Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tanja Dominko (foto: Jože Bartolj)
Tanja Dominko

Od petka do petka: 2. - 9. september 2011

| 11.09.2011, 07:33 Matjaž Merljak

Molitveni dan za duhovne poklice, obletnica kronanja Marije Pomagaj, praznik Marijinega rojstva zaznamovalo tudi kolesarsko romanje radijcev od Marije k Mariji, začetek sodnega procesa v zadevi Patria, Pahor le predstavil kandidatno listo za pet ministrskih mest, a kaže, da podpore ne bo dobil, Peterle ustanavlja Fokus 2031, odzivi mešani, invalidi nasprotujejo spremembam pri delitvi sredstev Loterije Slovenije, predlog znižanja plač v javnem sektorju razburil sindikate.

Cerkev

V Katoliški cerkvi smo v četrtek obhajali praznik Marijinega rojstva ali mali šmaren. Marijino rojstvo je že v času njenega zemeljskega življenja v apostolih in prvih kristjanih vzbudilo globoko spoštovanje. Tako je postalo dogodek, ki je vir vere in trajnega poglabljanja v celovito skrivnost odrešenja. Celjski škof Stanislav Lipovšek je sveto mašo daroval v cerkvi Marije Vnebovzete v Celju, novomeški škof Andrej Glavan pa je maševal na Zaplazu. Koprski pomožni škof Jurij Bizjak je medtem na Brezjah vodil srečanje starih staršev ter v baziliki in narodnem svetišču Marije Pomagaj vodil slovesno bogoslužje. Slovesno je bilo tudi v Olimju, kjer so kolesarsko romanje od Marije k Mariji dopoldne sklenili nekateri radijski sodelavci. Sveto mašo, ki smo jo tudi neposredno prenašali, je daroval naš glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak. V nagovoru se je dotaknil samega praznika in ga povezal tudi z romanjem radijskih sodelavcev.
„S to sveto mašo zaključujemo sodelavci Radia Ognjišče romanje od Marije k Mariji, s katerim smo želeli izraziti našo hvaležnost za mogočno Marijino priprošnjo, ki nas več kot očitno spremlja pri našem radijskem delu, hkrati pa smo s premagovanjem vzponov in kilometrov izražali našo prošnjo, naj nam še naprej stoji ob strani.“
Včeraj je potekal molitveni dan za duhovne poklice. Posebej slovesno je bilo na Brezjah, v Petrovčah pri Celju, na Ptujski gori, Sveti gori, v Šentjerneju in Turnišču. Število poklicev tudi v Cerkvi na Slovenskem iz leta v leto upada. V zadnjih dvajsetih letih se je znižalo za dobrih deset odstotkov, zato je molitveni dan še kako potreben.

Politika

Zdaj je tudi uradno, da premier na vrhu gospodarskega resorja vidi Tomaža Orešiča, vodenje notranjega ministrstva bi zaupal Branku Jancu, ministrstva za javno upravo Zdenki Vidovič, za visokošolsko ministrico predlaga Tamaro Lah Turnšek, za kulturnega ministra pa Sama Bevka. Pahor je po seji vlade novinarjem povedal, da je želel, da bi se kandidati skupaj predstavili javnosti, a preprosto ni bilo časa. „Kandidatke in kandidati dobro vedo, da nimajo veliko časa, da bi izpolnili visoka, kdaj tudi nerealna pričakovanja večine v državnem zboru in javnosti.“

Na očitke nekaterih članov stranke SD, ki jo vodi, da lista kandidatov ni najboljša, je Pahor dejal, da so kandidati "borci", kot je on, pogumni ljudje, ki imajo vizijo. Ne vztrajajo pri tem, da imajo vedno prav, "vendar so pripravljeni zastaviti svoje ime in ugled za hud spopad za neke cilje in vrednote, v katere verjamejo".

Za potrditev ministrskih kandidatov je v državnem zboru potrebna navadna večina poslanskih glasov. Če poslanci kandidatov ne bodo podprli, bo tudi vlada dobila nezaupnico. Kot kaže, bodo ministre podprli le poslanci SD-ja in LDS-a, skupaj je to 33 glasov.
V največji opozicijski stranki medtem menijo, da Pahor agonijo podaljšuje, namesto, da bi odstopil. Vizjak je za naš radio dejal: „Jaz bom z veseljem glasoval proti tem ministrom, pa ne zaradi osebnih razlogov, ker bi koga ocenjeval za nesposobnega, ampak ker so pahnjeni v situacijo, v kateri ne morejo nič narediti, poleg tega je odlašanje z volitvami najslabše za Slovenijo.“ V SLS-u menijo, da vladanje s tretjinsko podporo v parlamentu ni razumsko. Proti bo glasovala tudi večina poslancev Zaresa, DeSUS, na odločitev SNS-a bo treba še počakati. Nepovezani poslanci, izjema je Andrej Magajna, se bodo odločali potem, ko jim bo premier predstavil kandidate in ukrepe, ki bi jih vlada izvedla, če bo prejela zaupnico. Zagotovo zaupnice ne bo podprl Battelli. Kot pravi, so imena kandidatov za izpraznjena ministrska mesta sekundarnega pomena. Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz se bo o podpori vladi še odločil.

V ponedeljek se je začelo težko pričakovano sojenje v zadevi Patria. Pred sodnico Barbaro Klajnšek so stopili Janez Janša, Jože Zagožen, Walter Wolf, Ivan 
Črnkovič in Anton Krkovič. Vsi obtožbe odločno zanikajo, jih pa obtožni predlog bremeni kaznivih dejanj sprejemanja daril oziroma poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje.

Poslanka SDS Eva Irgl, ki vodi parlamentarno preiskovalno komisijo za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, je dejala, da je bil namen, da se afera Patria obdrži na površju zato, da se ohranja dvom v poštenost točno določene osebe. Meni, da trdnih dokazov, ki bi obremenjevali tako Janšo kot vse ostale, ni. Janša je po začetku sojenja povedal, da je „ključen problem v zvezi z obtožnim predlogom ta, da mu vsebinsko ne dopušča obrambe“. Kot je ponovil, naj bi „neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju na neugotovljen način dobil obljubo nagrade“ in on ne more dokazati, da ni tako. Zato je obtožni predlog po njegovem mnenju "popolna farsa in absurd".

Glavna obravnava se začenja jutri, saj je prejšnji ponedeljek eden od obtoženih, Walter Wolf iz zdravstvenih razlogov manjkal. Spremenjena je tudi lokacija postopka, ki se iz Okrajnega seli v stavbo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Dvorana okrajnega sodišča se je namreč pretekli teden izkazala za precej premajhno.

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja se zaradi predloga za znižanje plač v javnem sektorju pripravljajo na morebitno stavko, predsedstvo konfederacije se je namreč preimenovalo v stavkovni odbor. Če bo odbor za finance potrdil omenjeni predlog, bodo še isti dan določili datum začetka stavke, pravi predsednik konfederacije Branimir Štrukelj. Sindikatom javnega sektorja so podporo izrekli tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Njen predsednik Dušan Semolič je zanikal utemeljitve predlagateljev spornega dopolnila, da je treba znižati plače zato, da bi ohranjali delovna mesta. V Sindikatu državnih organov Slovenije zahtevajo sestanek z Borutom Pahorjem v funkciji ministra za javno upravo, na katerem mu bodo predstaviti položaj zaposlenih in njihove predloge. Predsednik vlade je na novinarski konferenci po seji vlade zatrdil, da predloga za znižanje plač javnim uslužbencem ni podala vlada.

Vlado po podatkih raziskave Slovenski utrip podpira 17,5 odstotka, medtem ko 74,5 odstotka vprašanih vlade ne podpira. Če bi bile prihodnjo nedeljo volitve, bi s 16 odstotki glasov zmagala SDS. Socialni demokrati bi se z desetimi odstotki uvrstili na drugo mesto. Stranka SNS bi dobila tri odstotke, SLS, LDS, NSi ter DeSUS pa po dva odstotka.

SDS sicer že pripravlja program za prihodnji mandat. Glavni poudarek na področju javne uprave bo na odpravljanju birokratskih ovir, je na novinarski konferenci poudaril predsednik odbora za javno upravo v Strokovnem svetu SDS Gregor Virant. Kot je pojasnil, so cilj prihodnje javne uprave racionalni, logični hitri in učinkoviti postopki. Tako bi med drugim ukinili vsakršno obveznost izpolnjevanja obrazcev v upravnih postopkih, saj bi to vlogo za stranko opravil organ. Tudi za uveljavljanje pravic ob rojstvu otroka bi v prihodnje skrbeli centri za socialno delo, saj bi informacije o rojstvu lahko pridobili sami. Obenem bi vlada zmanjšala število dejavnosti, za katere je potrebno obrtno dovoljenje, je povedal Virant. Poleg tega je po njegovih besedah med drugim treba nadoknaditi zaostanek na področju e-uprave, zmanjšati število institucij javne uprave in ustaviti rast zaposlenih v javnem sektorju.

Evropski poslanec Lojze Peterle ustanavlja gibanje Fokus 2031. O imenih, kdo bo član gibanja, ni želel govoriti. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, gibanje ne bo podrejeno nobeni stranki, želi pa pomagati pri konstituiranju močne demokrščanske opcije. Njegovo odločitev je publicist dr. Bernard Nežmah takole komentiral: „Problem Peterleta in njegovih projektov je, da so precej neverodostojni. Individualno je velika figura, ima veliko težo, ampak zadnje čase se pojavlja kot enfant terrible (težaven, op. a.). Zaenkrat si je, kot vidim, prepustil možnost, da je to le forum, posvetovalno telo, vendar je treba počakati in videti, kaj bo iz tega nastalo.“

Predstavniki različnih slovenskih invalidskih organizacij so s protestom v središču Ljubljane - med Cankarjevim domom in parlamentom - izrazili nasprotovanje noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Ob tem so v parlament dostavili tudi nekaj manj kot 20 tisoč podpisov pod peticijo, s katero nasprotujejo noveli. Če bo novela sprejeta, napovedujejo referendum. Novela zakona po besedah predsednika Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borisa Šuštaršiča namreč ruši že uveljavljen in dober sistem financiranja invalidov. „Mi seveda tega ne moremo drugače oceniti kot poskus, da se nek sistem, ki dobro funkcionira, daje dobre rezultate invalidskim organizacijam, oz. uporabnikom invalidom, demontira v pretežni meri.“ Moti ga tudi, ker invalidske organizacije niso bile povabljene k njeni pripravi. Novelo so v DZ vložili poslanci SD, Zares in SNS, njena glavna novost pa je, da spreminja sestavo sveta Fiha v korist vlade in humanitarnih organizacij.

Kultura

V prestolnici se bo v tem tednu sklenila 59. izdaja Festivala Ljubljana. Direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek je izjemno zadovoljen. „Moramo reči, da smo izjemno zadovoljni z letošnjim poletjem, tudi z odprtjem festivala, izredno smo zadovoljni, da smo zabeležili porast obiskovalcev za skoraj 40 odstotkov.“ Festivalske prireditve je obiskalo okoli 50 tisoč ljudi, nastopilo je okoli 3000 umetnikov iz več kot 30 držav. Program je letos stal 2 milijona 700 tisoč evrov. Prihodnje leto bo na vrsti jubilejni, 60. festival Ljubljana.

Lipica je v preteklih dneh gostila že 26. mednarodni literarni festival Vilenica, ki se ga je udeležilo več kot 40 domačih in tujih literatov. V prvem dejanju festivala z geslom Beri me v živo so štipendijo Srednjeevropske pobude podelili črnogorskemu pisatelju Ognjenu Spahiću, ki je dejal, da je za pisatelja čas, ki mu ga prinaša štipendija, največji dar. Programski direktor festivala Gašper Troha pa je z zbranimi delil misel, da literatura niso zgolj napisane besede, temveč v prvi vrsti stojijo pisatelji, ki zasledujejo zgodbe, jih nato ubesedijo in delijo z bralci. Letošnji festival Vilenica se je sklenil včeraj s podelitvijo nagrade romunskemu pisatelju Mirceau Cartarescuju.

Za konec še malo statistike. Najpogostejše žensko ime v Sloveniji je še vedno Marija, moško pa Franc, kažejo podatki. Tudi najpogostejši priimek ostaja Novak. V zadnjem desetletju se kot najpogostejše deško ime pojavlja Luka, dekliško pa Nika. V bazi statističnega urada je bilo sicer 1. januarja zbranih kar 68 odstotkov unikatnih imen.

Novorojenčki so najpogosteje dobivali kratka imena, kot so Jan, Nejc, Žan, Nik, Eva, Sara, Ana in Lara. Med kombinacijami imena in priimka je pri ženskah najpogostejše Marija Novak, pri moških pa Jožef Horvat.

Šport

Košarkarji Slovenije so v prvem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Vilni izgubili z Grčijo s 60:69. Včeraj jih je čakala tekma z Makedonijo, jutri pa se bodo pomerili s Finsko.

Najboljši strelci pri Sloveniji so bili Jaka Lakovič s 14 točkami ter Erazem Lorbek in Zoran Dragić s po desetimi točkami. Lakovič je po tekmi povedal. „Na tekmo smo šli brez kakršnekoli energije, zbranosti, trdnosti v obrambi, konec koncev mislim, da so si Grki bolj zaslužili zmago.“

Slovensko športno plezanje slavi nov uspeh. Tudi četrta tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju na Kitajskem je minila po slovenskih notah. Mina Markovič je vpisala četrto letošnjo zmago, slovenski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnila Maja Vidmar. Markovičeva vodi v svetovnem pokalu, Vidmarjeva pa je tretja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.