom. Na kulturnih straneh sta objavljena zapis o začetku nove pevske sezone čezmejnega zbora Krasje in intervju z goriškim glasbenim pedagogom in pianistom prof. Sijavušem Gadžijevom o novi klavirski šoli na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. Na tržaških straneh sta objavljena zapis o 63. Marijanskem shodu, ki je bil prejšnjo nedeljo na Opčinah in članek o predstavitvi zbornika o Primorski polpretekli zgodovini Vstala Primorska si v novem življenju, ki ga je uredil goriški zgodovinar Branko Marušič. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, v katerem je našlo prostor športno dogajanje na Slovenskem.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.