Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sebastjan Erlah (foto: ARO)
Sebastjan Erlah

Od petka do petka: 12. - 19. avgust 2011

Slovenija | 21.08.2011, 06:26 Matjaž Merljak

Praznik Marijinega vnebovzetja, nepričakovana smrt nekdanjega premiera, finančnega ministra in predsednika stranke NSi Andreja Bajuka, notranja ministrica v odstopu in nogometaši Maribora so tisti, ki so zaznamovali teden, ki je za nami.

Cerkev

Katoličani smo 15. avgusta obhajali zapovedan praznik Marijinega vnebovzetja. Praznik je v slovenskem narodu močno zakoreninjen. Verni Slovenci se ta dan zbiramo v Marijinih božjepotnih središčih in ji izročamo samega sebe, naše družine, prijatelje, narod. Praznik Marijinega vnebovzetja je praznik upanja. Govori nam, da je ena izmed nas ljudi – Marija, dosegla polnost življenja, ki ga kristjani vidimo v večnosti. Marijino poveličanje je svojevrstni poklon krščanstva ženi, saj je Bog prav Marijo, mater in ženo, prvo na najodličnejši način poveličal v nebesih. V ljubljanski škofiji je bilo najbolj slovesno pri Mariji Pomagaj na Brezjah, kjer se je zbralo okoli 4000 vernikov. Praznično mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Poudarek je namenil boju za krščanske vrednote, med katerimi je na posebnem mestu vrednota družine. „Nobeno naključje ni, da je učlovečeni božji sin hotel odraščati ob ljubeči materi Mariji ter skrbnem in odgovornem krušnem očetu Sv. Jožefu. Sveta družina je simbol in ideal družine. Tiste družine, ki se je v stoletjih in tisočletjih izkazala za najboljšo osnovo narodnega obstoja in družbenega napredka. Nenazadnje pa je ta družina tista domača Cerkev, ki je nenadomestljiva vzgojiteljica za osebno vero v Jezusa Kristusa,“ je poudaril nadškof Stres.
V mariborski škofiji pa je bilo najbolj slovesno na Ptujski Gori pri Mariji pod plaščem. Slovesno sveto mašo je daroval mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek. Spregovoril je o posvetitvi našega naroda in domovine Mariji ter spomnil na velike napetosti, v katerih živimo. „Vsebinsko praznik predstavlja veliko napetost, v kateri živimo. Postavljeni smo v nenehen boj za pravičnost in graditev skupnosti, v boj proti vsem oblikam smrti. Če je kristjan človek vstajenja in je njegova perspektiva vnebovzetje, ki ga je Marija že doživela, potem ne more sprejemati nobene oblike smrti: ne telesne ne duševne, ne duhovne ne politične in ne gospodarske.“ Nadškof Turnšek je omenil tudi vlogo družine v današnjem svetu, ki jo želijo tudi v Sloveniji razvrednotiti z novim družinskim zakonikom.

Sestre klarise se spominjajo 800-letnice ustanovitve reda, zato od letošnjega 17. aprila do 11. avgusta prihodnje leto obhajamo jubilejno Klarino leto. V tem času se bo zvrstilo več dogodkov. Tako so sestre klarise že počastile god svoje redovne ustanoviteljice svete Klare Asiške. Ob tej priložnosti je samostan v Nazarjah obiskal tudi kardinal Franc Rode, ki je tam daroval tudi slovesno sveto mašo. Prepričan je, da oba asiška svetnika tudi zdaj predstavljata novi svet. Po slovesnosti smo z njim posneli kratek pogovor. Med drugim je povedal, da sta v Cerkvi vedno navzoča dva pogleda, in sicer nekateri bolj poudarjajo uboštvo, ki naj ga Cerkev živi, drugi pa bolj sijaj, ki ga Cerkev ustvarja v Božjo slavo. „Tukaj ne smemo biti enostranski in mislim, da je tudi na tem področju dobrodošel določen pluralizem pogledov na Cerkev danes,“ meni kardinal Rode, ki je prepričan, da se Cerkev, kljub krizi v kateri se je znašla, ni oddaljila od svojega osnovnega poslanstva „Cerkev je v svojem bistvu zvesta Jezusovim mislim in Jezusovemu sporočilu, ki nam ga je zapustil z obhajanjem evharistije in drugih zakramentov.“

Politika

V noči s ponedeljka na torek je v 68. letu starosti umrl nekdanji premier, predsednik Nove Slovenije in finančni minister dr. Andrej Bajuk. Rodil se je 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Po vojni je živel v Argentini, kjer je doktoriral iz ekonomije. V Slovenijo se je, potem ko je v Washingtonu opravljal vidne službe na področju bančništva, vrnil leta 1999, ko je tudi aktivno vstopil v slovensko politiko. Po padcu tedanje vlade Janeza Drnovška v volilnem letu 2000 je bil na predlog pomladnih strank potrjen za novega mandatarja. Vlado je vodil do oktobrskih parlamentarnih volitev. Med vodenjem vlade je avgusta 2000, zaradi nestrinjanja s predlogom spremembe volilnega sistema, izstopil iz SKD + SLS. Prestopil je v novoustanovljeno stranko Nova Slovenija in postal njen predsednik. V mandatu 2004-2008 je bil finančni minister v Janševi vladi. V tem času je Slovenija prevzela tudi evro. Potem, ko na volitvah 2008 NSi ni prišla v parlament, je odstopil z mesta predsednika stranke in se umaknil iz političnega življenja. Leta 2005 ga je revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v Evropski uniji.

Na žalni seji stranke Nove Slovenije sta predsednica Ljudmila Novak in evropski poslanec Lojze Peterle poudarila, da je bil Bajuk strokovnjak, svetovljan, domoljub, zgleden zakonski mož in družinski oče, kristjan in intelektualec. Peterle je poudaril, da je kot tak živel in delal za Slovenijo in Slovence: „Dr. Andrej Bajuk je politiko razumel kot služenje skupnosti in je svoje delo odgovorno opravljal. Kljub žaljivemu in neosnovanemu političnemu etiketiranju je vztrajal pri svojem političnem poslanstvu in ga izvajal po svojih najboljših močeh ter skladno s svojimi prepričanji in vrednotami," je poudaril in dodal, da ni bil in ne bo nikoli tujec, ter da je bil eden najodličnejših sinov Slovenije. Sedanja predsednica stranke Ljudmila Novak pa je poudarila, da je Bajuk na slovenskem političnem parketu ohranil stranko, ki se ni bala izpostaviti in zagovarjati vrednot, ki so v slovenski javnosti pogosto bolj zasramovane kot cenjenje, in da je želel Novo Slovenijo, ki bo spreminjala našo Slovenijo.

Mašo zadušnico je daroval ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres. Ta je v homiliji poudaril predvsem zvestobo Jezusu Kristusu, ki jo je utelešal pokojni Andrej Bajuk. V petek sta potekali tudi dve žalni seji, in sicer vlade v mandatu 2000 in 2004-2008 ter žalna seja v Državnem zboru. Nekdanji premier Janez Janša je povedal, da bo Bajuk v spominu tistih, ki so imeli priložnost in čast delati z njim, ostal kot pošten, srčen in ognjevit zagovornik vsega, kar narekuje zdrava človeška pamet. Na žalni seji v Državnem zboru pa je nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati poudaril, da je Bajuk v mandatu svojega ministrovanja občutno zmanjšal zadolženost države in uvedel vse potrebne ukrepe, da je Slovenija lahko prevzela evro. Pogrebne slovesnosti z vojaškimi častmi za nekdanjim predsednikom vlade, finančnim ministrom in predsednikom stranke Nove Slovenije, so se začele danes ob 16. uri na pokopališču na ljubljanskih Žalah.
Nadaljujemo pa z vlado. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal v tednu, ki je pred nami ne bo več na položaju ministrice. Nedavno je namreč odstopila s položaja, ker je protikorupcijska komisija ugotovila, da je šlo pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad za koruptivno dejanje. O njenem odstopu je premier Borut Pahor že obvestil Državni zbor. Zaradi tega bodo poslanci morali prej končati počitnice, saj poslovnik določa, da mora biti seja Državnega zbora sklicana teden dni po prejemu premierovega obvestila. Kresalova je ob odstopu napovedala tudi, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS, katere predsednica je. Svet stranke se bo, po besedah predsednika sveta Antona Anderliča, sestal v tem tednu. Z odstopom Kresalove je vprašljiva tudi nadaljnja usoda koalicije. Ob napovedi odstopa predsednika Državnega zbora Pavla Gantarja in vse glasnejših govoricah o predčasnih volitvah, smo tako pred vročo politično jesenjo. Zato se bodo pred izredno sejo Državnega zbora, sestali tudi poslanci SD-ja. Vodja njihove poslanske skupine Dušan Kumer je povedal, da posamezni pogovori glede trenutnih političnih razmer potekajo tudi v počitniškem času. Poudaril je, da je do volitev potrebno zadržati normalno delovanje vlade, da se ne bi predali trimesečni evforiji v obliki predvolilne kampanje. Da v SD pospešeno razmišljajo o posebnih sestankih na temo predčasnih volitev, je potrdil tudi tiskovni predstavnik stranke. Več o omenjenih sestankih ni znano. Premier Borut Pahor pa bo predvidoma sredi septembra v Državni zbor poslal paket petih novih ministrov, na njihovo potrditev bo vezal tudi zaupnico. Širši nabor ministrov naj bi bil, po navedbah medijev, že pripravljen. Med njimi naj bi bili poslanci SD in sedanji uslužbenci ministrstev. Ob odhodu Pavla Gantarja pa bo potrebno najti tudi novega predsednika Državnega zbora. Kot najresnejša kandidatka se omenja poslanka SD Darja Lavtižar Bebler.

Vlada se poleg vse bolj zdesetkane ekipe, sooča tudi s težavami z upravljanjem gospodarske javne infrastrukture. Računsko sodišče je namreč na to izdalo cel kup pripomb. Ugotavlja, da vlada pri tem ni vzpostavila ne celovite strategije ne pravnega reda, ki bi uredila razmerja pri infrastrukturi za izvajanje gospodarskih javnih služb. Za popravljalne ukrepe ima vlada na voljo tri mesece.
Edini kandidat za slovenskega arbitra na sodišču, ki bo odločalo o slovensko-hrvaški meji, je Jernej Sékolec. Dva dni po izteku roka za prijavno na razpis je pravosodni minister Aleš Zalar potrdil, da je bila edina prijava, ki je prispela, pravočasna in popolna. Dokumentacijo je že posredoval predsedniku republike Danilu Türku, ki jo bo po pregledu posredoval še sodnemu svetu in vladi. Če bodo vsi trije organi izdali pozitivno mnenje, bo o kandidatu odločal še državni zbor. Za izvolitev je potrebna večina oziroma 46 glasov poslancev. Sekolec je nekdanji direktor oddelka za mednarodno gospodarsko pravo Organizacije združenih narodov in generalni sekretar komisije za mednarodno trgovinsko pravo pri OZN-u. Trenutno je podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in od 22. junija letos tudi član stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu. Zaenkrat ima široko podporo. Pozitivno ga ocenjuje tudi pravnik Marko Pavliha.

Šport

Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 4. predkroga evropske lige premagali ekipo Rangers iz Glasgowa z 2:1. Za Maribor sta zadela Agim Ibraimi v 52. in Etien Velikonja v 92. minuti, pri Škotih pa je bil uspešen Juanma Ortiz v 31. minuti. Povratna tekma bo četrtek na Škotskem.

Slovenca Luka Božič in Sašo Taljat sta na zadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v češki prestolnici osvojila prvo mesto med kanuističnimi dvojci. Ugnala sta domačina Koplika in Vrzana, tretja sta bila Britanca Florence in Hounslow.

Polona Hercog, najboljša slovenska teniška igralka, je nepričakovano izpadla v prvem krogu teniškega turnirja v Cincinnatiju. Prepričljivo jo je premagala Anastasia Rodionova iz Avstralije s 6:0 in 6:0.

Slovenija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...